Ι. Λεονταράκης: Το Κρητικό μέλι στην κορυφή της ποιότητας

Δημοσιεύτηκε στις 19/10/2019 09:05

Ι. Λεονταράκης: Το Κρητικό μέλι στην κορυφή της ποιότητας

Το μέλι αναμφισβήτητα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της υγιεινής διατροφής και ιδιαίτερα στην χώρα μας κατέχει ξεχωριστή θέση στη μεσογειακή διατροφή και έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση, λόγω των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του, καθώς είναι πιο πυκνό και πιο πλούσιο σε αρωματικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά, σε σχέση με το μέλι που εισάγεται από χώρες με πυκνή βλάστηση. Σε αυτό συμβάλλουν οι ευνοϊκές για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας κλιματικές συνθήκες, καθώς και η πλούσια και ποιοτική μελισσοκομική χλωρίδα της Ελλάδας.

Αποτελεί δε μια αγαπημένη τροφή για μικρούς και μεγάλους καθώς είναι ένα φυσικό προϊόν που περιέχει περίπου 180 διαφορετικές ουσίες (σάκχαρα, οργανικά οξέα, νερό, πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, φλαβονοειδή), οι οποίες του προσδίδουν μοναδικές ιδιότητες.

Ο Περιφερειακός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Κρήτης κ. Γιάννης Λεονταράκης, που είναι και παραγωγός μελιού, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Δημοσίως» του Νίκου Παπαδάκη, στον politica 89.8 fm και συζητήθηκε ακριβώς το θέμα της ποιότητας του Κρητικού μελιού και τι θα πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής και ποιους να εμπιστεύεται όταν προμηθεύεται μέλι για την οικογένεια του.

«Στην Κρήτη ιδιαίτερα έχουμε από τα καλύτερα μέλια που ξεχωρίζουν από όλη την Ελλάδα, λόγω της μοναδικής χλωρίδας μας και του μικροκλίματος των περιοχών, όπως διαμορφώνονται από το ανάγλυφο του νησιού μας» επισημαίνει ο κ. Λεονταράκης.

Αλλωστε πρέπει να γνωρίζουμε πως το «Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης» και το «Μέλι Ελάτης Βανίλια Μαινάλου» είναι προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης – ΠΟΠ ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και θεσμοθετηθεί τα φυσικοχημικά και μικροσκοπικά χαρακτηριστικά 8 κατηγοριών ελληνικού μελιού (πεύκου, ελάτης, καστανιάς, ερείκης, θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ηλίανθου).

Προσοχή στις επιλογές

Το μέλι είναι από τις αγαπημένες τροφές παγκοσμίως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κατατάσσει ως το έκτο κατά σειρά τρόφιμο που είναι ευάλωτο σε πρακτικές απάτης – νοθείας. Η νοθεία του μελιού αποτελεί οικονομική απάτη και παραπλάνηση του καταναλωτή, καθώς το νοθευμένο προϊόν στερείται των ευεργετικών ιδιοτήτων του πραγματικού μελιού. Οι πιο συνηθισμένες παραπλανητικές πρακτικές είναι η ψευδής δήλωση της βοτανικής προέλευσης (διαθέτουν ανθόμελο ως θυμαρίσιο) ή της γεωγραφικής προέλευσης (διαθέτουν εισαγόμενο μέλι ως ελληνικό) ενώ η πιο συνηθισμένη νοθεία είναι η προσθήκη εξωγενών σακχάρων (π.χ. ισογλυκόζη).

Χαρακτηριστικά για το θέμα ο κ. Λεονταράκης τονίζει πως μέλι θα πρέπει να αγοράζουμε μόνο από γνωστούς μας μελισσοκόμους, που γνωρίζουμε πως καλλιεργούν ή από γνωστές εταιρίες που είναι χρόνια στην αγορά και δεν θα ρισκάρουν τη φήμη τους για πρόσκαιρο κέρδος. Επίσης επισημαίνει πως οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι όταν βλέπουν πολύ χαμηλές τιμές του προϊόντος και οφείλουν να διαβάζουν τις ετικέτες.

Δείτε τώρα τις οδηγίες που έχει εκδώσει ο ΕΦΕΤ που επισημαίνει τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής όταν αγοράζει μέλι:

– Το μέλι διατίθεται συσκευασμένο και φέρει ετικέτα με τα ακόλουθα στοιχεία :

Ονομασία του προϊόντος (π.χ. μέλι ανθέων).

Χώρα συγκομιδής (για το μέλι που συσκευάζεται διατίθεται στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης ή, στην περίπτωση μιγμάτων μελιού, των χωρών προέλευσης).

Ονοματεπώνυμο ή εμπορική επωνυμία και έδρα του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή του διανομέα.

Στοιχεία για το καθαρό βάρος, τη χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας (σε περίπτωση που περιλαμβάνεται η ημέρα και ο μήνας, αναγράφεται ο αριθμός παρτίδας) και οι ιδιαίτερες συνθήκες διατήρησης και χρήσης (π.χ. διατήρηση σε ξηρό και σκιερό μέρος).

– Η σωστή συντήρηση και αποθήκευσή του μελιού συμβάλλουν στην επί μακρόν διατήρησή του. Το προϊόν διατηρεί τη θρεπτική αξία του όταν βρίσκεται σε κλειστή συσκευασία, σε δροσερό, σκοτεινό, ξηρό και χωρίς έντονες οσμές περιβάλλον (έχει την ιδιότητα να απορροφά υγρασία από το περιβάλλον και επηρεάζεται από την απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως).

– Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως στο ανθόμελο και δεν αλλάζει τη θρεπτική αξία του προϊόντος. Μέλι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα (π.χ. μέλι ρεικιού) ενώ μέλι με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη κρυσταλλώνει αργότερα ή καθόλου (π.χ. μέλι πεύκου). Αν θελήσουμε να ρευστοποιήσουμε κρυσταλλωμένο μέλι θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε το βάζο με το μέλι μέσα σε ένα δοχείο με νερό – το οποίο θερμαίνεται – ανακατεύοντάς το συνεχώς ώστε να θερμανθεί ομοιόμορφα. Η θερμοκρασία του μελιού δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους 45ο C, καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του.

– Το χρώμα του μελιού σχετίζεται με τη βοτανική προέλευσή του και όλα τα είδη μελιού έχουν τον τυπικό χρωματισμό της φυτικής προέλευσής τους. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών δείχνει προτίμηση στο ανοιχτόχρωμο μέλι μη λαμβάνοντας υπόψη ότι αρκετές αμιγείς κατηγορίες (π.χ. πεύκου, ελάτης, καστανιάς) είναι εκ φύσεως σκουρόχρωμες με μειωμένη διαύγεια.

– Να αποφεύγεται η αγορά μελιού από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.

Ας ακούσουμε όμως τι είπε ο κ. Γιάννης Λεονταράκης, ο οποίος σχολιάζει στο τέλος της συζήτησης και άλλα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας:

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook