«Ο Τσίπρας επιχειρεί πολιτική μεταμφίεση ενσωματώνοντας γυρολόγους όπως τον Γ. Ραγκούση»

Δημοσιεύτηκε στις 12/12/2019 18:23

«Ο Τσίπρας επιχειρεί πολιτική μεταμφίεση ενσωματώνοντας γυρολόγους όπως τον Γ. Ραγκούση»

Για την ψήφο των αποδήμων και όχι μόνο, μίλησε στον Politica  89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου.

«Είχαμε κάποιες βασικές αρχές, με τις οποίες και κινηθήκαμε»

Για την ψήφο των αποδήμων μίλησε ο κ. Κεγκέρογλου, λέγοντας: «Να πω ότι τις δικές μας παρατηρήσεις ή επισημάνσεις ότι θα μπορούσε το νομοσχέδιο να ήταν πολύ καλύτερο τις έκανε κι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο κ. Θεωδορικάκος, αλλά δικαιολόγησαν τον συμβιβασμό με την απαίτηση κομμάτων, αφού ο στόχος ήταν να βρεθούν οι 200 απαραίτητοι ψήφοι. Άρα βάζοντας έναν περιορισμό του ΚΚΕ για τα οικονομικά και κάποιους περιορισμούς από κάποια άλλα κόμματα, φτάσαμε στο σημείο να περιοριστεί αρκετά το δικαίωμα των Ελλήνων της διασποράς. Όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δηματολόγια μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τον απόδημο ελληνισμό και να έχουν την δυνατότητα να μπορούν να ψηφίσουν  με επιστολική ψήφο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το δικαίωμα αυτό δεν θα είναι κουτσουρεμένο όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε κάποιες βασικές αρχές, βάση με τις οποίες κινηθήκαμε. Συμφωνήσαμε ότι θα ψηφίσουμε εφόσον κάνουν δεκτή μια εναλλακτική πρόταση που καταθέσαμε. Αν δεν είχαν ψηφιστεί ορισμένα άρθρα με 200 και άνω δεν θα ίσχυαν. Θεωρώ ότι με αυτή την έννοια είναι μια επιτυχία αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί περιορισμοί και ότι δυστυχώς για μένα, συνδέθηκε με την οικονομική σχέση. Έγινε ένα μεγάλο βήμα».

«Να ενισχυθεί η εθνική γραμμή και να διαμορφωθεί όπου δεν υπάρχει»

«Η συναίνεση μπορεί να γίνει αν ο Πρωθυπουργός αποδεχτεί την πρόταση μας και προχωρήσει σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών όπου δεν μπορεί ο καθένας να ξεφεύγει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Σε αυτό το Συμβούλιο μπορεί πλέον να διαμορφωθεί η γραμμή ως προς το περιεχόμενο της. Αν ρωτήσουμε σήμερα ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές, πως πετυχαίνουμε το α ή το β, που μπορεί να συμβάλει η ανάπτυξη αυτής της α ή της β πρωτοβουλίας, δεν υπάρχει αυτό. Θέλουμε εθνική γραμμή, να έχει περιεχόμενο, στο περιεχόμενο της εθνικής στρατηγικής πρέπει να δούμε πως προχωρούμε και νομίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί. Δεν είναι απλά τα πράγματα με την Τουρκία, έχει φύγει από την ρητορική και έχει περάσει σε πράξεις. Αυτό το οποίο έγινε και αντιμετωπίστηκε στην Κύπρο που πήγε για έρευνα και έκανε ή δεν έκανε τρύπα σε γεωγραφικό χώρο όπου είναι αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, αν επιχειρήσει κάτι τέτοιο εδώ η Ελλάδα τι θα κάνει; Αυτό πρέπει να είναι δεδομένο, να είναι ξεκάθαρο το μέτωπο. Προτεραιότητα πρέπει να είναι το διπλωματικό επίπεδο, όπου έχουμε και το μεγάλο πλεονέκτημα λόγω της συμμετοχής μας στην Ε.Ε. και στο θεσμούς μπορούμε να πετύχουμε αυτά τα οποίες λέει και το διεθνές δίκαιο και η Ελλάδα συμμορφώνεται αλλά η Τουρκία όχι.  Ταυτόχρονα πρέπει και στο αμυντικό επίπεδο πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να έχουμε αποφασιστικότητα, με συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές. Να ενισχυθεί η εθνική γραμμή και να διαμορφωθεί όπου δεν υπάρχει, τόσο στο διπλωματικό όσο και στο αμυντικό επίπεδο».

«Είναι καλές οι δηλώσεις στήριξης σε διπλωματικό επίπεδο διότι λειτουργούν αποτρεπτικά»

«Είναι καλές οι δηλώσεις στήριξης σε διπλωματικό επίπεδο διότι λειτουργούν αποτρεπτικά, λέω ότι δεν είμαι σίγουρος ότι εφόσον δεν είναι η αποτελεσματική οδός αν βρεθούμε σε σύρραξη θα έχουμε κάποιον δίπλα μας.  Αυτό νομίζω ότι και ιστορικά έχει αποδειχθεί αλλά και τα τελευταία χρόνια δεν δείχνει κάτι που να εγγυάται κάτι διαφορετικό. Όταν το ίδιο το ΝΑΤΟ σήμερα λέει ότι «είστε δύο μέλη και δεν μπορώ να πάρω το μέρος του ενός» ενώ δεν έχουμε αυτή τη στιγμή δύο μέλη που έχουν μια διαφορά. Έχουμε μια Τρίτη χώρα εκτός ΝΑΤΟ που λέγεται Λιβύη. Ανεξάρτητα από την ισχύ της, η νομική οντότητα Λιβύη κάνει μια επιθετική ενέργεια στην Ελλάδα και το ΝΑΤΟ έπρεπε να είχε παρέμβει. Αν έχει πάρει τη θέση του κράτους μέλους διότι αυτό γίνεται σε συμπαιγνία με άλλο κράτος μέλος, έχει διπλή σημασία και δεν θα έπρεπε να πει ότι δύο μέλη τσακώνονται αλλά ότι το κράτος μέλος συμμαχεί με ένα άλλο εκτός για να βλάψει ένα άλλο μέλος. Είναι το δεύτερο πεδίο που δεν έχουμε την απαραίτητη διπλωματική πρωτοβουλία. Η ανάγκη για την ενημέρωση του κόσμου μας οδηγεί να πούμε κάποια πράγματα αλλά ταυτόχρονα να εμψυχώνουμε τον κόσμο ότι είναι σταθερή η στήριξη σε μια διπλωματική οδό την οποία βάζουμε σε προτεραιότητα».

Στο πως θα υπάρξει εθνική γραμμή όταν οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΚΙΝΑΛ δεν δέχτηκε μια πρόταση που υπήρχε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, να υπάρξει δηλαδή κοινή εμφάνιση των δύο προαναφερόμενων με φόντο το εθνικό ζήτημα ο κ. Κεγκέρογλου απάντησε: «Δεν είναι εθνική γραμμή αυτό, προσπαθεί ο Τσίπρας να απευθυνθεί στον σύμμαχο του Καραμανλή και στον κ. Καμμένο, αυτό είναι πολιτική σκοπιμότητα, δεν έχει καμία εθνική διάσταση αυτό. Ο κ. Τσίπρας είναι συνεργάτης του κ. Καμμένου και έχει στο κόμμα του ενσωματώσει όλους τους ΑΝ.ΕΛ, έχει ενσωματώσει υπολείμματα του Τσοχατζόπουλου και άλλους. Αυτό είναι πολιτικό περιεχόμενο μην το μπλέκουμε με τα εθνικά θέματα. Είναι πολιτικές σκοπιμότητες του κ. Τσίπρα, ο οποίος είναι σε αδιέξοδο και ο οποίος από τη μια μεριά λέει ότι τα έκανε όλα καλά και από την άλλη ότι επειδή δεν τα έκανα όλα καλά θέλω να μεταμφιεστώ. Οι απόκριες είναι λίγο μακριά, να μεταμφιεστεί αλλά θα τον κρίνουμε όλοι μεταμφιεσμένο. Επιχειρεί να μεταμφιεστεί πολιτικά»

«Είναι χαώδης οι διαφορές μας. Ο σεβασμός της δημοκρατίας είναι δικό μας χαρακτηριστικό ενώ αντίθετα το κόμμα αυτό έδειξε ότι δεν σέβεται τίποτα. Η άποψη μου για την ανάπτυξη και την στήριξη της επιχειρηματικότητας προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, είναι συγκεκριμένη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τη σέβεται τη επιχειρηματικότητα. Έχουμε τεράστιες διαφορές στον τρόπο που βλέπουμε το κοινωνικό κράτος» ενώ ο κ. Κεγκέρογλου απάντησε στο αν πιστεύει ότι τα στελέχη που μετέχουν στην Επιτροπή για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ είναι «υπολείμματα Τσοχατζόπουλου» λέγοντας: «Όχι όλοι, αλλά έχουν διάφορα χαρακτηριστικά. Αυτές είναι παλιές αποχωρήσεις και παλιές εντάξεις, αυτοί είχαν αγκαλιαστεί και με τον Καμμένο μαζί. Δεν ήταν μόνο ο Τσίπρας και ο Καμμένος. Το «τριό καρό» που λέω εγώ, οι Συριζαίοι, οι ΑΝ.ΕΛ και οι γυρολόγοι. Εγώ λέω το εξής. Για να μην το βασανίζουμε ο  Ευθυμίου Πέτρος, είπε ότι η μάζωξη των 104, μοιάζει μια συγκέντρωση αυτών που έχασαν το ’96, εκεί  μέσα θα ταίριαζε ο Τσοχατζόπουλος είπε ο Πέτρος Ευθυμίου. Εγώ λέω κάτι διαφορετικό. Ο Γιάννης Ραγκούσης το Μάρτιο το ’18 κι όχι μόνο, δήλωσε επίσημα, ότι όσοι φεύγουν από το ΠΑΣΟΚ για να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ για να πάρουν τα 7.000 του Βουλευτή και να επανεκλεγούν ή να παραμείνουν Βουλευτές, είναι ανήθικοι και κατάπτυστοι. Αυτό υπενθυμίζω  μόνο που είπε ο Γιάννης Ραγκούσης και δεν λέω τίποτα άλλο».

Ενώ στο ερώτημα πως όταν αναφέρεται σε «γυρολόγους» αναφέρεται στον κ. Ραγκούση, ο κ. Κεγκέρογλου απάντησε: «Ναι σε αυτούς, εγώ δεν τον λέω κατάπτυστο και ανήθικο όπως είπε αυτός τους όμοιους του, εγώ τον λέω απλώς πολιτικό γυρολόγο».

Ακούστε εδώ όλη την συνέντευξη του κ. Κεγκέρογλου:

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook