Θ. Τζήμερος: «Όταν η οικονομία παγώνει, παγώνει»

Δημοσιεύτηκε στις 20/03/2020 11:48

Θ. Τζήμερος: «Όταν η οικονομία παγώνει, παγώνει»

Για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η κατάσταση από την κυβέρνηση και όχι μόνο, μίλησε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη, ο πρόεδρος της “Δημιουργίας Ξανά” Θάνος Τζήμερος.

«Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η κατάσταση από την κυβέρνηση είναι ενδεδειγμένος. Δεν είμαι από αυτούς που κάνουν αντιπολίτευση για να κάνουν αντιπολίτευση. Σωστά πράττει και αισθάνομαι μεγάλη σιγουριά που στο τιμόνι αυτής της υπόθεσης βρίσκεται ο Νίκος Χαρδαλιάς, τον οποίο γνωρίζω πολύ καλά γιατί ήμασταν πέντε χρόνια μαζί στο περιφερειακό συμβούλιο στην προηγούμενη περίοδο και είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετικές ικανότητες, ορθολογιστικές, αποφασιστικός, αποτελεσματικός. Επομένως, ευτυχώς που δεν είναι η προηγούμενη. Από την άλλη υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία, μία κυβέρνηση που κυριαρχείται από μια σοσιαλιστική αντίληψη του κόσμου και της οικονομίας τα κάνει απολύτως λάθος και αυτό αφορά την οικονομία. Δηλαδή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, σε μια οικονομία η οποία έχει παγώσει δεν είναι τίποτα. Μια επιχείρηση η οποία έχει μηδενικά έσοδα, επειδή έκλεισε  με απόφαση της κυβέρνησης αλλά και σε μια επιχείρηση η οποία έχει μηδενικά έσοδα, μολονότι ανοιχτή, επειδή έχει νεκρώσει η αγορά, το να πεις ότι οι υποχρεώσεις για ΕΦΚΑ πάνε λίγο αργότερα..» δήλωσε ο κ. Τζήμερος ενώ συμπλήρωσε: «Όταν η οικονομία παγώνει, παγώνει. Η οικονομία χρειάζεται μικρορυθμίσεις οι οποίες γίνονται πολύ εύκολα και πολύ αποτελεσματικά από τα μέλη της μεταξύ τους. Μια επιχείρηση μπορεί να κουβεντιάσει με τους εργαζόμενους πως θα το χειριστούν, έρχεται η κυβέρνηση και σου λέει αυτό δεν σου επιτρέπω να το κάνεις. Μπορεί κάποιοι εργαζόμενοι να πουν ότι ναι δέχομαι να πάρω άδεια άνευ αποδοχών για δύο τρεις μήνες, γιατί αν δεν το κάνω αυτό θα κλείσει η επιχείρηση και θα χάσω τη δουλειά μου. Αυτό, το κράτος δεν στο επιτρέπει. Αυτό είναι το λάθος της οικονομίας μας, ότι την έχουμε φτιάξει σοσιαλιστική. Ξέρετε αυτοί που κάνουν ιστιοπλοΐα τριμάρουν τα πανιά. Τριμάρισμα των πανιών είναι οι μικρορυθμίσεις, πολλές μικρορυθμίσεις. Ανάλογα με τον αέρα. Αυτές δεν μπορεί να τις κάνει σε μια οικονομία καμία κυβέρνηση».

Ο κ. Τζήμερος αναφέρθηκε και στο γεγονός πως πρέπει οι επιχειρηματίες των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει να δώσουν το δώρο του Πάσχα, όταν οι ίδιοι δεν έχουν τα απαιτούμενα έσοδα προκειμένου κι εκείνοι να μπορούν να ζήσουν. «Υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Εκτός από τα καταστήματα τροφίμων και κάποια άλλα, ούτε στα συνεργεία πάει κόσμος. Έχουν τεράστια έξοδα, θα έπρεπε κατά την άποψη μου η κυβέρνηση να συνάψει ένα ομολογιακό δάνειο, να εκδώσει δηλαδή ομόλογα, με τα οποία θα χρηματοδοτούσε τους επαγγελματίες που δεν έχουν εισόδημα, δανείζοντας τους με το επιτόκιο που δανείζεται και δανείζοντας τους με τους όρους που δανείζεται. Δηλαδή ένα δεκαετές ομόλογο, θα άνοιγε μια πλατφόρμα ηλεκτρονική στην οποία θα έμπαινε κάποιος που δεν έχει μία, γιατί κάποιοι μπορεί να έχουν στην άκρη κάτι, αυτή είναι μια αντίληψη που έχει ξεφύγει από τις αξίες μας. Κάποτε η αποταμίευση ήταν must. Εμείς συνηθίσαμε τις τελευταίες 10ετίες να ζούμε χωρίς αύριο, αλλά εν πάση περιπτώσει για εκείνους που δεν έχουν, και έχουν πρόβλημα επιβίωσης θα έπρεπε να ανοίξει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η κυβέρνηση που να λέει πόσα θες να δανειστείς; Και θα τα αποπληρώσεις σε 10 χρόνια με εγγυήσεις, αν δεν έχεις εγγυήσεις θα είναι εγγυητής το παιδί σου. Γιατί στην πραγματικότητα αυτό είναι. Αυτό κάνουμε όταν δανειζόμαστε εις βάρος των επόμενων γενιών. Να μια λύση σε ένα έκτακτο πρόβλημα επιβίωσης. Δίνει χρήματα σε αυτούς που δεν έχουν αλλά όχι πάρε κόσμε και 800 ευρώ από εδώ και δίνω και από εκεί, διότι αυτά είναι χρήματα που παίρνονται από τους ίδιους δηλαδή δεν έχουμε καταλάβει ότι δεν υπάρχει κρατικό χρήμα, υπάρχουν χρήματα των φορολογουμένων τα οποία έχουν ληφθεί από αυτή την κυβέρνηση και την προηγούμενη από τους φορολογουμένους».

«Η οικονομία θα βρίσκεται στην Εντατική για έναν χρόνο τουλάχιστον και επίσης δεν θα φύγουμε από την απειλή του κορωνοϊού σε μερικές εβδομάδες. Διότι μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο, που ευτυχώς η ιατρική έχει προοδεύσει, και πλέον δεν χρειαζόμαστε δέκα χρόνια, αλλά το  λένε οι ειδικοί θα περάσουν τουλάχιστον 12 έως 18 μήνες. Που σημαίνει ότι η απειλή θα υπάρχει, άρα ο κόσμος δεν θα κινείται επίσης δεν θα ξέρει, μέχρι πότε πρέπει να υπολογίζει ότι θα του φτάσουν τα χρήματα που έχει στην άκρη, άρα θα καταναλώνει τα ελάχιστα. Δηλαδή έχουν ακυρωθεί όλες οι παραγγελίες που αφορούσαν μη είδη άμεσης διαβίωσης. Εκεί όμως υπάρχει μια αλυσίδα, διότι δεν θα πάρει χρήματα ο προμηθευτής αυτός δεν θα πληρώσει τον προμηθευτή του, δεν θα πληρώσει τους υπαλλήλους. Όταν παγώνει η οικονομία, παγώνει. Κανένας δεν θέλει να απολύσει. Στην Ελλάδα θεωρούμε ότι ο επιχειρηματίας είναι ένας κακός άνθρωπος ο οποίος πίνει με το μπουρί το αίμα των εργαζομένων, δεν είναι έτσι. Πολλοί επιχειρηματίες προτιμούν οι ίδιοι να μην βγάλουν λεφτά αλλά να μπορέσει η εταιρία να επιβιώσει πληρώνοντας το προσωπικό ακριβώς διότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχουν δουλειά όλοι όταν ξεπεραστεί η κρίση» ανέφερε ο κ. Τζήμερος.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook