Γ. Στειακάκης: “Το πρόβλημα δεν είναι οι ποινές, αλλά το πως εκτίονται”

Δημοσιεύτηκε στις 12/06/2020 13:06

Γ. Στειακάκης: “Το πρόβλημα δεν είναι οι ποινές, αλλά το πως εκτίονται”

Για την υπόθεση επίθεσης με βιτριόλι στην 34χρονη γυναίκα και για το τι προβλέπει ο νόμος σε αυτές τις υποθέσεις, μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο δικηγόρος Γιώργος Στειακάκης. 

Όσον αφορά τις ποινές, των πράξεων αυτών, ο κ. Στειακάκης ανέφερε: “Εδώ η ποινική δίωξη που ασκήθηκε δεν είναι ελαφριά είναι βαριά. Το ζήτημα είναι κατά πόσο ο νόμος ταιριάζει στα περιστατικά αυτά. Διότι, ουσιαστικά εδώ αν το δει κανείς ψύχραιμα θα διαπιστώσει πως δεν πρόκειται για απόπειρα ανθρωποκτονίας αλλά για βαριά σωματική βλάβη, σκοπούμενη βαριά σωματική βλάβη που ο νόμος, όποιος γνωρίζει είναι ότι όταν προκαλέσει μακροχρόνια αρρώστια, ακρωτηριασμό ή όταν εμποδίζει στον παθόντα για μεγάλο χρονικό διάστημα να χρησιμοποιεί το σώμα του. Εδώ μάλλον είναι ταιριάζει η περίπτωση αυτή, που δεν νομίζω να αποδειχθεί με τα γεγονότα αυτά ότι ήταν πρόθεση ανθρωποκτονίας αλλά εν πάση περιπτώσει ο Εισαγγελέας πάντα ασκεί τη βαρύτερη εκδοχή της κατηγορίας ως ποινική δίωξη για να διερευνηθεί. Αν τελικά καταδικαστεί για βαριά σωματική βλάβη η ποινή που προβλέπεται είναι μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη. Είναι κακούργημα, αν αποδειχθεί ότι επιδίωκε αυτό γιατί η απλή σωματική βλάβη είναι πλημμέλημα. Αυτή δεν είναι καταρχήν μια ελαφριά ποινή, κακούργημα είναι. Το θέμα είναι πως επιβάλλεται και πως εκτίεται”.

“Στα 10 χρόνια, γιατί δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να είναι 10 μπορεί να πάει λιγότερα, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι θα επιβληθεί κάθειρξη, το χρονικό διάστημα που θα παραμείνει στη φυλακή είναι τα 2/5 αυτής. Δηλαδή σημαίνει 4 χρόνια θα παραμείνει κάποιος που καταδικάζεται αμετάκλητα σε 10 χρόνια, παραμένει 4 χρόνια στη φυλακή. Αυτό είναι που προβλέπει ο νόμος. Όσον αφορά τη μεταχείριση, αν η δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη που τιμωρείται μέχρι 10 χρόνια κάθειρξης, όπου προβλέπεται για κάποιον που δεν έχει τελέσει όμοιες πράξεις στον παρελθόν προβλέπει ο Κώδικας, ότι αν κατηγορείται μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη τότε δεν επιβάλλεται προφυλάκιση, μέχρι το δικαστήριο. Αν η κατηγορία ήταν απλή σωματική βλάβη, τότε θα έπρεπε να την αφήσουν ελεύθερη μέχρι το δικαστήριο” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στειακάκης.

“Οι ποινές σε ορισμένα εγκλήματα είναι πράγματι μικρές, σε ορισμένα. Όμως επαναλαμβάνουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι ποινές που απειλεί ο νόμος για κάθε έγκλημα, διότι δίνει την ευχέρεια να κάνεις αυτό που θέλεις αν το δικαστήριο ουσιαστικά θέλει να τιμωρήσει αυστηρά, το πρόβλημα είναι πως εκτίονται οι ποινές και ότι έρχονται σε συνέχεια διάφοροι νόμοι που λένε ότι ξέρεις κάτι αρκεί να κάτσεις 1/3 μέσα κλπ. Στην Ελλάδα όταν ακούμε μια ποινή δεν την εννοούμε πραγματικά, διαφορετικά θα ήταν μεγάλες. Μέχρι και πρόσφατα εξαγοράζονταν όλες οι ποινές μέχρι 5 χρόνια” επεσήμανε ο κ. Στειακάκης.

Ακούστε εδώ τον κ. Στειακάκη:

 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook