Σοκ για εκπαιδευτικούς της ΔΥΠΑ: Τους ζητούν πίσω έως 4.000€ από τα επιδόματα αδείας!

Μια απόφαση που προκαλεί οργή και αίσθημα αδικίας στους συμβασιούχους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) βλέπει το φως της δημοσιότητας, ανοίγοντας νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με έγγραφο της ΔΥΠΑ (αρ. πρωτ. 626755 – 18/07/2025), η διοίκηση της υπηρεσίας αποφάσισε ότι οι τρεις μήνες ανεργίας που μεσολαβούν ανάμεσα στις συμβάσεις των εκπαιδευτικών θεωρούνται… κανονική άδεια. Με αυτό το σκεπτικό, όχι μόνο καταργείται μονομερώς η αποζημίωση αδείας που λάμβαναν κατά τη λήξη της σύμβασής τους, αλλά ζητείται και η αναδρομική επιστροφή των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί από το 2020 και μετά.
Η απόφαση έχει εξοργίσει τους εκπαιδευτικούς, καθώς τα ποσά που καλούνται να επιστρέψουν φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις τα 4.000 ευρώ – σχεδόν το μισό ετήσιο εισόδημά τους.
Ο Σύλλογος Ωρομισθίων και Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών ΚΕΤΕΚ ΤΕΕ ΟΑΕΔ Ηρακλείου Κρήτης καταγγέλλει ότι η ΔΥΠΑ προχωρά σε πρωτοφανή αναδρομική απαίτηση πενταετίας, βάζοντας στο στόχαστρο εκατοντάδες εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα.
Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για κατάφωρη αδικία και προειδοποιεί ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε μαζική αποχώρηση εκπαιδευτικών από τα σχολεία της ΔΥΠΑ, την ώρα που η εκπαίδευση των μαθητών βρίσκεται ήδη σε κρίσιμη κατάσταση λόγω ελλείψεων προσωπικού και χαμηλών απολαβών.
Η υπόθεση εγείρει σοβαρά νομικά και συνταγματικά ζητήματα:
Πώς είναι δυνατόν να ζητούνται αναδρομικά χρήματα από εργαζόμενους που έλαβαν τα ποσά νόμιμα και κατόπιν διοικητικών πράξεων;
Θα εφαρμοστεί το ίδιο μέτρο και στους εκπαιδευτικούς του Υπουργείου Παιδείας ή επιλεκτικά μόνο στους συμβασιούχους της ΔΥΠΑ;
Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δώσει σαφή απάντηση, ενώ το έγγραφο της ΔΥΠΑ εκδόθηκε εν μέσω καλοκαιριού, με τους εκπαιδευτικούς σε αναμονή για τις νέες συμβάσεις;
Το ζήτημα παίρνει διαστάσεις σκανδάλου, καθώς αποκαλύπτεται ότι η ΔΥΠΑ δεν έχει καταβάλει ούτε τις διαφορές στα μισθολογικά κλιμάκια για το σχολικό έτος 2024-25, δημιουργώντας διπλή οικονομική πίεση στους εργαζόμενους.
Η αποκάλυψη αναμένεται να φτάσει στη Βουλή, καθώς θίγει άμεσα τον πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων στον δημόσιο τομέα και ανοίγει επικίνδυνο δρόμο για αναδρομικές περικοπές και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.
Όπως δηλώνουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, «αν περάσει αυτή η απόφαση, αύριο μπορεί να ζητήσουν πίσω επιδόματα και από άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Σήμερα είναι οι εκπαιδευτικοί, αύριο ποιοι;»