Σταθεροποιείται το έδαφος στις Βούτες – Λέκκας στον Politica 89,8: «Πολύ πιθανή η ενεργοποίηση παλαιών αστοχιών λόγω υγρασίας»

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζει το φαινόμενο των ρηγματώσεων που εμφανίστηκε αιφνιδίως σε δρόμους και κατοικίες στις Βούτες Ηρακλείου, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και συναγερμό στις αρχές. Η διακοπή της υδροδότησης τις τελευταίες τρεις ημέρες φαίνεται να συνέβαλε στη μείωση της υγρασίας στο υπέδαφος, περιορίζοντας την εξέλιξη του φαινομένου, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις από αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί στα σημεία των ζημιών.
Του Νίκου Τσιλιπουνιδάκη
Μια πρώτη εξήγηση φαίνεται να δίνεται για τις ξαφνικές ρωγμές σε σπίτια και δρόμους στις Βούτες Ηρακλείου, καθώς επιστημονικές ενδείξεις δείχνουν ότι το φαινόμενο σχετίζεται με τη διαρροή νερού από δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, αλλά και οικιακά πηγάδια, σε συνδυασμό με τη γεωλογική δομή της περιοχής.
Η διακοπή της υδροδότησης τις τελευταίες τρεις ημέρες είχε θετικά αποτελέσματα, καθώς οι αισθητήρες που τοποθετήθηκαν στα σημεία των ρηγματώσεων καταγράφουν σταθεροποίηση του φαινομένου. Όπως επισημαίνουν επιστήμονες, η υγρασία του υπεδάφους παίζει καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξη του φαινομένου, με τη διαδικασία «αφυδάτωσης» του εδάφους να βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στην εκπομπή «Όλα Μαζί» του ραδιοφωνικού σταθμού Politica 89,8, τόνισε ότι «το φαινόμενο είναι σύνθετο και φαίνεται να σχετίζεται με την υγρασία του υπεδάφους, η οποία ενδέχεται να προήλθε από διαρροές ή ακόμη και από παλιές γεωλογικές αστοχίες που ενεργοποιήθηκαν». Υπογράμμισε επίσης πως απαιτείται διαρκής παρακολούθηση, καθώς «η γεωδυναμική συμπεριφορά του εδάφους στην περιοχή δεν αποκλείεται να επιφυλάσσει και νέες εκπλήξεις».
Παράλληλα, ο κ. Λέκκας υποστήριξε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων, αναφέροντας πως η περιοχή θα πρέπει να τεθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ώστε να προστατευθούν οι κάτοικοι και να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση οι τεχνικές παρεμβάσεις.
Από την πλευρά της, η ΔΕΥΑΗ συνεχίζει τις παρεμβάσεις, με έμφαση στη ζώνη Μεσοχωριά, όπου έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες ζημιές. Στην περιοχή εγκαθίσταται προσωρινό εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης, ενώ διεξάγονται εντατικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό πιθανών διαρροών σε ύδρευση, αποχέτευση και ομβρίων. Πάνω από 20 πηγάδια έχουν ήδη ελεγχθεί, στο πλαίσιο της προσπάθειας «αφυδάτωσης» του υπεδάφους.
Το επιστημονικό κλιμάκιο του ΕΑΓΜΕ παραμένει στις Βούτες, παρακολουθώντας καθημερινά την εξέλιξη του φαινομένου, και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εκδώσει συνοπτικό πόρισμα για τα αίτια και τους τρόπους οριστικής αντιμετώπισής του.
Την Δευτέρα μετά και τις επισκέψεις στα επίμαχα σημεία σε Βουτες και Μαγαρικάρι θα υπάρξουν και ανακοινώσεις σχετικά με τους ελέγχους…