Γ. Παπακωνσταντής:”Η ομερτά των τοπικών κοινωνιών γεννά εγκλήματα”

Δημοσιεύτηκε στις 16/07/2019 12:52

Γ. Παπακωνσταντής:”Η ομερτά των τοπικών κοινωνιών γεννά εγκλήματα”

Για την εγκληματική δολοφονία της 60χρονης βιολόγου από τον φερόμενο ως δράστη 27χρονο πατέρα δύο παιδιών μίλησε ο διακεκριμένος καθηγητής εγκληματολογίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας Γιώργος Παπακωνσταντής στον Politica 89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη.

O διακεκριμένος καθηγητής εγκληματολογίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εγκληματολογίας Γιώργος Παπακωνσταντής

Ο κ. Παπακωνσταντής σχολίασε πως παραμένει επιφυλακτικός και αναμένει  τις επίσημες ανακοινώσεις της  Ελληνικής αστυνομίας, προκειμένου να έχει στην διάθεση του, όλα τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ του εγκλήματος.“Μπορεί σε πρώτο επίπεδο να δείχνουν όλα πως πρόκειται για ένα στυγερό έγκλημα από ένα νέο με διαταραγμένη προσωπικότητα και σοβαρή παθολογία ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντής, όμως είναι άλλο να λέμε για ένα ηδονοβλεψία που βάζει ως στόχο το θύμα του κι εντέλει το σκοτώνει κι άλλο για ένα οδηγό που απρόσεκτα προκαλεί τροχαίο και μέσ στον φόβο της αποκάλυψης βάζει τέλος στην ζωή του θύματος. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μία μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής αστυνομίας που κινήθηκε συντονισμένα και με πολύ γοργούς ρυθμούς, βρήκε την λύση του νήματος, μιας υπόθεσης με δύσκολα στοιχεία και σε επίπεδο εγκληματολογίας που έπρεπε να αναλυθούν”

Σε κάθε περίπτωση εάν αποδεχθούμε τα έως τώρα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης το πως οι τοπικές κοινωνίες στην Κρήτη αντιμετωπίζουν κρύβοντας επιμελώς κάτω από το χαλί περιπτώσεις ατόμων διαταραγμένης ψυχολογίας”. “Στην κοινωνία μας δυστυχώς” συνεχίζει ο καθηγητής εγκληματολογίας κ. Παπακωνσταντής” επικρατεί το κουτσομπολιό, οι φήμες , η αδιαφορία και ο φόβος της καταγγελίας,ο φόβος της ανάληψης της ευθύνης αφήνοντας σε τέτοιες περιπτώσεις τα στόματα κλειστά και τις ζωές των θυμάτων απροστάτευτες”.

“Η “ομερτά” των μικρών τοπικών κοινωνιών αφήνει δυστυχώς χώρο για στυγνά εγκλήματα και η νοοτροπία της Κρήτης γύρω από το “αντριλίκι” απέναντι στο γυναικείο φύλο αναπτύσσει συμπεριφορές που οι ίδιες οι κοινωνίες δικαιολογούν αντί να στηλιτεύουν, κρύβουν αντί να καταγγέλλουν” λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντής  υπογραμμίζοντας πως “παρόλο που η φύση τέτοιων εγκλημάτων δεν εμπεριέχει τοπικές ταυτότητες, δεν απαντάται σε συγκεκριμένα μήκη και πλάτη του κόσμου, θα μπορούσε να είχε συμβεί οπουδήποτε, εάν κάπου πρέπει όμως να σταθούμε είναι στις ποινές που απονέμονται σε τέτοιες εγκληματικές πράξεις στην χώρα μας σε σχέση με τον ποινικό κώδικα που ισχύει σε άλλες χώρες”.

“Στην εγκληματολογία μόνο αφού κλείσει ο φάκελος της υπόθεσης με όλα τα στοιχεία μπορείς να μελετήσεις ένα έγκλημα είμαι πάντως αισιόδοξος καθώς οι δολοφονίες στην Ελλάδα έχουν μειωθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια και απομένει να το ερμηνεύσουμε αυτό το φαινόμενο. Ψάχνουμε τα πραγματικά αίτια της μείωσης”.

“Τα εγκλήματα έχουν να κάνουν με την λειτουργία των κοινωνιών και σε συνάρτηση με τις κοινωνίες τα εξετάζουμε.  Ως προς το προφίλ του συγκεκριμένου δράστη δικαιολογείται σε πολλές περιπτώσεις η διπλή ζωή των εγκληματιών, κάποιες συμπεριφορές μπορεί να μην αξιολογούνται ως προβληματικές αλλά μπορεί να είναι πραγματικά. Εννοώ πως πολλές φορές η παθογένεια ενός ατόμου και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που συνθέτουν την ψυχολογία του δεν αποτελούν προδιαγραφές η προμηνύματα μιας εγκληματικής πράξης που αργότερα θα εκδηλωθεί, σε κάθε περίπτωση ευθύνη της κοινωνίας είναι η καταγγελία έστω και ανώνυμη συμπεριφορών που δημιουργούν ερωτηματικά, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες πρόληψης ενός εγκλήματος”. 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook