Ερντογάν, Άσαντ και Πούτιν κερδίζουν πόντους για την επόμενη ημέρα

Δημοσιεύτηκε στις 17/10/2019 17:14

Ερντογάν, Άσαντ και  Πούτιν κερδίζουν πόντους για την επόμενη ημέρα

Για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εισβολή  της Τουρκίας στα εδάφη της Συρίας, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο αναλυτής για ευρωπαϊκά θέματα και αρθρογράφος, Γιάννης Κουτσομύτης.

Μετά από μια βδομάδα έντονων διαπραγματεύσεων, σήμερα, κατέληξαν οι ομάδες της Βρετανίας σε ένα κοινό κείμενο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. «Παρά το γεγονός ότι το Νοέμβριο του 2018, είχαμε μια συμφωνία της προηγούμενης  Κυβέρνησης, με την Τερέζα Μέι, εκείνη απέτυχε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία και είχαμε αλλαγή στην ηγεσία. Πλέον υπάρχει μια νέα προσέγγιση. Μέχρι και την συμφωνία της Μέι, βασική επιδίωξη της Βρετανίας είναι η βασική τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. Πλέον αλλάζει αυτό και ο Μπόρις Τζόνσον λέει «θα κρατήσω την Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση και σε κομμάτια της ενιαίας αγοράς και βγάζω ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο από την επιδίωξη της τελωνειακής ένωσης με την Ευρώπη. Εκτός Ε.Ε, η Βρετανία έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί με τρίτες χώρες, νέες συμφωνίες. Πολλοί είναι οι βουλευτές που το σκέφτονται διπλά το αν πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία αυτή. Η τελευταία κίνηση του Κόρμπιν είναι ζητήσει το Σάββατο να υποψηφιστεί σχέδιο δεύτερου δημοψηφίσματος για να καταλήξουν οι Βρετανοί αν θέλουν το σχέδιο ή την παραμονή στην Ε.Ε» δήλωσε ο κ. Κουτσομύτης.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσομύτη, ο νόμος που πέρασε η αντιπολίτευση λέει ότι αν ο Πρωθυπουργούς δεν μπορέσει να βρει συμφωνία με την Ε.Ε, θα πρέπει να ζητήσει παράταση. «Θεωρώ ότι επειδή υπάρχουν αρκετές δηλώσεις του Τζόνσον το πιο πιθανό είναι να ζητηθεί μια τρίμηνη παράταση όπου θα γίνουν είτε πρόωρες εκλογές είτε δημοψήφισμα. Ο Τζόνσον θα ήθελε να το αποφύγει, η καλύτερη λύση για εκείνον είναι να εγκριθεί η πρόταση του και η Βρετανία να «βγει» κανονικά στις 31 Οκτωβρίου. Είναι θέμα πολιτικού χειρισμού το τι θα κάνει ο Τζόνσον, νομικά όμως μπορεί πιθανόν, να αποφύγει να υποχρεώνεται να υποβάλλει αίτημα παράτασης. Θέλει να πετύχει μεγάλη συσπείρωση, και να φοβίσει τους αναποφάσιστους βουλευτές, που θα θεωρήσουν ότι είναι μια «take it or leave it» ψηφοφορία. Υπάρχουν τρόπο να περάσουν ένα καινούριο νόμο μετά την πιθανή αρνητική ψήφο στο σχέδιο και πάλι όμως η αντιπολίτευση θα επιβάλλει στον Τζόνσον να ζητήσει παράταση».

«Εάν παραμείνει η συμφωνία όπως την είδαμε, το εμπόριο από την Μεγάλη Βρετανία προς την Ε.Ε θα συνεχιστεί χωρίς δασμούς, το πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά προϊόντα που πρέπει να εξαχθούν και στις άλλες υπηρεσίες. Υπάρχει πρόβλεψη από πέρσι για το ότι η Ευρώπη θα δέχεται χωρίς περιορισμούς τις υπηρεσίες από την Βρετανία για όσο ισχύει η μεταβατική περίοδος. Από την 1η Νοεμβρίου θα υπάρχουν έλεγχοι διαβατηρίων και πιθανότητα θα περνάμε από έλεγχο με όλες τις άλλες ενότητες όπως πχ τους Πακιστανούς» τόνισε ο κ. Κουτσομύτης ενώ συμπλήρωσε: «Θεωρώ  ότι το βασικό είναι να μην υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία ακόμη κι αν η συμφωνία που είναι ένα σκληρό Brexit, δεν παύει να είναι συμφωνία. Λογικά μέσα στην διαδικασία της περιόδου προσαρμογής θα βρεθούν λύσεις μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο. Αν φύγουν χωρίς συμφωνία θα πρέπει να γίνουν από την αρχή περίπου 7 χιλ. επιμέρους συμφωνίες σε όλες τις σχέσεις των ευρωπαϊκών χωρών με την Βρετανία».

«Αν έρθουν στην Ελλάδα οι 3 εκ. Σύριοι από την Τουρκία, θα είναι μια καταστροφική εξέλιξη»

Για τις εξελίξεις στη Συρία, τοποθετήθηκε ο κ. Κουτσομύτης λέγοντας: «Υπάρχει ένα ερωτηματικό για να δούμε αν αυτές οι εξελίξεις έγιναν τυχαία ή προέκυψαν από έναν έξυπνο υπολογισμό του Πούτιν. Υπάρχει πληροφόρηση ότι είχε ενημερώσει τον Ερντογάν για συνομιλίες Κούρδων. Αυτό όμως που δεν μπορούσε να υπολογίσει είναι η τόσο απότομη και χωρίς σχέδιο αποχώρηση των Αμερικάνων, που αφήνει ένα τεράστιο πεδίο ακάλυπτο. Αυτό που πιστεύουμε είναι ότι στις 22 του μήνα που θα γίνει συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, θα υπάρξει προσπάθεια από τον Πούτιν να δεχτεί ο Ερντογάν να είναι παρών στη συνάντηση και ο Άσαντ. Πιστεύω ότι οι κεντρικές πόλεις της Συρίας δεν θα δεχτούν επιθέσεις μέχρι τις 22 του μήνα, το θεωρώ δύσκολο».

Αποτρέπεται μια μεγάλη επιτυχία της Τουρκίας, σύμφωνα με τον κ. Κουτσομύτη, η δημιουργία Κουρδικού κράτους. «Θα είναι όφελος πολιτικό για τον Ερντογάν, ο οποίος θα πει «απέτρεψα την δημιουργία του Κουρδικού κράτους και έδιωξα τους τρομοκράτες από τα σύνορα μας». Η Τουρκία έχει ήδη πολλά προβλήματα, άρα όντως ο Ερντογάν βγαίνει κερδισμένος πολιτικά. Βάζω έναν αστερίσκο σε ποιο βαθμό θα φτάσουν οι κυρώσεις και πόσο θα πλήξουν άσχημα την Τουρκία. Έχει απομονωθεί η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο γιατί έκανε μια κίνηση εντελώς απροσχημάτιστη. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα που αφορά και εμάς. Τι θα γίνει με τα 3 εκ. Σύριους που είναι στην Τουρκία; Αν έρθουν προς τα εδώ και προς την Ευρώπη, θα είναι μια καταστροφική εξέλιξη. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία, και ο μόνος ομαλός τρόπος είναι να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι άνθρωποι αυτοί. Να υπάρξει ειρήνευση ώστε να μπορέσουν να γυρίσουν πίσω, τότε θα μπορεί η Ευρώπη να μην αναγνωρίσει τη Συρία ως μια χώρα επικίνδυνη και να επιστρέψει τους Σύριους πίσω» κατέληξε ο κ. Κουτσομύτης.

Ακούστε εδώ όλη συνέντευξη του κ. Κουτσομύτη:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook