Μ. Συντυχάκης: Να αποσυρθεί η διάταξη που αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία

Δημοσιεύτηκε στις 31/05/2022 15:35

Μ. Συντυχάκης: Να αποσυρθεί η διάταξη που αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία

Ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και η κλιμάκωση της κατασταλτικής λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, η προσαρμογή του σε συνθήκες έντασης της αντιλαϊκής επίθεσης, σε μια περίοδο ακρίβειας, πείνας, ελαστικών μορφών εργασίας, μετατροπής των Πανεπιστημίων σε ανώνυμες εταιρείες, είναι ο τελικός στόχος του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατήγγειλε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Το νομοσχέδιο, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, έχει τίτλο «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης και λοιπές επείγουσες διατάξεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη» και περιλαμβάνει νέες αλλά και τροποποίηση παλαιότερων ρυθμίσεων για τα Σώματα Ασφαλείας.

Κατήγγειλε πως και σε αυτό το νομοσχέδιο δεν έλειψε η στείρα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, για επιμέρους σημεία και όχι για την ουσία και τον τελικό στόχο του νομοσχεδίου.

Ο Μ. Συντυχάκης ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 28 που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα καθήκοντα των ειδικών φρουρών και των αστυνομικών υπαλλήλων που συμμετέχουν στις ομάδες της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει πως όταν δεν διατίθενται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, θα εκτελούν καθήκοντα φύλαξης στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος, κτιρίων και εγκαταστάσεων κ.ά., δηλαδή καθήκοντα που απαιτούν να έχουν πυροβόλο όπλο.

«Η συγκεκριμένη διάταξη διευρύνει τα καθήκοντά τους, θα είναι τα ίδια με αυτά που έχουν όλοι οι ειδικοί φρουροί, δηλαδή γενικευμένα καθήκοντα καταστολής με κατοχή του αντίστοιχου εξοπλισμού, δηλαδή των πυροβόλων όπλων. Η διατύπωση της διάταξης είναι παντός καιρού, δηλαδή οι ένστολοι, πανεπιστημιακής αστυνομίας, ένοπλοι πλέον, να μπορούν να διατίθενται στην καταστολή εντός κι εκτός των πανεπιστημίων, ή γύρω από αυτά, σε γενικά καθήκοντα ενώ παράλληλα να νομιμοποιούν τη γενικευμένη ένοπλη παρουσία τους», κατήγγειλε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε την κυβέρνηση που επιχειρεί να επιβάλει το ιδεολόγημα «νόμος και τάξη» ενώ με το ψευτοδίλημμα «βαριοπούλα ή βιβλιοθήκη» και αξιοποιώντας τις προβοκάτσιες που εκδηλώνονται στο ΑΠΘ, θέλει πάση θυσία να επιβάλει την πανεπιστημιακή αστυνομία σε βάρος του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος.

Ο Μ. Συντυχάκης αναφέρθηκε ακόμα στα άρθρα 1-14 για την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων που θα αντικαταστήσει τη διά ζώσης επίδοση, κάτι που τελικά δεν κατοχυρώνει καλύτερα, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, τα δικαιώματα διαδίκων, ιδίως των κατηγορουμένων, αντίθετα ελλοχεύει ο κίνδυνος αποδυνάμωσης αυτών.

Συνέχισε, λέγοντας πως «η “ψηφιοποίηση” της δικαιοσύνης και συνολικά του κράτους με την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων, μπορεί να προβάλλεται ως πανάκεια για την επιτάχυνση της ποινικής διαδικασίας, αλλά επί της ουσίας επιτυγχάνει έναν τριπλό στόχο: Να απαλλάξει τον κρατικό μηχανισμό από την υποχρέωση της υλοποίησης όλων των απαραίτητων μέτρων για την ουσιαστική επιτάχυνση και την απρόσκοπτη πρόσβαση των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων στη δικαιοσύνη, να εντάξει αυτές τις αλλαγές στο έτσι κι αλλιώς αντιδραστικό ποινικό οπλοστάσιο και τέλος να διευκολύνει το κεφάλαιο και την εξουσία του για να επιτελεί ακόμα πιο αποτελεσματικά το κράτος τον ρόλο του στην αποφασιστική εξυπηρέτηση των υποθέσεων των μονοπωλίων (όπως αποδεικνύεται και από τα ειδικά – ταχεία τμήματα για υποθέσεις μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος κλπ.) αλλά σε βάρος των υποθέσεων και δικαιωμάτων του λαού».


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook