Ευθ. Μουντράκης: “Δεν πρέπει η Ελλάδα να χάσει το πλεονέκτημα που έχει για την φετινή σεζόν”

Δημοσιεύτηκε στις 29/04/2020 12:46

Ευθ. Μουντράκης: “Δεν πρέπει η Ελλάδα να χάσει το πλεονέκτημα που έχει για την φετινή σεζόν”

Με αφορμή ένα άρθρο του για τον τουρισμό, μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη ο πρώην αντιδήμαρχος τουρισμού και Δημοτικός Σύμβουλος στην Χερσόνησο Ευθύμης Μουντράκης.

Με το δεδομένο, ότι είμαστε λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις για την σταδιακή άρση των περιορισμών, με έντονο τον προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι στον τουρισμό, ο κ. Μουντράκης ανέφερε: «Απ΄ ότι κατάλαβα, περιμένουμε τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Αυτός είναι και ο λόγος που αποφάσισα να γράψω το άρθρο αυτό. Βλέπω μια τάση να προσπαθεί η Ευρώπη και ειδικά οι νότιες περιοχές, οι τουριστικές περιοχές της Ευρώπης, να προσπαθούν να συνταχθούν σε ενιαία μέτρα, σε ενιαία αντιμετώπιση. Το οποίο θεωρώ ότι εμάς σαν χώρα, το 2020, δεν μας συμφέρει. Δεν νομίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να χάσει το πλεονέκτημα που έχει για την φετινή σεζόν. Όπως πολύ σωστά άκουσα, φαινόταν μια πολύ καλή σεζόν το 2020, ήδη από πέρσι, και θα ήταν μια πολύ καλή σεζόν. Δεν έχει τελειώσει όμως αυτό, δεν έχει περάσει αυτό. Θεωρώ ότι έχουμε μια ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε την κακή τύχη των φίλων και συνεργατών των χωρών αυτών που είναι ανταγωνιστές (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία) οι οποίοι δυστυχώς οι άνθρωποι έχουν χάσει πολλές ανθρώπινες ζωές. Παρόλα αυτά εμείς πρέπει να δούμε το πλεονέκτημα αυτό και πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά. Και ο λόγος είναι ο εξής. Είναι πολύ πιθανόν και το ελπίζουμε όλοι μέσα στο 2021 να έχουμε έρθει σε μια υγειονομική κανονικότητα. Που σημαίνει ότι θα χάσουμε το φετινό πλεονέκτημα σαν χώρα. Αυτή η άριστη διαχείριση που έχει γίνει μέχρι τώρα, κοινώς αποδεκτή από όλη την Ευρώπη, για πρώτη φορά έχουμε γίνει παράδειγμα προς μίμηση, θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Αν μπορέσουμε να πάρουμε ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτές τις χώρες, οι οποίες υποδέχονται περίπου 250 εκ. επισκέπτες το χρόνο, αν εμείς καταφέρουμε να πάρουμε ένα ελάχιστο 5 % μιλάμε για κάποια εκατομμύρια κόσμο. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τις παραδοσιακές χώρες που είναι για εμάς πηγές επισκεπτών, καταλαβαίνετε σε τι αριθμό μπορούμε να φτάσουμε. Αν προσθέσουμε και την Τουρκία η οποία μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία, ανέβηκαν στην επικινδυνότητα νούμερο 6 ενώ Ελλάδα, Κροατία, Αίγυπτος είμαστε ακόμη στο νούμερο 4, που σημαίνει ότι είμαστε επισκέψιμες χώρες, είναι τεράστιο αβαντάζ το οποίο έχουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Μουντράκη δημιουργείται ακόμη μια ευκαιρία. «Ένας μόνιμος πόθος που τον έχουμε κουβεντιάσει εκατομμύρια φορές, η επέκταση της τουριστικής περιόδου. Χρόνια τώρα φωνάζουμε όλοι οι ξενοδόχοι ότι μπορεί η Ελλάδα και ειδικότερα περιοχές όπως η Κρήτη να λειτουργήσει πάρα πολύ καλά και όλο τον Οκτώβρη και όλο τον Νοέμβρη και ίσως και τον μισό Δεκέμβρη» ενώ για το πώς θα έρθουν οι επισκέπτες, ο κ. Μουντράκης ανέφερε: «Προϋπόθεση είναι ότι θα βρεθούν τα πρωτόκολλα που πρέπει να βρεθούν, προϋπόθεση είναι ότι θα υπάρξει αυτό το ασφαλές τεστ το οποίο θα διαρκεί μισή ώρα – μία ώρα που θα είναι σε κάποια συγκεκριμένη αίθουσα σε κάποιο αεροδρόμιο και φυσικά, οι επισκέπτες που θα έρχονται θα πρέπει να έχουν κάποιο πιστοποιητικό υγείας. Εγώ νομίζω ότι αυτό δεν είναι το δύσκολο κομμάτι, θεωρώ  ότι μπορούμε γενικά να το ελέγξουμε σε ένα μεγάλο βαθμό. Ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν τεστ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Ντουμπάι και στο Κατάρ και σε άλλες χώρες, γιατί με έχουν πληροφορήσει γνωστοί μου οι οποίοι είναι διευθυντές ξενοδοχείων εκεί, και έχουν τεστ μισής ώρας. Με μια επιτυχία 94%. Αυτά τα τεστ για μένα υπάρχουν και μπορούν να εφαρμοστούν. Αναρωτιέμαι γιατί δεν εφαρμόζονται».

Όπως τόνισε ο κ. Μουντράκης κάποιες πληροφορίες που έχει αλλά δεν τις έχει επιβεβαιώσει είναι ότι κάνουν περίπου 30 έως 50 ευρώ. «Περιμένω ενημέρωση από τους φίλους από το Ντουμπάι, να μου πουν πόσο κοστίζει, ποια εταιρεία είναι κλπ. Εγώ θεωρώ ότι μπορούμε όλοι να το μοιραστούμε. Αν μιλάμε για 50 ευρώ και ο επισκέπτης μένει εδώ 10 ημέρες είναι 5 ευρώ η ημέρα. Δεν μπορεί να πάρει ένα με δύο ευρώ πχ το ξενοδοχείο, ένα η αεροπορική εταιρεία, ένα το τουριστικό πρακτορείο; Θεωρώ ότι το κόστος δεν είναι το τεράστιο θέμα. Το θέμα είναι θέλουμε; Θέλουμε να ξεκινήσει η σεζόν; Μας συμφέρει να ξεκινήσει η σεζόν; Θέλουμε όλοι να υπάρχει η τουριστική περίοδος το 2020, μήπως κάποιοι δεν θέλουν; Μας βολεύει όλους ή όχι;».

O Ευθύμης Μουντράκης

«Εμένα περνούν όλα από το μυαλό μου και δείτε στο εξωτερικό τι γίνεται με τις αεροπορικές εταιρείες, τα τουριστικά γραφεία, με τις εταιρείες τις μεγάλες κλπ. Βλέπουμε κάθε μέρα, ακούμε κάθε εβδομάδα 20 χιλ. απολυμένοι, 36 χιλ. σε διαθεσιμότητα από την British Airways, 3.5 χιλ. από την Lufthansa κλπ. Αυτά θα μπορούσαν να είχαν συμβεί κάτω υπό άλλες συνθήκες; Αναίμακτα; Όχι. Θα πω και κάτι άλλο. Αυτές οι εταιρείες, δεν είναι όπως στην Ελλάδα που είναι συγκεκριμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς  και έχουν από κάτω προσωπικό που στηρίζει την εταιρεία που την αγαπάει … Εδώ μιλάμε για ανώνυμες εταιρίες που παίζουν στα χρηματιστήρια που είτε ανήκουν σε εμένα είτε στον άλλο δεν έχει καμία διαφορά. Άρα δεν είναι τόσο έντονο το ιδιοκτησιακό καθεστώς όπως είναι στην Ελλάδα με τη δική μας ψυχοσύνθεση. Άρα γιατί να μην πέσει έξω μια εταιρεία αν μπορεί να την αγοράσει μια άλλη; Βλέπω ότι πέρα από την κρίση την υγειονομική έχουμε ένα μαραθώνιο οικονομικής αντοχής. Έτσι μπορώ μόνο να το ονομάσω. Ποιοι θα αντέξουν και ποιοι δεν θα αντέξουν, ποιοι θα επιβιώσουν και ποιοι όχι; Ποιος θα αγοράσει ποιους; Ποιες νέες κοινοπραξίες θα έχουμε; Ποια νέα ολιγοπώλια ή και μονοπώλια θα έχουμε εκτός και εντός Ευρώπης; Είναι πολύ απίθανο να δούμε τέτοιες αλλαγές στον επιχειρηματικό χάρτη; Δεν νομίζω, μήπως αυτό το θέμα της αντοχής είναι ένα θέμα; Δεν ξέρω, προβληματίζομαι πλέον. Είναι λογικό να κάνω τέτοιες σκέψεις, όπως και κάνω σκέψεις αν τελικά η οποιαδήποτε νότια Ευρωπαϊκή χώρα που είναι τουριστικός προορισμός θέλει να ανοίξει, η φετινή σεζόν και να βρεθεί χαμένη ή να ανοίξει κάποιος ανταγωνιστής και βρεθεί κερδισμένη. Γιατί αν δεν ανοίξει μια Ισπανία μια Ιταλία μια Γαλλία, και τον κόσμο τον πάρει η Ελλάδα, η Κύπρος, η Κροατία τι έχει να γίνει στο χάρτη το ’21 και το ’22; Δεν θα αλλάξουν οι ισορροπίες; Θα έρθουν νέοι πελάτες στην Ελλάδα που δεν ερχόταν πριν, θα έρθουν νέα τουριστικά γραφεία που δεν ερχόταν πριν, θα έρθουν νέες αεροπορικές εταιρείες. Πως θα επηρεάσει αυτό τις χώρες τα επόμενα χρόνια;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουντράκης.

Τέλος, όπως σχολίασε ο κ. Μουντράκης: «Εγώ δεν θα πω αν είναι καλύτερο να ανοίξουμε ή όχι. Εγώ θα πω, μπορούμε να μην ανοίξουμε; Αντέχουμε; Η ελληνική οικογένεια, ο Έλληνας επιχειρηματίας, είτε μικρός είτε μεσαίος είτε μεγάλος, αντέχει να μην ανοίξει 15 μήνες; Αν αντέχουμε ας το κάνουμε και ας χάσουμε το πλεονέκτημα της φετινής σεζόν με τα προβλήματα στις άλλες χώρες. Ας μείνουμε κλειστοί. Κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι, για να μην πω εκατομμύρια, μετράνε τις μέρες για το πότε θα ανοίξει η σεζόν γιατί θέλουμε δεν θέλουμε, έχουμε γίνει μια χώρα που εξαρτόμαστε από τον τουρισμό. Είτε είναι 210 τα συναφή επαγγέλματα είτε μιλάμε για ένα ΑΕΠ, θέλουμε δεν θέλουμε μιλάμε για μια χώρα που ζει από τον τουρισμό, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Και ο αγρότης, ο προμηθευτής, ο κτηνοτρόφος και οποιοσδήποτε θα περάσει μέσα από την οικονομία την τουριστική. Αντέχουμε να βάλουμε λουκέτο 15 μήνες; Αν αντέχουμε ας το κάνουμε. Είχα πει κάποτε κάτι που το είχαν θεωρήσει παράλογο. Αντέχουμε σαν προορισμός να κλείσουμε ένα δύο χρόνια; Και να κάνουμε όλα τα μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία χρειάζονται και να ανοίξουμε μετά από 1- 2 χρόνια σαν νέος προορισμός; Να η ευκαιρία. Ας βρούμε τα χρήματα, ας βρούμε τις μελέτες, ότι χρειάζεται και να πούμε ότι εν γνώσει μας κλείνουμε ένα χρόνο και εκμεταλλευόμαστε αυτό το διάστημα και κάνουμε αυτά που χρειάζεται. Μπορούμε να το κάνουμε; Σε πληροφορώ ότι δεν μπορούμε. Μπορεί το κράτος και η Ε.Ε. να «ταΐζει» όλους τους επιχειρηματίες της Ελλάδας, όλες τις επιχειρήσεις και όλους τους εργαζόμενους; Αν μου πεις πως θα συμφωνήσω. Δεν υπάρχει αυτό, δεν έχουμε επιλογή. Ας τα ζυγίσουμε και ας δούμε τις επιλογές μας. Αλλά να λέω δεν μπορώ, εγώ θέλω να ακούσω τι μπορώ. Όταν μου λέει κάποιος δεν γίνεται αυτό, θέλω να ακούσω τι γίνεται. Μια άρνηση θα πρέπει να φέρνει μια πρόταση».

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του πρώην Αντιδημάρχου τουρισμού και νυν Δημοτικού Συμβούλου στο Δήμο Χερσονήσου Ευθύμη Μουντράκη στον Politica 89.8: 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook