Ξανθός προς Κικίλια: “Δεν θα επιτρέψουμε ρατσιστικές πρακτικές στο χώρο της υγείας”

Δημοσιεύτηκε στις 21/08/2019 18:56

Ξανθός προς Κικίλια: “Δεν θα επιτρέψουμε ρατσιστικές πρακτικές στο χώρο της υγείας”

Μία αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, με τον Βασίλη Κικίλια, για την υπόθεση των νοσηλειών των αλλοδαπών, των τουριστών αλλά και των κατοίκων της χώρας. Με δεδομένο ότι υπήρξε μια εγκύκλιος από τον κ. Κικίλια, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας με τις οποίες, ζητούσε να τεθεί σε λειτουργία η καταγραφή και η είσπραξη νοσηλειών των Ευρωπαίων αλλά των κατοίκων τρίτων χωρών που επισκέπτονται την χώρα μας και χρησιμοποιούν υπηρεσίες του κλάδου Ε.Σ.Υ. Σε αυτό απάντησε ο κ. Ανδρέας Ξανθός, πρώην Υπουργός Υγείας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα.

«Η εγκύκλιος αυτή στην πραγματικότητα ήταν μια υπενθύμιση και μια υπόμνηση προς τις Δημόσιες Αρχές Υγείας, ώστε να εφαρμόζουν αυτά τα οποία προβλέπει ο νόμος. Δηλαδή αν είναι ευρωπαίοι τουρίστες και έχουν την γνωστή ευρωπαϊκή κάρτα ασθένειας, δεν πληρώνει ο ασθενής απλώς κρατάμε τα στοιχεία του και στην συνέχεια τα νοσοκομεία στέλνουν τα στοιχεία αυτά στον ΕΟΠΥΥ, οποίος αναζητά το αντίστοιχο ποσό από το ασφαλιστικό ταμείο του πολίτη από τη χώρα προέλευσης του» ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή ο ΕΟΠΥΥ συμψηφίζει και δαπάνες για τη νοσηλεία που καταβάλει για τους Έλληνες σε χώρες του εξωτερικού, σε περιπτώσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στη χώρα μας και με αυτόν τον τρόπο υπάρχει μια τακτοποίηση των οφειλών. Αυτό που επίσης γίνεται, είναι ότι για τουρίστες που κατάγονται από χώρες που δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει ένα σύστημα στα νοσοκομεία όπου οι επισκέπτες αυτοί πληρώνουν, παίρνουν κάποιο παραστατικό και στην συνέχεια το υποβάλλουν στη χώρα τους και παίρνουν ένα μέρος ή το σύνολο των χρημάτων πίσω.

«Υπάρχει όμως μια αντικειμενική δυσκολία στα Κέντρα Υγείας της χώρας, στο να υλοποιηθεί αυτή η διαδικασία. Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες και για λόγους λειτουργικούς που συχνά αυτό δεν γίνεται. Δεν ξέρω αν αυτό ήταν το περιεχόμενο της εγκυκλίου αλλά το να βγάλεις μια εγκύκλιο δεν αλλάζει το θέμα διότι χρειάζεται μια υποστήριξη, δηλαδή δεν μπορεί ο αγροτικός γιατρός ή ένας γενικός γιατρός ο οποίος εφημερεύει μόνος του σε ένα νησί ή μαζί με κάποιον νοσηλευτή να είναι υποχρεωμένος να κάνει και αυτή τη διαδικασία. Να καταγράφει δηλαδή τα στοιχεία και να συμπληρώνει κάποια ειδικά έγγραφα» ενώ συμπλήρωσε «στα νοσοκομεία όμως που είναι μεγάλη η προέλευση, η διαδικασία αυτή λειτουργεί χωρίς πρόβλημα και αυτή η συζήτηση κατά την άποψη μου έγινε εκ περισσού. Αυτό το οποίο με ενόχλησε και γι’ αυτό αντέδρασα, ήταν ότι ο Υπουργός δήλωσε πως οι επιτέλους οι Έλληνες φορολογούμενοι δεν θα επιβαρύνονται την νοσηλεία των αλλοδαπών. Πράγμα που δεν ισχύει. Όσον αφορά την υγειονομική φροντίδα των μεταναστών και των προσφύγων, ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν ειδικοί πόροι και κονδύλια με τα οποία έχουμε καταφέρει να ενισχύσουμε την φροντίδα τους».

Για το πόσοι αλλοδαποί ή τουρίστες κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας, ο κ. Ξανθός απάντησε πως δεν υπάρχει ακριβής εικόνα διότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει χωριστή καταγραφή για τους επισκέπτες από άλλες χώρες.

«Υπάρχει ένα πληροφοριακό σύστημα το ESY.net και το P.I το οποίο μπορεί να αποτυπώσει το πόσοι είναι οι τουρίστες που κάνουν χρήση των υπηρεσιών αυτών. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία δεν είναι ελλειμματικά, η συζήτηση θα είχε νόημα αν για παράδειγμα είχαμε ελλείμματα, τότε θα είχαν τρύπα στα έσοδα τους και θα σκεφτόταν κανείς ότι πρέπει να αναζητήσουμε επιπλέον έσοδα για να καλυφθεί η τρύπα. Δεν υπάρχει όμως έλλειμμα. Αν αφαιρέσει κανείς τις υποχρεώσεις που μπορεί να έχουν, τα ταμειακά τους έσοδα επαρκούν για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους» απάντησε ο κ. Ξανθός.

Με το δεδομένο ότι η λειτουργία του συστήματος ήταν αυτονόητη, ότι δηλαδή δεν είχε λόγο ο κ. Κικίλιας να ενεργοποιήσει μια εγκύκλιο η οποία ούτως ή άλλως εφαρμόζεται, ο κ. Ξανθός άφησε να εννοηθεί, ότι ενδεχομένως να ανοίγει ένα ζήτημα σε ότι αφορά την φροντίδα ανθρώπων που δεν έχουν την δυνατότητα.

« Έτσι όπως είναι διατυπωμένη η εγκύκλιος δεν ανοίγει κάποιο ζήτημα. Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να κάνουμε δίκη προθέσεων, θα το δούμε στην πράξη. Επειδή όμως κατά καιρούς έχουν ειπωθεί διάφορα, και θυμίζω ότι από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, έσπευσε ο κ. Βρούτσης να καταργήσει μια εγκύκλιο, η οποία διευκόλυνε την χορήγηση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και σε αιτούντες ασύλου στην χώρα άρα και την πρόσβαση τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, λέγοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα έπαψε πια να είναι ξέφραγο αμπέλι. Αυτές οι ρητορικές είναι απολύτως ξενοφοβικές, ρατσιστικές και μισαλλόδοξες, και θα έλεγα ότι προσομοιάζουν πάρα πολύ με ρητορική ακροδεξιών κύκλων της Ευρώπης, θέλουμε να είμαστε σαφείς. Εάν επιχειρηθεί μια τέτοιου είδους παρέμβαση αυτό θα είναι μείζων θέμα και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημόσιας υγείας» σημείωσε ο κ. Ξανθός

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, άλλα είναι τα προβλήματα στο σύστημα υγείας. Υπάρχουν ελλείψεις και κενά ιδιαίτερα σε νησιωτικές και αγροτικές περιοχές, υπάρχει η μετανάστευση των γιατρών στο εξωτερικό που έχει στερήσει από τη χώρα μας υπηρεσίες επιστημών όπου χρειάζεται η συνδρομή της πολιτείας για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Υπάρχουν μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως αυτές στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στην αναδιοργάνωση της επείγουσας ιατρικής. Υπάρχουν πάρα πολλά μέτωπα ανοιχτά όπου οι αρμόδιοι πρέπει να επικεντρωθούν.

Στην υπόθεση του νοσοκομείου της Σαντορίνης αναφέρθηκε ο πρώην Υπουργός λέγοντας: «Εκεί είχαμε ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο που είχε φτιαχτεί με χρήματα του Δημοσίου. Το νοσοκομείο ήταν με «το κλειδί στο χέρι» και ήταν κλειστό για πέντε με έξι χρόνια από τότε που φτιάχτηκε. Οι συζητήσεις που γινόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν να βρούμε έναν επενδυτή να το αγοράσει. Απέναντι τους στάθηκε η κοινωνία της Σαντορίνης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια ακόμη και η Εκκλησία. Εμείς το εντάξαμε στην Α.Ε.Μ.Υ, μεταφέραμε και το προσωπικό του Κέντρο Υγείας μέσα και τώρα έχουμε ένα νοσοκομείο στο οποίο δουλεύουν πάνω από 120 άνθρωποι. Προφανώς έχουμε κατά καιρούς προβλήματα με κάποιες ιατρικές ειδικότητες διότι σε περιοχή όπως η Σαντορίνη υπάρχει πρόβλημα κατοικίας».

 

Για την απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης του ΕΚΑΒ, που ουσιαστικά κλείνει τον τομέα που έχει να κάνει με τις μηχανές άμεσης επέμβασης, μίλησε ο κ. Ξανθός.

«Για να είμαι ειλικρινής δεν πρόλαβα να το τσεκάρω για να δω αν πρόκειται για μια προσωρινή λύση. Προσπάθησα, αλλά δεν πρόλαβα να έχω μια επικοινωνία με την Διοίκηση του ΕΚΑΒ για να έχω μια ακριβή εικόνα. Το σημαντικό είναι ότι η υπηρεσία αυτή η οποία είναι σε ανάπτυξη στο Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι σωτήρια. Για την Διοίκηση του ΕΚΑΒ, ο στόχος είναι όσο μπορεί να αναπτύξει την ιδέα αυτή και σε άλλες περιοχές».

 

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Ξανθού:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook