«Δεν μπορεί να υπάρξει συλλογική σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους χωρίς αυξήσεις»

Δημοσιεύτηκε στις 21/01/2020 17:43

«Δεν μπορεί να υπάρξει συλλογική σύμβαση για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους χωρίς αυξήσεις»

Για τις αλλαγές που πρόκειται να έρθουν στους καθαρούς μισθούς και την συνολική επιβάρυνση των εργοδοτών, βάση του πακέτου των νέων μειωμένων εισφορών που σχεδιάζει να φέρει προς ψήφιση στην Βουλή η Κυβέρνηση, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς.

«Εγώ θα ξεκινήσω αντίστροφα, από τα αποτελέσματα που έβγαλε η Eurostat όσον αφορά την  κατάσταση των Ελλήνων εργαζομένων, η οποία είναι πραγματικά τραγική. Φυσικά, αυτά τα στοιχεία εμείς τα έχουμε αντιληφθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και τα έχουμε καταγγείλει. Να καταλάβουμε ότι το 20% των εργαζομένων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας,  δηλαδή ενώ εργάζεται δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του. Αμείβεται της τάξης των 300 και των 400 ευρώ και όλοι καταλαβαίνουμε πως πραγματικά ζουν αυτά τα νοικοκυριά, με τις τόσες παρενέργειες. Τώρα ο κ. Βρούτσης να μας λέει ότι με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εκ μέρους των εργαζομένων θα πάρουν ανάσα, είναι ψίχουλα και να σοβαρευτούμε κάποια στιγμή στην Ελλάδα. Θα πρέπει να καταλάβει και ο κ. Βρούτσης και  η κυβέρνηση ότι θα πρέπει να στηρίξουν τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με το να τις κηρύξουν υποχρεωτικές, να γίνουν συλλογικές συμβάσεις, που τουλάχιστον εκεί ρυθμίζουν τους ελάχιστους μισθούς, σε αξιοπρέπειας που μπορούν οι άνθρωποι κατά το ελάχιστο να ζήσουν. Όπως επίσης, να υλοποιήσουν την δέσμευση για την επαναφορά του ελάχιστου μισθού στα 752 ευρώ και επιτέλους να απελευθερώσουν την εθνική συλλογική σύμβαση, να καθορίζεται από τους κοινωνικούς φορείς και όχι ο εκάστοτε υπουργός να καθορίζει τον ελάχιστο μισθό. Αυτές είναι οι λύσεις που πραγματικά πρέπει να δοθούν, γιατί ακόμη το κομμάτι των εργαζομένων, λέμε ότι βγήκαμε από την κρίση αλλά είτε μισθολογικά είτε ακόμη και σε ουσιώδη θέματα που αφορούν την ανεργία δεν έχουμε δει ακόμη» τόνισε ο κ. Βοργιάς.

Στο ερώτημα πόσο βοηθά τις εργασιακές συνθήκες η αλλαγή που φέρνει η κυβέρνηση στην μείωση του προστίμου που αφορά τις απλήρωτες υπερωρίες των εργαζομένων, ο κ. Βοργιάς απάντησε: «Όλοι καταλαβαίνουμε ότι εκεί πέρα ίσως να υπάρξει μια περισσότερη ασυδοσία και όχι τόσο για τη μείωση του προστίμου όσο σε συνδυασμό με την ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών. Δεν υπάρχουν αυτοί οι μηχανισμοί, ο κόσμος φοβάται ότι αν αντιδράσει θα χάσει τη δουλειά του. Παρόλα αυτά εμείς έχουμε και σαν Εργατικό Κέντρο, την γραμμή ανώνυμων καταγγελιών, προσπαθούμε να προσφέρουμε και να δώσουμε λύσεις στους εργαζόμενους αλλά από εκείνη την στιγμή που δεν υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, υπάρχει πρόβλημα».

Για το αν υπάρχει κάτι νεότερο για το επίδομα ανεργίας, ο κ. Βοργιάς απάντησε: «Υπάρχει μια καθυστέρηση, ένα διπλό πρόβλημα. Δυστυχώς αυτή τη χρονιά, οι αιτήσεις του επιδόματος είναι περισσότερες, σε ένα μεγάλο όγκο στο ήδη υπάρχουν προσωπικό που πραγματικά δίνει τη μάχη του. Ωστόσο υπάρχουν ευθύνες στην ηγεσία, έπρεπε να το προβλέψει. Υπήρξαν εργαζόμενοι που δεν πήραν το ταμείο τους μέσα στις γιορτές, κάνανε γιορτές χωρίς ένα ευρώ. Ακόμη αναμένουμε, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση όπως επίσης δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη πως θα υλοποιηθεί η κοινή υπουργική απόφαση που αφορά τις αποζημιώσεις λόγω Thomas Cook.  Είναι δύο προβλήματα που πιέζουμε κι εμείς, έχουμε φτάσει μέχρι και στο Υπουργείο και προσπαθούμε να δοθεί λύση».

Για το ποια είναι τα μηνύματα για φέτος, στις εργασιακές συνθήκες και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο κ. Βοργιάς απάντησε: «Εμείς αναμένουμε φέτος να υπογραφτούν συλλογικές συμβάσεις για τους εργαζόμενους, η κερδοφορία υπήρξε στον κλάδο, το Thomas Cook, θα έλεγα ήταν σε περιορισμένο ρυθμό επιχειρήσεων και διαχειρίσιμη αυτή η ζημιά. Δεν θεωρούμε ότι έχει επηρεάσει την τουριστική κίνηση και ευελπιστώ ότι η καινούρια χρονιά θα είναι μια χρονιά με πολύ κόσμο, με πολλές θέσεις εργασίας , ώστε να δώσει λύσεις στην απασχόληση. Περιμένω να γίνει μια συλλογική σύμβαση προς όφελος των εργαζομένων με θετικό πρόσημο, γιατί αυτοί οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που στηρίζουν και τον τουρισμό» ενώ ο κ. Βοργιάς συμπλήρωσε: «Οι συλλογικές συμβάσεις υπογράφονται από τα σωματεία. Ως φιλοσοφία και ως στήριξη θα πρέπει οποιαδήποτε συλλογική σύμβαση υπογραφεί να έχει θετικό πρόσημο τελείωσε. Οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια πλήρωσαν την κρίση και έχουν κινηθεί. Θα πρέπει κάποια στιγμή κάποια από αυτά που έχασαν να επιστραφούν σιγά – σιγά. Δεν γίνεται λοιπόν να μην υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις με θετικό πρόσημο, με αυξήσεις δηλαδή».

Ακούστε εδώ όλη την συνέντευξη του κ. Βοργιά:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook