ΚΙΝΑΛ προς Τσίπρα: «Επικαλούνται τον Ανδρέα όσοι τον έστειλαν το ’89 στο Ειδικό Δικαστήριο»

Δημοσιεύτηκε στις 22/10/2019 17:00

ΚΙΝΑΛ προς Τσίπρα: «Επικαλούνται τον Ανδρέα όσοι τον έστειλαν το ’89 στο Ειδικό Δικαστήριο»

Με αφορμή την επίσκεψη του στην Κρήτη, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα.

Για το αν θα βρεθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο  οποίος επίσης βρίσκεται στην Κρήτη, ο κ. Χριστοδουλάκης σχολίασε, πως με πολιτικούς όρους, δεν νομίζει πως θα συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό. «Αυτοί που σήμερα επικαλούνται τον Ανδρέα Παπανδρέου, το ’89 ήταν εκείνοι που τον έστειλαν στα δικαστήρια. Γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες ποια είναι η πραγματική συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ από το ’81 και μετά αλλά μην ξεχνάμε επίσης ότι ο καθένας έχει πολιτικό παρελθόν. Δεν γίνεται να κατηγορούμε το ΠΑΣΟΚ ότι κατέστρεψε τη χώρα και όποτε μας συμφέρει να επικαλούμαστε μια ιστορική αναφορά στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάποιος κοροϊδεύει κάποιον. Είναι πρόκληση να επικαλείται κάποιος την πορεία ενός χώρου, ο οποίος και στα δύσκολα είχε το σθένος να κρατήσει τη χώρα όρθια και να μην πάει στα βράχια ενώ οι υπόλοιποι τα έριξαν στην δημοκρατική παράταξη και σήμερα έχουν το θράσος να επικαλούνται ιστορικές αναφορές».

Με αφορμή το σάλος που έχει προκληθεί, έπειτα από το άκουσμα της είδησης ότι αστυνομικοί έκαναν έλεγχο σε κινηματογράφο, μετά από καταγγελία ότι την ταινία, η οποία είναι ακατάλληλη για παιδιά κάτω των 18 ετών, την παρακολουθούν ανήλικοι,  ο κ. Χριστοδουλάκης δήλωσε: «Για μένα έχουν αξία δύο πράγματα, δεν είναι εύκολη η ανάλυση του θέματος παρόλο που φαίνεται απλό και καθημερινό. Το πρώτο είναι όντως όταν υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση και η εφαρμογή των νόμων. Σε κανέναν από εμάς, από όποιον πολιτικό χώρο και αν είμαστε, δεν αρέσει η εικόνα των αστυνομικών να βγάζουν έξω από τον κινηματογράφο παιδιά. Προφανώς όταν ένα νομικό πλαίσιο κρίνεται πως είναι προβληματικό πρέπει να αλλάξει και αντίστοιχα είναι προφανές ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Αυτή είναι η άποψη μου, εμένα δεν μου αρέσει η εικόνα αυτή αλλά υπάρχει και το νομικό πλαίσιο. Άρα πρέπει πρώτα να δουλέψουμε στο πλαίσιο αυτό και να δούμε με ποιους τρόπους μπορεί να εφαρμοστεί με τρόπο που δεν θα θίγει κανέναν» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης συμπληρώνοντας πως: «Ένα απλό σημείο θα μπορούσε να είναι το εξής. Η αστυνομία θα μπορούσε να παρέμβει στον εκάστοτε ιδιοκτήτη ή το προσωπικό του κινηματογράφου, και να τους κάνει έκκληση έτσι ώστε να μην υπάρχουν παιδιά κάτω των 18 ετών στην ταινία».

«Υπάρχει πρόβλημα με το μεταναστευτικό»

Στο μεταναστευτικό αναφέρθηκε ο κ. Χριστοδουλάκης ενώ δήλωσε: «Υπάρχει πρόβλημα καθώς ροές συνεχίζουν κι έρχονται στη χώρα μας. Είναι άλλη η ιδιότητα του πρόσφυγα και άλλη του μετανάστη, το πρόβλημα όμως παραμένει ένα. Το επικίνδυνο είναι ότι ακριβώς λόγω της διαφορετικής αντιμετώπισης, η εκλαΐκευση του θέματος ότι δεν είναι πρόσφυγες έχει έναν κίνδυνο, ώστε να μην μπορεί η χώρα να εκμεταλλευτεί κονδύλια για το προσφυγικό άρα καλό είναι να προσέχουμε και την ορολογία μας. Το ερχόμενο Σάββατο, θα βρεθούμε στα νησιά με την κ. Γεννηματά για να δούμε και από κοντά τι συνθήκες επικρατούν».

«Είναι ένα θέμα για εμάς, που είναι μείζων. Να δώσω κάποια σημεία. Το ένα είναι πως θα χρησιμοποιήσουμε την FRONTEX, ως συνοριοφυλακή γιατί ακόμη και η θάλασσα έχει σύνορα. Το δεύτερο αφορά το πώς μπορούμε να αλλάξουμε την κοινή δήλωση Ε.Ε και Τουρκίας ώστε η επαναπροώθηση των προσφύγων να μπορεί να γίνεται για να αποσυμφορήσουμε τα νησιά μας. Το τρίτο είναι να δούμε την επιτάχυνση της διαδικασία της αξιολόγησης για το αν κάποιος είναι πρόσφυγας ή μετανάστης. Αυτά είναι κάποιοι βασικοί άξονες. Η κοινή δήλωση της Ε.Ε με την Τουρκία λέει ότι όσοι μπαίνουν από την Τουρκία θα μένουν στο πρώτο σημείο εισόδου μέχρι να αξιολογηθεί αν κάποιος είναι πρόσφυγας ή μετανάστης. Αν φύγουν από τα νησιά στα οποία βρίσκονται, χάνουν το σημείο της επαναπροώθησης. Θέλουμε όλα αυτά να αλλάξουν γιατί αφορούν την αποσυμφόρηση των νησιών, και να δούμε με όρους συναίνεσης το πόσο η αποσυμφόρηση μπορεί να αξιοποιήσει ανοιχτά ή κλειστά κέντρα φιλοξενίας» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλάκης.

«Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς για να πετύχει το θέμα της ψήφου των αποδήμων»

Για την ψήφο των αποδήμων τοποθετήθηκε ο κ. Χριστοδουλάκης, λέγοντας: «Μακάρι στην ψήφο των αποδήμων που θέλει 200, για να περάσει συνολικά να συμφωνήσουμε για να το πετύχουμε. Θα δώσω και εδώ κάποια σημεία. Αρχικά καλό είναι να διευκρινίσουμε ότι δεν μιλάμε για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού αλλά για διευκόλυνση σε εκείνους που έχουν ήδη δικαίωμα ψήφου, για αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και όχι σε όποιον να΄ ναι . Δεύτερον, αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη το δικαίωμα ψήφου, αν κάποιος μένει στο Λονδίνο, έχει ώρα και 200 ευρώ στην τσέπη του και πάρει το αεροπλάνο για να έρθει να ψηφίσει, η ψήφος του να μετράει το ίδιο με εμάς. Αλλά αν έρθει και ψηφίσει, και ψηφίσει στο εξωτερικό η ψήφος του δεν μετριέται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Τρίτον, εμείς είμαστε υπέρ της επιστολικής ψήφου. Το να ψηφίζει κάποιος έξω και να πρέπει να κάνει πάλι ένα ταξίδι, ακόμη και μικρό για να ψηφίσει είναι κοροϊδία. Δεν μπορούμε να πούμε ότι τους διευκολύνουμε επειδή τους κόβουμε χιλιόμετρα. Τέταρτον και τελευταίο, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τους Έλληνες του εξωτερικού, τα οποία χαρακτηριστικά πρέπει να έχουν μια πολιτική εκπροσώπηση. Αυτές είναι οι αρχές μας αλλά είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε συμβιβασμούς γιατί θεωρούμε μείζων να υπάρχει συναίνεση για να προχωρήσει το θέμα αυτό».

Ακούστε εδώ όλη την συνέντευξη του κ. Χριστοδουλάκη: 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook