«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ποδοσφαιρικό ντέρμπι»

Δημοσιεύτηκε στις 30/10/2019 16:51

«Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ποδοσφαιρικό ντέρμπι»

Για την Συμφωνία των Πρεσπών και το Brexit, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο νομικός και συγγραφέας, Πέτρος Μηλιαράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μηλιαράκη, όσοι γνωρίζουν τα πράγματα στην Ευρώπη ξέρουν ότι το μεγάλο λάθος για την Ε.Ε, είναι ότι αντί της εμβάθυνσης έγινε διεύρυνση. «Για μένα η διεύρυνση θα έπρεπε να σταματάει στην Κύπρο και στην Μάλτα. Το δεύτερο είναι ότι η Γαλλία «ξυπνάει αργά», έθεσε πολύ αργά αυτά τα θέματα τα οποία έχουν βάση. Όσον αφορά την Β. Μακεδονία δεν έχουν καταλάβει ότι το να γίνει μια συνθήκη και να αρχίσει μια διαδικασία δεν είναι αυτοματοποιημένα όλα για να μπει, στην Ε.Ε. Θα πρέπει να έχουν μια ψυχραιμία αλλιώς θα αυτοδιαλυθούν κι εκείνοι . Ο Ζάεφ σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών, δυσανασχετεί. Ο σημερινός πρωθυπουργός είπε ότι διατηρεί βέτο, για την εισδοχή της Β. Μακεδονίας στην Ε.Ε σε γενικές γραμμές, ο πρόεδρος της Γαλλίας έχει δίκιο, το άδικο πέφτει στην πλευρά της Β. Μακεδονίας και πρέπει να κάνει τις κατάλληλες διαδικασίες».

Το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία σχέση με την Ε.Ε, σύμφωνα με τον κ. Μηλιαράκη. «Όσοι ξέρουν τη συνθήκη της Λισαβόνας ξέρουν ότι όσες χώρες έχουν σχέση με το ΝΑΤΟ, μπορούν να συνεχίσουν να έχουν σχέση μαζί του. Η συμφωνία αυτή ήταν η καλύτερη που έχει γίνει και ας μην ακούμε τις φωνές. Αρχικά, υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ε.Ε και Ελλάδας; Υπάρχουν ζητήματα όπως αυτά που πρέπει να επιλύονται με ξεκάθαρο λόγο στο λαό. Η Ε.Ε θέλει να αρχίσουν οι ενταξιακές διαδικασίες εφόσον στην Β. Μακεδονία υπάρχουν προϋποθέσεις και αυτές δεν υφίστανται. Η διαδικασία ένταξης θα κρατήσει γύρω στα 15 χρόνια, τουλάχιστον με την δική μου πρόβλεψη».

Για το λόγο που η Γαλλία κατέθεσε βέτο, μίλησε ο κ. Μηλιαράκης, λέγοντας: «Ξέρει ότι όυτε η Β. Μακεδονία, ούτε η Αλβανία πληρούν τις προϋποθέσεις. Μπορεί μετά από δύο χρόνια να τις πληρούν αλλά δεν αρχίζουν αμέσως τις διαδικασίες ένταξης. Άλλο ένταξη και άλλο έναρξη των διαδικασιών. Χωρίς αυτή τη συμφωνία δεν θα υπήρχε καν το θέμα να υπάρξει βέτο» ενώ για το θέμα της ονομασίας ο κ. Μηλιαράκης  σχολίασε: «Ισχύει η Β. Μακεδονία και όλα τα χαρτιά αλλάζουν, το όνομα έχει δοθεί από το ’94. Να σταματήσουν οι λαϊκιστές διότι αφορά την ασφάλεια της χώρας.  Αυτοί οι ακραίοι, ποντάρουν στην άγνοια του λαού, δεν υπάρχει δέσμευση από πουθενά ότι η Ε.Ε είναι υποχρεωμένη να αρχίσει τις ενταξιακές διαδικασίες, που να ξέρει ο κόσμος όλα αυτά τα πράγματα; Ποντάρουν στον λαϊκισμό».

Για την Συμφωνία των Πρεσπών και για το τι συμβαίνει σε περίπτωση αλλαγής της κυβέρνησης μίλησε ο κ. Μηλιαράκης, λέγοντας: «Λένε ότι η τύχη της συμφωνίας θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Ας τολμήσει ο καθένας να κάνει αυτή τη διαδικασία και να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη αυτού του κράτους. Αν έχουν την βούληση ας το κάνουν.  Ας εφαρμόσουν την πολιτική τους και ας δεχτούν τις συνέπειες, εγώ λέω πως η ιστορία θα δείξει! Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι ποδοσφαιρικό ντέρμπι, εδώ δεν είναι ομάδες!».

«Δύσκολα θα πείσεις τον Βρετανό να κάτσει σε μια «γερμανοκρατούμενη» Ε.Ε»

«Μην ξεχνάμε ότι η Βρετανία, έκανε δύο δημοψηφίσματα για να παραμείνει ή όχι και το τελευταίο ήταν το αποκορύφωμα της επαναφοράς της Βρετανίας, πιο στενά δεμένη στο αμερικάνικο άρμα και από την άλλη να μπει στην κατανομή της εργασίας. Εδώ και μια 10ετία παρά το γεγονός ότι η επιστήμη έχει καλλιεργήσει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και δημιουργεί σχολή σκέψης στον κόσμο, έχει αρχίσει μια δυσανασχέτηση για την «γερμανοποίηση» της Ευρώπης. Δύσκολα θα πείσεις τον Βρετανό, να μπει στην Ε.Ε, η οποία είναι «γερμανοκρατούμενη» δήλωσε ο κ. Μηλιαράκης στον Politica 89.8.

Σύμφωνα με τον κ. Μηλιαράκη: «Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, το μεγάλο αγκάθι είναι οι όροι εξόδου και το χειρότερο είναι ότι το back stop στα σύνορα Β. Ιρλανδίας με την Ιρλανδία. Με λίγα λόγια η Βρετανία θέλει ένα δίχτυ ασφαλείας. Αν τα σύνορα μεταξύ Β. Ιρλανδίας και Ιρλανδίας παραμείνουν όπως είναι σήμερα, ακυρώνεται η έξοδος της Βρετανίας διότι μέσω των συνόρων θα ασκείται η διακίνηση αγαθών κλπ.  Σε καθημερινή βάση πάνω από 30 χιλ. άτομα διακινούνται από και προς την Β. Ιρλανδία και την Ιρλανδία. Ο Μπόρις Τζόνσον είναι η αντανάκλαση του μέσου Βρετανού που δεν θέλει να μπει στην «γερμανοκρατούμενη» Ευρώπη. Η πολιτική ηγεσία σήμερα είναι κατώτερη των περιστάσεων, αυτοί οι πολιτικοί που στο παρελθόν έκαναν τόσα σπουδαία πράγματα, λείπουν από την Βρετανία. Η κρίση αυτή θα βαθύνει στη συνέχεια γιατί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία θα κάνουν τα πράγματα πολύ ζοφερά και για την Ε.Ε και για την Βρετανία».

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Μηλιαράκη: 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook