Κυρ. Κώτσογλου: “Ξεκινούν οι εκπαιδεύσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα”

Δημοσιεύτηκε στις 28/05/2020 12:29

Κυρ. Κώτσογλου: “Ξεκινούν οι εκπαιδεύσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα”

Για την επανεκκίνηση του τουρισμού, μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου, στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο οποίος ανέφερε – μεταξύ άλλων – πως αρχές του επόμενου μήνα, θα ξεκινήσουν οι εκπαιδεύσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πράγμα που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα από τον πρόεδρο τον τουριστικών πρακτόρων Μιχάλη Βλατάκη σε συνεργασία και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη. 

Αρχικά, ο κ. Κώτσογλου, αναφέρθηκε στην επιστολή της Διοίκησης της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου προς τον Υπουργό Τουρισμού, με την οποία ζητεί να ανοίξει το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στις 15 Ιουνίου, όπως θα γίνει με το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. “Ο Έλληνας αφήνει αναμονές πάνω από την οικοδομή του έστω και δεν χτίσει ποτέ. Κατά συνέπεια το θεωρώ πολύ σημαντικό, να ανοίξει το αεροδρόμιο του Ηρακλείου ή και της Κρήτης γενικότερα. Σε αυτή την περίπτωση θα είμαστε ένα βήμα μπροστά σε αυτό που περιμένουμε. Υπάρχουν τρεις βασικές διαδικασίες για τις οποίες ένας ξενοδόχος θέλει να ανοίξει. Πρώτον, για να μπορέσει να είναι στον χάρτη τον τουριστικό και να μπορέσει να καταγραφεί το ότι δούλεψε φέτος. Δεύτερον, για να μπορέσει να διαπιστώσει από φέτος και το συντομότερο δυνατόν, τις ιδιαιτερότητες και τρίτον για να δουλέψει η επιχείρηση και να έχει προσωπικό. Σε αυτή τη λογική από την άλλη μεριά υπάρχουν και αρνητικά. Αν όλο αυτό το θετικό πάει μαζί με μια απώλεια εξαιτίας περιορισμένης λειτουργίας που θα φέρει ζημία, είναι το αρνητικό. Όμως ο Έλληνας και ειδικά ο Κρητικός θέλει αυτή τη στιγμή να ασχολείται με το θετικό κομμάτι. Άνοιξε τις πτήσεις, δημιούργησε το δίαυλο, δεν θα έχουμε αγορές ιδιαίτερα αλλά είναι λογικό πως εκείνος που προηγείται σε ενέργειες είναι εκείνος που θα έχει την προτίμηση στην αγορά. Ποιο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αεροδρόμιο στην Ελλάδα; Δεν είναι της Θεσσαλονίκης, είναι του Ηρακλείου”.

“Όταν ένα πρόγραμμα, δεν έχει γίνει, εγώ σας ξαναλέω, όταν δίνεις 50% πληρότητα στο λεωφορείο και 120% πληρότητα στο αεροπλάνο είναι μια αμφιχημεία. Ίσως για το αεροδρόμιο αυτό, ο κ. Καραμανλής ως αρμόδιος Υπουργός αιφνιδιάστηκε και ο Πρωθυπουργός δεν έβαλε στο μυαλό του, ότι όλη μαζί η Μακεδονία δεν φέρνει ότι η Κρήτη; Είναι ένα θέμα το οποίο πραγματικά, οι σύλλογοι ξενοδόχων θέλουν να ανοίξουν. Είναι σε μια λογική, που θα δείτε κι άλλα να γίνουν. Θα δείτε από αρχές του μήνα στην Κρήτη, να ξεκινάνε οι εκπαιδεύσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε συνεργασία πολλών φορέων εξαιρετικών. Περιφέρειας, Πανεπιστημίου Κρήτης και Ιατρικής Σχολής, Συλλόγων Ξενοδόχων, Συλλόγων Διευθυντών. Θα το ανακοινώσει ο κ. Βλατάκης σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη στη συνάντηση που γίνεται κάθε Σάββατο με τους ανθρώπους του τουρισμού. Θα δείτε πρέσβεις και προξένους να ξεκινάνε συζητήσεις για το τι γίνεται στις περιοχές τους, όλα αυτά για να σώσουν μια χρονιά αλλά όλα αυτά θα τα δείτε με μια κινητικότητα η οποία είναι υποχρεωτικό να έρθει μετά από μια απραξία” επεσήμανε ο κ.  Κώτσογλου.

Για το αν οι άνθρωποι που εργάζονται στα 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία, προλάβουν να ενημερωθούν για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο κ. Κώτσογλου ανέφερε: “Εκπαίδευση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα δείτε ότι προσφέρουν ιδιωτικοί φορείς και άλλοι που λένε ότι παρέχουν, κι εγώ δεν έχω καμία αμφισβήτηση. Σε αυτή την περίπτωση δεν απαγορεύει, αυτό που λέει το υγειονομικό πρωτόκολλο και το αντίστοιχο ΦΕΚ , είναι ότι θα πρέπει να έχει ενημερωθεί το προσωπικό να αναγνωρίζει τα συμπτώματα του κορωνοϊού και να έχει όλες τις υγειονομικές πρακτικές για να το αντιμετωπίσει. Από το πρωτόκολλο του υπόπτου μέχρι την αντιμετώπιση του κρούσματος. Αυτό πάντα έπρεπε να υπάρχει, όχι μόνο για τον covid, για μια γαστρεντερίτιδα, για οτιδήποτε. Εμείς λέμε ότι στην Κρήτη, για να μπορέσουμε να θεωρήσουμε ότι αυτή η εκπαίδευση στα πρωτόκολλα θα έχει και την σφραγίδα, θέλουμε να τα κάνουμε σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή. Έτσι λοιπόν, θα δείτε ένα πλάνο, ένα σχέδιο δράσης μετά που θα κάνουν τις ανακοινώσεις ο Περιφερειάρχης και ο κ. Βλατάκης αρχές της εβδομάδας. Όλα αυτά από Δευτέρα, πιθανότατα σε μία συνέντευξη τύπου με τον Περιφερειάρχη, μαζί με το Πανεπιστήμιο και την Ιατρική Σχολή που θα καθορίσουν αυτό το πλαίσιο εκπαίδευσης“.

Σε αυτή τη λογική, θα ακούσουμε κι άλλα πράγματα ανέφερε ο κ. Κώτσογλου. “Όπως μια μελέτη αξιοπιστίας της Κρήτης, η οποία θα υπογραφεί από ένα διεθνή οίκο και η οποία θα βοηθήσει τους Συλλόγους Ξενοδόχων. Η μελέτη θα αναφέρει πάμε να δούμε την Κρήτη ως ένα προορισμό. Τι είναι εκείνο που της δίνει την αξιοπιστία της; Μην είναι τα όρη; Είναι. Μην είναι το γεγονός ότι έμεινα covid – free; Είναι. Μην είναι το γεγονός ότι οι υποδομές της εγγυούνται ότι ακόμη κι ένα κρούσμα θα το διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο; Μόνο το γεγονός, ότι από το ΦΕΚ που βγήκε η Κρήτη είναι στις χαμηλής επικινδυνότητας περιοχές αναλόγου με την Αθήνα, είναι κι ένα προβάδισμα αυτό. Θα γίνει αυτό που έλεγε ο Πρωθυπουργός, εγώ έκανα αυτά που έπρεπε τώρα πρέπει οι ξενοδόχοι να κάνουν το καθήκον τους. Ε θα το κάνουν, αλλά στο επίπεδο που η αγορά επιτρέπει και στο επίπεδο που ο καθένας θα μπορέσει να δει το συμφέρον και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης του. Αυτό που θα σας απασχολήσει τον Ιούνιο είναι οι συμφωνίες με τους tour operators”.

Ακούστε εδώ τον κ. Κώτσογλου:

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook