Λυγερός: “Στην Κρήτη ψάχνουμε για γιγαντιαία κοιτάσματα”

Δημοσιεύτηκε στις 06/09/2019 13:34

Λυγερός: “Στην Κρήτη ψάχνουμε για γιγαντιαία κοιτάσματα”

Με αφορμή το 4ο Παγκρήτιο Ενεργειακό Συνέδριο και τις εξελίξεις γύρω από την εξόρυξη υδρογονανθράκων μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός.  «Είναι τεράστιες οι εξελίξεις αλλά και οι προοπτικές που αφορούν στην Κρήτη γύρω από το ζήτημα των υδρογονανθράκων μιας που από την Ουτοπία περάσαμε στην πραγματικότητα, εκείνης που τοποθετεί την Κρήτη στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη».

«Να απελευθερώσουμε τα κατεχόμενα του μυαλού»

Για την ανάγκη ενημέρωσης πρωτίστως του κοινού έκανε λόγο ο Νίκος Λυγερός καθώς όπως ο ίδιος υπογράμμισε «υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που μιλούν για πετρέλαιο ενώ και 10ετίες η συζήτηση κινείται γύρω από το φυσικό αέριο. Δεν είναι  θέμα μόνο της ορολογίας αλλά και της προσέγγισης ανθρώπων που δεν ξέρουν ούτε έχουν ασχοληθεί ποτέ αγνοώντας τις τεράστιες προοπτικές και τους δρόμους που ανοίγονται για την Κρήτη. Προσδοκούμε να αλλάξουμε την εικόνα του ελλείματος της ενημέρωσης τόσο μέσα από τα συνέδρια που διοργανώνουμε όσο και από την συχνή μας παρουσία στα Μ.Μ.Ε.»

«Στην Κρήτη ψάχνουμε από γιγαντιαία κοιτάσματα και πάνω»

«Μετά το 2015 και την ανακάλυψη του κοιτάσματος στην Βενεζουέλα έχουμε πλέον στη διάθεση μας νέα δεδομένα που μας βοηθούν για αυτό που ψάχνουμε στην Κρήτη. Ως δηλαδή προς τα χαρακτηριστικά και τον τύπο των κοιτασμάτων και σας λέω πως έχει αλλάξει όλη φιλοσοφία καθώς πλέον στην Κρήτη ψάχνουμε από γιγαντιαία κοιτάσματα και πάνω. Αυτή η μεγάλη αλλαγή φάσης ξεκίνησε από την Αίγυπτο, εμείς αυτό που αναζητούμε στην Κρήτη είναι το ανάλογο με δυνατότητες που η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε. Η Αίγυπτος άλλαξε την οικονομία της σε επίπεδο έθνους με ένα κοίτασμα. Το όφελος από αυτές τις εξορύξεις αναμένεται να είναι τόσο μεγάλο που θα ξεχάσουμε την 10ετή κρίση που γονάτισε την Ελλάδα.»

Την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή οι συμβάσεις για την εξόρυξη υδρογονανθράκων

Με ταχύτερους ρυθμούς κινείται η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα εξόρυξης υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης. Όταν το 2013 δόθηκαν στη δημοσιότητα τα πρώτα αποτελέσματα για τα θαλάσσια οικόπεδα οι πρώτοι που ξαφνιάστηκαν ήταν οι Έλληνες, το θέμα δεν μόνο είναι οι προηγούμενες συμφωνίες αλλά οι ταχύτητες που κινούνται πλέον τα πράγματα. Αρκεί να σκεφτείτε πως για το θαλάσσιο οικόπεδο στο Ιόνιο περιμέναμε 30 χρόνια ωριμότητας. Στον πρώτο γύρο η Ελλάδα προσπαθούσε να προσελκύσει τους ξένους, στον δεύτερο ΄γύρο οι ξένοι ζητούν από την Ελλάδα να βγάλουν οικόπεδα τριπλάσια από τα προηγούμενα και το γεγονός ότι πλέον στην κοινοπραξία εμπλέκεται άμεσα μια ελληνική εταιρία μαζί με μια ευρωπαϊκή και μια αμερικάνικη, σημαίνει ότι έχουν βρει win-win προϋποθέσεις για συμμετέχουν όλοι.»

Τα οφέλη για την Κρήτη

Ο νόμος περί υδρογονανθράκων από το 1995 , προβλέπει ότι η Περιφέρεια Κρήτης λαμβάνει απευθείας το 5% των απολαβών του ελληνικού Δημοσίου συν το 20% για περιβαλλοντολογικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Θα χρειαστούν νέα τμήματα και υποδομές στα πανεπιστήμια για τους επιστήμονες εκείνους που θα ασχοληθούν ειδικότερα με τις εξελίξεις. Η σύμβαση προβλέπει κονδύλια για την εκπαίδευση των εργαζομένων σε συγκεκριμένους φορείς όπως η ΔΕΗ για την εκμάθηση νέων τεχνικών δεδομένων.

«Η Ελλάδα έπρεπε να είχε κάνει από πριν άλλες κινήσεις»

Για την απώλεια σημαντικού χρόνου της χώρας μας στην ενεργειακή εκμετάλλευση των θαλάσσιων οικοπέδων μας έκανε λόγο ο Νίκος Λυγερός δίνοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Κύπρου που το 2003 έκανε την πρώτη οριοθέτηση της ΑΟΖ. Η Ελλάδα αντίστοιχα 15 χρόνια αναρωτιέται αν είναι καλό ή όχι να προχωρήσει στην θέσπιση της ΑΟΖ. «Η μεγάλη αλλαγή έγινε με τον κ. Μανιάτη το 2011, αποφασίζοντας την οριοθέτηση του Ιονίου, με την πλειοψηφία των πολιτικών να κάνουν λόγο για έλλειψη ενδιαφέροντος. Έχουμε μπει πλέον σε άλλη διαδικασία χαράσσοντας θαλάσσια οικόπεδα αλλάζοντας μάλιστα τα οικόπεδα αυτά ανάλογα με τον διαγωνισμό σε αντίθεση με την Κύπρο που τα κρατάει σταθερά.  Η Κύπρος έχει μικρή ΑΟΖ άρα η χάραξη είναι οριστική εμείς έχουμε μεγαλύτερη και έχουμε τη δυνατότητα  να το αλλάζουμε ώστε να βελτιστοποιούμε το ενδιαφέρον των εταιριών.

«Τα κοιτάσματα είναι στρατηγικής σημασίας για την Ανατολική Μεσόγειο»

«Κοιτάσματα που πλέον δεν αφορούν μόνο στην ανάπτυξη της Κρήτης και της Ελλάδος αλλά ενδιαφέρουν στρατηγικά στην ευρύτερη ανάπτυξη της Μεσογείου θέτοντας ζητήματα στρατηγικής σημασίας για τα επόμενα 20 με 30 χρόνια. Θέτοντας όμως παράλληλα ως ζητούμενο στη συζήτηση πλέον την ανάγκη δημιουργίας σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, προκειμένου να μην δίνεται η προστιθέμενη αξία στις χώρες που υπάρχουν ήδη τέτοιοι σταθμοί μεταφέροντας το φυσικό αέριο σε αέρια μορφή και υγροποιώντας το σε άλλες χώρες. Η δημιουργία τέτοιων σταθμών στη χώρα μας παρά το μεγάλο κόστος τους, υπολογίζεται ότι ο καθένας από αυτούς κοστίζει 12 με 15 δις. μπορεί να γίνει με την μετοχική συμμετοχή των εταιριών. Μπαίνουν δηλαδή μετοχικά ξένες εταιρείες, κι εμείς σιγά σιγά θα ξαναπαίρνουμε πίσω το ποσοστό που μας αναλογεί. Εμείς θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 2.5 σταθμούς στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι αλλάζει η γεωοικονομία της χώρας πουλώντας φυσικό αέριο όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Ασία μέσω Σουέζ.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook