“Έως και το 2028 ενδέχεται να μην υπάρχει ούτε στρέμμα για αμπελοκαλλιέργεια”

Δημοσιεύτηκε στις 20/08/2019 17:43

“Έως και το 2028 ενδέχεται να μην υπάρχει ούτε στρέμμα για αμπελοκαλλιέργεια”

Κάθε χρόνο στην Κρήτη η αμπελοκαλλιέργεια μειώνετε κατά 10 στρέμματα . Τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αποτυπώνουν τον αργό αλλά βέβαιο «θάνατο» του άλλοτε “χρυσοφόρου προϊόντος” . Είναι ενδεικτικό ότι το 2028 εάν δεν επιβληθεί περαιτέρω φορολόγηση στην ρακή θα έχουμε 40.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα, στην αντίθετη περίπτωση όμως θα εγκαταληφθεί πλήρως η αμπελοκαλλιέργεια. Με αφορμή αυτό, ο Γιώργος Καβρός, οικονομολόγος, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του κ. Καβρού και τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, τίθεται σοβαρό θέμα για το αν μέχρι το 2030 έχουμε αμπέλια στην Κρήτη. «Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλείψει την αμπελοκαλλιέργεια και αυτό σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Στην πραγματικότητα οι αριθμοί είναι ακόμη πιο χαμηλοί».

Σύμφωνα με τον κ. Καβρό, οι παραγόμενοι τόνοι για το 2018 ήταν 4.000 στρέμματα τα οποία καλλιεργήθηκαν ενώ 8 χρόνια νωρίτερα τα στρέμματα ήταν 10.000, έχουμε δηλαδή μια μείωση 40%. Και στα επόμενα 8 χρόνια θα φύγουν ακόμη περισσότερα, με στοιχεία του κ. Καβρού που δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας, μέχρι το 2028 θα έχουν μείνει γύρω στα 40.000 στρέμματα αν υπολογίσουμε και τους φόρους στην ρακή όμως δεν θα μείνει κανένα στρέμμα.

«Σε αυτά τα αποτελέσματα έχουν οδηγήσει το κόστος και η έλλειψη ενδιαφέροντος από το κράτος ώστε να σταματήσει αυτή η πτώση. Επίσης ο κόσμος έχει απογοητευτεί, ειδικά φέτος που υπήρξαν και ασθένειες και τα αμπέλια είναι ευαίσθητα. Η κατάσταση δεν υπάρχει περίπτωση να φτιάξει, και από το Υπουργείο παρόλο που έχω στείλει ότι στοιχεία έχω στη διάθεση μου δεν έχει ακουστεί τίποτα. Αυτό σηματοδοτεί για τους αμπελοκαλλιεργητές πως δεν αλλάζει τίποτα» τόνισε ο κ. Καβρός.

Αυτό που πρέπει να γίνει σύμφωνα με τον κ. Καβρό, είναι η διαφοροποίηση. « Δεν γίνεται στην Κρήτη που έχουμε «11» μήνες καλοκαίρι να παράγουμε σταφύλια από Αύγουστο μέχρι Σεπτέμβρη. Κανονικά θα έπρεπε από Μάιο ως Δεκέμβρη διότι υπάρχουν ποικιλίες πολύ ώριμες και θα είχαμε σταφύλια 8 μήνες το χρόνο» συμπλήρωσε ο κ. Καβρός ενώ πιστεύει πως: «Επειδή οι αγορές είναι αναπτυσσόμενες, όπως η Κίνα, αρχίζουν να καλλιεργούν με αποτέλεσμα να αγοράζουν σταφύλια κι άλλα προϊόντα φθηνότερα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πλήξει το τοπικό προϊόν το δικό μας. Με αυτό το ρυθμό η Κίνα σε 5 χρόνια θα είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην αγορά όσον αφορά το κρασί και η Αίγυπτος στην ελιά».

Αυτό ευθύνεται στην τεχνογνωσία, έχουν πάρει τους κατάλληλους ειδικούς και τους έχουν βοηθήσει σε όλα ενώ οι Κρητικοί προσπαθούν να τα βάλουν με την Κίνα, αυτό δε γίνεται. Πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση στην ποιότητα. «Αν το κράτος υποστήριζε δίνοντας και χαμηλότερους φόρους και χαμηλότερα δάνεια για τους νέους παραγωγούς, ίσως να είχε κάποιος ένα κίνητρο για να συνεχίσει» σημείωσε ο οικονομολόγος κ. Καβρός.

Οι σημερινές τιμές κυμαίνονται στις ίδιες με πριν 20 και 25 χρόνια, σε δραχμές. 23 λεπτά το σταφύλι τώρα και 68 δραχμές πριν 20 χρόνια. Αν όμως υπολογίσουμε τον πληθωρισμό, το κόστος που έχει ανέβει και τα λιπάσματα, είναι ψίχουλα. Άνοδος όμως και για το θειάφι στα 115% ενώ τα υπόλοιπα λιπάσματα έχουν ανέβει πολύ παραπάνω.

Είναι δύσκολο για τους αγρότες να διασώσουν το προϊόν, δήλωσε ο κ. Καβρός ενώ συνέχισε «Μπορούν μόνο εκείνοι που είναι σωστά οργανωμένοι και καλλιεργούν, αυτοί όμως που κάνουν κυρίως σταφύλι ή κρασί θα μείνουν λίγοι».

Ενώ όσον αφορά την παραγωγή του λαδιού θα έπρεπε να είναι  340.000 τόνοι και είναι 240.000 και η τιμή του είναι στα 2.96 ευρώ ενώ πέρυσι ήταν 380.000 η παραγωγή και το λάδι στα 2.80ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Καβρό πολλές φορές έχει συμβεί να μπαίνουν ξένα λάδια στην παραγωγή  ή ακόμη και το κρητικό λάδι να βαφτίζεται με ισπανικό.  «Δεν υπάρχει προστασία του προϊόντος και δεν είναι μόνο θέμα της πολιτείας αλλά και των ανθρώπων που ελέγχουν την ελληνική αγορά».

Ακούστε εδώ όλη την συνέντευξη του κ. Καβρού:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook