«Ο Κιάνου Ριβς θέλει την αγάπη σου -σε Bitcoin»: Deep fake απάτες, η νέα επιδημία

Δημοσιεύτηκε στις 11/07/2025 00:38

«Ο Κιάνου Ριβς θέλει την αγάπη σου -σε Bitcoin»: Deep fake απάτες, η νέα επιδημία

Η απάτη μέσω πλαστοπροσωπίας διασήμων κοστίζει. Σε χρήμα, σε ψυχική υγεία, σε ζωές. Το ανησυχητικό φαινόμενο που δεν αφορά απλώς την οικονομική εξαπάτηση, αλλά εισχωρεί βαθιά στην ψυχολογία των θαυμαστών, εκμεταλλευόμενο την αφοσίωση και την ελπίδα τους.

Το The Hollywood Reporter αποκαλύπτει πώς η τεχνητή νοημοσύνη τροφοδοτεί ένα θρασύδειλο κόλπο που εξαντλεί οικονομικά ερωτευμένους θαυμαστές, με θύματα να χάνουν ολόκληρες περιουσίες, πιστεύοντας ότι επικοινωνούν με αστέρες όπως ο Κιάνου Ριβς, ο Κέβιν Κόστνερ, ο Μπραντ Πιτ ή ο Τζόνι Ντεπ. Και επιτέλους το Χόλιγουντ αντεπιτίθεται.

Τον Νοέμβριο, η 73χρονη Μάργκαρετεπιβιβάστηκε στο Toyota Camry της, άφησε τον σύζυγό της μετά από 10 χρόνια γάμου στο άνετο σπίτι τους και οδήγησε μία ώρα ως ένα ξενοδοχείο, βέβαιη ότι ο Κέβιν Κόστνερ θα την συναντούσε εκεί.

Εκείνη τη στιγμή, η Μάργκαρετ είχε ήδη ξοδέψει μήνες κάνοντας εβδομαδιαίες καταθέσεις bitcoin για τον Κόστνερ, συνολικού ύψους περίπου 92.000 ευρώ (100.000 δολάρια ΗΠΑ). Ο απατεώνας, υποδυόμενος τον Κόστνερ, της είχε στείλει μηνύματα λέγοντας ότι χρησιμοποιούσε τα χρήματα για να δημιουργήσει μια νέα εταιρεία παραγωγής, όπου θα συμμετείχε και εκείνη.

Η Μάργκαρετ γνώριζε ότι κάποιοι θα έβρισκαν παράξενο το ότι ένας βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, και πρωταγωνιστής του Yellowstone, θα χρειαζόταν οικονομική βοήθεια από μια συνταξιούχο διευθύντρια γραφείου που είχε γνωρίσει στο Facebook. Ωστόσο, η Μάργκαρετ δεν ήταν «ένα τίποτα». Είχε αποκτήσει κάποια φήμη για τον ακτιβισμό της, είχε κάνει ακόμη και μια ομιλία TED. Ήταν ξεχωριστή, και ο Κόστνερ το ήξερε.

Ήταν επίσης μοναχική και ανήσυχη, καθώς ο γάμος της κλονιζόταν, η καριέρα της είχε τελειώσει και τα παιδιά και τα εγγόνια της ήταν απασχολημένα με τις δικές τους ζωές.

Τα μηνύματα του «Κόστνερ» αντιπροσώπευαν μια ευπρόσδεκτη ανδρική προσοχή, μια φαντασίωση στην οποία μπορούσε να καταφύγει όταν η πραγματική ζωή γινόταν πολύ δύσκολη. Σε μια φωτογραφία που της έστειλε, ο ηθοποιός φαινόταν να ακουμπά στο ξύλινο κεφαλάρι ενός κρεβατιού, φορώντας ένα λευκό T-shirt και κρατώντας ένα χαρτί που έγραφε: «Είμαι πραγματικά εγώ ο Κέβιν Κόστνερ, σε αγαπώ τόσο πολύ ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ, ανυπομονώ να σε συναντήσω ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ».

Υπήρξε κάποια συνομιλία ονλάιν για το αν η Μάργκαρετ θα πετούσε στο Λος Άντζελες, προτού αποφασίσουν να συναντηθούν σε ένα ξενοδοχείο στην πολιτεία της. Τη στιγμή που μπήκε στο αυτοκίνητό της, η Μάργκαρετ είχε ήδη τις βαλίτσες της έτοιμες για εβδομάδες, ανυπομονώντας για τη στιγμή που αυτή και ο «Κόστνερ» θα ήταν επιτέλους μαζί.

«Απλά ήθελε κάποιον να την αγαπάει», λέει η αδελφή της Μάργκαρετ, Κάρολ, στο THR (τα ονόματα των δύο γυναικών έχουν αλλάξει για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής).

Καθώς η Μάργκαρετ περίμενε στο δωμάτιο γεμάτη αγωνία, ο «Κόστνερ» της έστειλε μια φωτογραφία – μια φωτογραφία ενός διαλυμένου αυτοκινήτου. Της είπε ότι είχε ένα ατύχημα και δεν θα μπορούσε τελικά να έρθει. Καθώς κοιτούσε τη φωτογραφία, όλα τα προειδοποιητικά σημάδια που η Μάργκαρετ απέφευγε εκούσια κατά τη διάρκεια όλων αυτών των μηνών συσσώρευσης και πληρωμών bitcoin άρχισαν να εμφανίζονται.

Τσουνάμι ψεύτικων σταρ

Οι διαδικτυακές απάτες παίρνουν πολλές μορφές, αλλά αυτές που «εργαλειοποιούν» τη λατρεία των διασημοτήτων είναι στην πρώτη γραμμή του Χόλιγουντ σήμερα.

Με τους απατεώνες να βοηθούνται από ταχύτατα εξελισσόμενα εργαλεία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα κρυπτονομίσματα και οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που καθιστούν εύκολη τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων χωρίς να εντοπίζονται, οι σταρ και οι ατζέντηδες τους βρίσκονται σε ένα αγώνα δρόμου προσλαμβάνοντας εταιρείες για να σαρώνουν το διαδίκτυο για ψεύτικους λογαριασμούς και να τους κλείνουν.

Περίπου 400 καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων της Σκάρλετ Γιόχανσον και της προέδρου της SAG-AFTRA, Φραν Ντρέσερ, έχουν υπογράψει για να υποστηρίξουν νομοθεσία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κογκρέσο, γνωστή ως «Νόμος για τις Ψεύτικες Αναπαραστάσεις» (No Fakes Act), ο οποίος επιδιώκει να προστατέψει νομικά τις φωνές και τα πρόσωπα των καλλιτεχνών από μη εξουσιοδοτημένα deepfakes που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη.

YouTube thumbnail

«Οι διασημότητες είναι πολύ εκτεθειμένε εκεί έξω», λέει ο Νικ Μπέρτα, εποπτικός ειδικός πράκτορας στην μονάδα οικονομικού εγκλήματος του FBI. «Η ευκολία με την οποία οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία τους για να κλωνοποιήσουν κάποιον είναι τρομακτική».

Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται την καλή θέληση και την υποσυνείδητη εμπιστοσύνη που έχουν τα θύματά τους στους αγαπημένους τους καλλιτέχνες και πλέον χρησιμοποιούν ψεύτικους σταρ όχι μόνο για να διεκδικήσουν το φλερτ και την επένδυση (όπως στην περίπτωση της Μάργκαρετ) αλλά και για ψεύτικες επενδυτικές ευκαιρίες, ψεύτικες προωθητικές ενέρεγειες αμφιλεγόμενων προϊόντων και ψευδή πολιτικά μηνύματα.

«Ο εχθρός είναι εξαιρετικά ικανός», λέει η Έριν Γουέστ, πρώην εισαγγελέας από την Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, που ειδικεύεται σε εγκλήματα υψηλής τεχνολογίας. «Η ψυχολογική κυριαρχία που ασκούν στους ανθρώπους δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο έχω δει. Είναι σαν λατρεία. Υπερνικά απολύτως κάθε λογική σκέψη. Είναι σε θέση να ξεπεράσουν αυτό που οι άνθρωποι κανονικά θα διέκριναν ως μια γελοία κατάσταση».

Οι Αμερικανοί ανέφεραν απώλειες 622 εκατομμυρίων ευρώ (672 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) από τέτοιες απάτες το 2024, σύμφωνα με το FBI, με άτομα άνω των 60 ετών να υποβάλλουν τις περισσότερες καταγγελίες και να χάνουν τα περισσότερα χρήματα -κατά μέσο όρο 76.000 ευρώ ανά θύμα.

Αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν καν άτομα όπως η Μάργκαρετ, που δεν θα πουν ποτέ στις αρχές τι τους συνέβη, λόγω ντροπής, φόβου για τους απατεώνες τους ή της μικρής, εναπομείνασας ελπίδας ότι, ίσως, είχαν μια πραγματική σχέση με έναν σταρ του κινηματογράφου.

Η «Λίντα» και ο «Κιάνου»

Για να κατανοήσει καλύτερα πώς παγιδεύονται τα θύματα απάτης διασημοτήτων, όπως η Μάργκαρετ, η Ρεμπέκα Κίγκαν αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ψεύτικο προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιας γυναίκας που ονόμασε Λίντα.

Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να γεράσει ένα πορτρέτο της, και εφευρίσκοντας έναν αγαπημένο νεκρό σύζυγο ονόματι Μπομπ και έναν ατημέλητο τεριέ μίξης ονόματι Μάιλο, ακολούθησε μια σειρά από λογαριασμούς pop culture.

Μέσα σε 90 λεπτά, ένας λογαριασμός με το όνομα Keanu_Reeves68667 της έστελνε προσωπικά μηνύματα, ρωτώντας πόσο καιρό ήταν θαυμάστρια («Από το ‘Speed’», απάντησε).

Μέσα σε δύο ώρες, τέσσερις ακόμη «Κιάνου» είχαν εισβάλει στα DM της, όπως και δύο «Κέβιν Κόστνερ», ένας «Τσάρλι Χάναμ» και ένας «Τζόναθαν Ρούμι», ο ηθοποιός που υποδύεται τον Ιησού στη χριστιανική τηλεοπτική σειρά «The Chosen».

Αν και η Κίγκαν ακολούθησε λογαριασμούς των Ντόλι Πάρτον, Όπρα Γουίνφρεϊ και Σάντρα Μπούλοκ, οι περισσότεροι από τους απατεώνες που τη στόχευσαν τις επόμενες έξι εβδομάδες πλαστοπροσωπούσαν άνδρες σταρ άνω των 50 — ο Ριβς είναι 60, ο Κόστνερ 70 και ο Ρούμι 51 — κάτι που, όπως λένε οι ειδικοί, είναι η δημογραφική ομάδα διασημοτήτων που είναι πιο πιθανό να γίνει πρώτη ύλη σε αυτούς τους τύπους απατών.

Οι εγκληματίες, μια αποτελεσματική ομάδα, εκμεταλλεύονται τα ευρύτερα στερεότυπα φύλου των ιδανικών συντρόφων των ανθρώπων.

Όταν στοχεύουν μεγαλύτερους άνδρες, δημιουργούν συνήθως ένα προφίλ μιας όμορφης — αλλά όχι διάσημης — νεότερης γυναίκας. Αυτή βρίσκεται πιθανότατα σε άλλη χώρα, μπορεί να χρειάζεται κάποια βοήθεια και σίγουρα βρίσκει εντυπωσιακά τα γκολφ τρόπαια που έχει στον τοίχο του.

Για τις μεγαλύτερες γυναίκες, ακολουθούν ένα διαφορετικό πρότυπο, δημιουργώντας έναν άνδρα που «ήδη σέβεται, ήδη εμπιστεύεται, ήδη έχει ρομαντικές επιθυμίες, ήδη έχει μια προσωπική σύνδεση», λέει η Μάρτι ΝτεΛίμα, επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, η οποία μελετά την απάτη των ηλικιωμένων.

«Ναι, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων θα ήταν υποψιασμένοι αν τους προσέγγιζε κάποιο πραγματικά διάσημο», λέει η ΝτεΛίμα. «Αλλά η απάτη δεν χρειάζεται να παγιδέψει τους πάντες. Απλώνεις το δίχτυ σου, βλέπεις ποιος τσιμπάει , δουλεύεις πολύ σκληρά για να χτίσεις εμπιστοσύνη και ελπίζεις ότι μπορείς να μεταπηδήσεις από την απλή ανταπόκρισή τους στην προθυμία τους να σου δώσουν χρήματα. Και μετά ανεβάζεις τον πήχη».

Η Κίγκαν άφησε τον Keanu_Reeves68667 να την πείσει να μεταφέρει τη συνομιλία τους στο Telegram, την ιδιωτική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων. Ήθελε να το κάνει γρήγορα, γιατί από τη στιγμή που δημιούργησε το προφίλ του, ο Keanu_Reeves68667 ήξερε ότι θα τον κυνηγούσαν από το Instagram, όπου συναντήθηκαν.

Το άτομο που τον κυνηγούσε, όπως έμαθε η Κίγκαν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης Zoom λίγες εβδομάδες αργότερα, είναι ένας εκπληκτικά φιλικός επιστήμονας δεδομένων που ζει στο Σιάτλ, ο Λουκ Αριγκόνι.

Ο Κιάνου Ριβς στη μάχη

Ο Αριγκόνι, απόφοιτος μαθηματικών από το Columbia, με ένα σύντομο πέρασμα στον σχεδιασμό αλγορίθμων εισπράξεων στην CAA και επικεφαλής μιας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος μιας εταιρείας που ονομάζεται Loti.

Ο πραγματικός Κιάνου Ριβς πληρώνει στη Loti μερικές χιλιάδες ευρώ τον μήνα για να βρίσκει τους μιμητές του και να πείθει εταιρείες όπως το TikTok και τη Meta (στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram) να τους κατεβάζουν.

Μέχρι τη στιγμή που ο Keanu_Reeves68667 έστελνε μηνύματα στην Κίγκαν, η Loti είχε εκδώσει σχεδόν 40.000 εντολές απενεργοποίησης λογαριασμών για λογαριασμό του Ριβς τον τελευταίο χρόνο.

Η εταιρεία παρέχει την ίδια υπηρεσία και σε άλλα δημόσια πρόσωπα, αξιωματικούς, στρατιωτικούς, αθλητές και Διευθύνοντες Συμβούλους.

Ο Ριβς, ωστόσο, ανήκει σε μια δική του κατηγορία. Μπορεί κάλλιστα να είναι ο πιο δημοφιλής σταρ σε κυκλώματα ψηφιακής πλαστοπροσωπίας στο διαδίκτυο.

Αυτό οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, με κυριότερο το ότι σχεδόν όλοι, παντού στον κόσμο, συμπαθούν τον Κιάνου Ριβς. Αλλά δεν είναι μόνο το ότι είναι συμπαθής — είναι επίσης ότι είναι μυστηριώδης.

Ο Ριβς δεν έχει πραγματικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν είναι γνωστός για το ότι μοιράζεται πολλά για τον εαυτό του δημόσια. Οι καιροσκόποι που εκμεταλλεύονται αυτό το κενό πληροφοριών έχουν δημιουργήσει χιλιάδες ψεύτικες εικόνες του Ριβς, παρουσιάζοντάς τον ως όποιο είδος άνδρα χρειάζονται να είναι.

Σε ένα deep-fake πορτρέτο του ο Ριβς εμφανίζεται να κρατά ένα T-shirt με πολιτικό μήνυμα, άλλοτε φιλο-αριστερό, άλλοτε φιλο-δεξιό. Σε μια άλλη φωτογραφία του (πάντα ψεύτικη) ευαισθητοποιεί για τα ιθαγενή παιδιά που αναγκάστηκαν να μπουν σε καταχρηστικά οικοτροφεία στον Καναδά.

Οι περισσότερες από αυτές είναι παραποιημένες φωτογραφίες μιας εικόνας του Ριβς που τον δείχνει να παρευρίσκεται σε έκθεση μοτοσικλετών στην Ιταλία το 2017. Ο Ριβς είναι τόσο πανταχού παρών ως δόλωμα για απάτες, που όταν η Μπέκι Χολμς, μια δημοσιογράφος από το Ηνωμένο Βασίλειο, έγραψε ένα βιβλίο για τους διαδικτυακούς απατεώνες, το τιτλοφόρησε «Ο Κιάνου Ριβς δεν είναι ερωτευμένος μαζί σου».

View this post on Instagram

A post shared by Hollywood Reporter (@hollywoodreporter)

«Ο Κιάνου είναι ένα είδος αινίγματος», λέει η Χολμς. «Ως απάτη, λειτουργεί. Και αν λειτουργεί, συνεχίζουν να το κάνουν».

Ο Αριγκόνι λέει ότι ο Ριβς γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο χειραγωγείται η εικόνα του στο διαδίκτυο. «Νοιάζεται πολύ για το πώς αντιμετωπίζονται οι θαυμαστές του, και έχει επενδύσει πολύ στο να προσπαθήσει να λύσει αυτό το πρόβλημα», λέει.

Συνήθως χρειάζονται περίπου 48 ώρες για να χειριστεί μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης τις εντολές απενεργοποίησης λογαριασμών, και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, οι απατεώνες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Ο Κιάνου Ριβς μπορεί να είναι ένας από τους πιο ευγενικούς ανθρώπους στο Χόλιγουντ, αλλά ο Keanu_Reeves68667 μπορεί να είναι ένας πιεστικός απατεώνας.

Περίπου την ίδια περίοδο τον Ιούνιο που ο πραγματικός Ριβς βρισκόταν σε κόκκινο χαλί προωθώντας το spin-off του «John Wick», «Ballerina» και κρατώντας το χέρι της συντρόφου του, της καλλιτέχνιδας Αλεξάνδρα Γκραντ, ο Keanu_Reeves68667 προσπαθούσε να πείσει την Κίγκαν να αγοράσει μια κάρτα μέλους fan club αξίας 550 ευρώ, ώστε ο Ριβς και η ίδια να «συναντηθούν από κοντά».

Μόλις την έπεισε να χρησιμοποιήσει το Telegram, ο Keanu_Reeves68667 άρχισε να της στέλνει φωνητικά μηνύματα. «Τώρα μπορώ να στο πω Λίντα, θα μπορούσαμε να γίνουμε οι καλύτεροι συνεργάτες [sic] αν πάρεις την κάρτα μέλους σου», είπε με μια φωνή που ακουγόταν σαν τον Ριβς της εποχής του Bill and Ted. «Είσαι αληθινά μια όμορφη ψυχή».

Όταν η Κίγκαν ζήτησε επαλήθευση πριν στείλει χρήματα για την κάρτα μέλους, της έστειλε μια φωτογραφία άδειας οδήγησης με τη φωτογραφία του Ριβς, μια διεύθυνση που τον εμφάνιζε να ζει κάπου κάτω από μια υπερυψωμένη λεωφόρο 110 στο κέντρο του Λος Άντζελες και ένα αυστηρό φωνητικό μήνυμα που έλεγε: «Δεν σου χρωστάω τίποτα». Ωχ.

Όταν η Κίγκαν εφηύρε μια κόρη που θα έπρεπε να συμβουλευτεί πριν του στείλει χρήματα για την κάρτα μέλους μέσω Zelle, ο απατεώνας χρησιμοποίησε μια τεχνική που χρησιμοποιείται συνήθως από κακοποιητές, λέγοντας ότι θα έπρεπε να κρατήσει τη σχέση τους μυστική. «Δεν νομίζω ότι το να ενημερώσεις την κόρη σου για τη σχέση μας είναι το καλύτερο πράγμα τώρα, Λίντα. Καταλαβαίνεις ότι κανείς δεν θα πιστέψει ότι μου μίλησες; Πρέπει να κρατήσεις τις συνομιλίες μας μακριά από τις οικογένειές σας [sic]. Ας είμαστε μόνο εσύ κι εγώ».

Το τέλος μιας ψευδαίσθησης

Πίσω στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, καθώς η Μάργκαρετ κοιτούσε τη φωτογραφία του τρακαρισμένου αυτοκινήτου, η καρδιά της χτυπούσε δυνατά. Τι ήταν αυτή η φωτογραφία, πραγματικά; Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας στο Google αποκάλυψε ότι είχε δημοσιευτεί σε όλο το διαδίκτυο. Αυτό δεν ήταν το αυτοκίνητο του Κέβιν Κόστνερ. Αυτός δεν ήταν ο Κέβιν Κόστνερ. Ο φανταστικός άνδρας της Μάργκαρετ δεν επρόκειτο να την παρασύρει από τη ζωή της, και η συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας ήταν συντριπτική. «Ήταν υστερική», λέει η Κάρολ.

Ήταν αργά για να οδηγήσει πίσω στο σπίτι, και η Μάργκαρετ πέρασε τη νύχτα στο ξενοδοχείο, κατηγορώντας τον εαυτό της που ήταν τόσο ανόητη. Τις ευάλωτες εβδομάδες που ακολούθησαν, κάποιος επικοινώνησε μαζί της λέγοντας ότι ήθελε να τη βοηθήσει, ένα άτομο που ισχυριζόταν ότι ήταν η 41χρονη κόρη του Κόστνερ, Άννι.

Ένα από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα στις απάτες που στοχεύουν μεγαλύτερες γυναίκες είναι η παρουσία των παιδιών του άνδρα. Τα παιδιά είναι συνήθως αρκετά μεγάλα ώστε να μην χρειάζονται φροντίδα, αλλά, σύμφωνα με τους απατεώνες, θα χαρούν να καλωσορίσουν το θύμα στην μεγάλη, ευτυχισμένη οικογένειά τους. Η «Άννι Κόστνερ» γρήγορα άρχισε να αποκαλεί τη Μάργκαρετ «Μαμά». Είναι ασαφές ποιος, ακριβώς, ήταν το άτομο που ισχυριζόταν ότι ήταν η Άννι. Ο αρχικός απατεώνας της Μάργκαρετ; Ένας νέος απατεώνας που βρήκε τη Μάργκαρετ λόγω της λατρείας της για τον Κόστνερ;

Ένα άλλο χαρακτηριστικό των σύγχρονων απατών είναι ότι, μόλις μια απάτη λειτουργήσει εις βάρος του θύματος, οι πληροφορίες αυτές κοινοποιούνται σε άλλους απατεώνες. Έτσι τα ονόματα των θυμάτων καταλήγουν σε ένα είδος λίστας «ευάλωτων με χρήματα». Σε κάποιο σημείο, η Μάργκαρετ φάνηκε να έχει περισσότερους άνδρες φίλους στο Χόλιγουντ από τον Τζορτζ Κλούνεϊ. Για ένα διάστημα, μιλούσε με ένα άτομο που πίστευε ότι ήταν ο ηθοποιός του Sons of Anarchy, Χάναμ, ο οποίος της είπε ότι είχε έναν ξενώνα όπου μπορούσε να μείνει.

«Τη ρώτησα αν βρίσκει περίεργο που όλοι αυτοί οι άνδρες την κυνηγούν» λέει η Κάρολ ότι είπε στην αδελφή της. «Αλλά εκείνη συμπεριφέρεται σαν να ζηλεύω επειδή η ζωή μου δεν πρόκειται να αλλάξει. Το καταπίνει αμάσητο».

Στρατιές τεράτων

Η Ρεμπέκα Κίγκαν έμαθε από την Γουέστ, την εισαγγελέα της Καλιφόρνια, ότι ο απατεώνας που υποδυόταν τον Κιάνου Ριβς και επικοινωνούσε μαζί της ήταν πιθανότατα εκτός ΗΠΑ, δεν μιλούσε αγγλικά, χρησιμοποιούσε τεχνολογία φωνής τεχνητής νοημοσύνης για να πλαστοπροσωπήσει τον Ριβς και πιθανότατα έχει έδρα τη Νοτιοανατολική Ασία.

Επίσης ίσως είναι και ο ίδιος θύμα. Μπορεί να βρέθηκε να στέλνει μηνύματα σε μια γκριζομάλλα κυρία στην Καλιφόρνια που αγαπά τον Κιάνου Ριβς, αφού ανταποκρίθηκε σε μια φαινομενικά νόμιμη αγγελία εργασίας σε μια χώρα όπως η Ταϊλάνδη. Όταν πήγε στη συνέντευξη για τη δουλειά, διακινητές ανθρώπων τον απήγαγαν, κατέσχεσαν το διαβατήριό του, τον μετέφεραν στην άλλη πλευρά των συνόρων στη Μιανμάρ, την Καμπότζη ή το Λάος και τον φυλάκισαν σε ένα συγκρότημα, όπου εργάζεται 16 ώρες την ημέρα διαβάζοντας από σενάρια γραμμένα από ειδικούς στην ανθρώπινη ψυχολογία.

«Πρόκειται για βιομηχανοποιημένη απάτη», λέει η Γουέστ, η οποία έχει δημιουργήσει έναν διεθνή συνασπισμό επιβολής του νόμου που ονομάζεται Επιχείρηση Shamrock για να προσπαθήσει να κλείσει αυτούς τους τύπους μεγάλης κλίμακας απάτες. «Είναι μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία, και αναπτύσσεται επειδή λειτουργεί».

Μόλις η Κίγκαν έμαθε ότι πολλοί από αυτούς τους απατεώνες είναι οι ίδιοι θύματα εμπορίας ανθρώπων, και ότι συμβαίνει σε τόσο βιομηχανική κλίμακα, άρχισε να βλέπει τον Keanu_Reeves68667 διαφορετικά. Χάρη στη Loti, ο λογαριασμός του στο Instagram διαγράφηκε. Αλλά ο ψεύτικος Ριβς ήταν ακόμα στο Telegram και άρχισε να δείχνει εκνευρισμό επειδή καθυστερούσα να αγοράσει την κάρτα μέλους.

Για αρκετές ημέρες, καθώς τα μηνύματά του άρχισαν να εξαφανίζονται, αναρωτήθηκε τι συνέβαινε στον Keanu_Reeves68667 στην άλλη πλευρά του κόσμου. Είχε αποφασίσει ότι ήταν χάσιμο χρόνου; (Ήταν.) Μήπως είχε μπλέξει επειδή δεν είχε εκπληρώσει ένα όριο; Μήπως υφίστατο σωματική βία; Εν τω μεταξύ, καθώς ο Keanu_Reeves68667 απομακρυνόταν, άλλοι, πιο ευγενικοί, νέοι «Κιάνου» της έστελναν μηνύματα καθημερινά.

Ήταν κάποιος από αυτούς στην πραγματικότητα ο Keanu_Reeves68667 με νέο λογαριασμό; Δεν έμοιαζαν με αυτόν. Ένας «Κιάνου» της είπε ότι ξέρει πολλά από κηπουρική και της είπε ότι μπορούσε να τον αποκαλεί Sensei. Αυτός ο «Κιάνου» φαινόταν πολλά υποσχόμενος. Αλλά καθώς σκεφτόταν να τον ακολουθήσει στο Telegram, δεν μπορούσε να σταματήσει να σκέφτεται την περίεργη παγίδα στην οποία όλοι βρίσκονταν. Οι απατεώνες. Η Μάργκαρετ. Η ίδια. Ο πραγματικός Κιάνου. Οι τύποι στη Loti που κυνηγούσαν τους ψεύτικους. Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να τερματίσει αυτόν τον κύκλο πριν ακόμη ένα άτομο χάσει τις οικονομίες μιας ζωής;

Το μπαλάκι στις πλατφόρμες

«Η Meta θα μπορούσε να σταματήσει όλα αυτά αμέσως», πιστεύει η Γουέστ. «Γνωρίζουν ότι αυτό είναι πρόβλημα». Η Γουέστ λέει ότι θα ήθελε να δει το Χόλιγουντ να χρησιμοποιεί τη σημαντική του επιρροή για να πιέσει τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να εντείνουν τα μέτρα τους κατά της απάτης, για το καλό όλων.

«Θα ήθελα πολύ να δω μια κατάσταση όπου αυτοί οι celebrities θα πίεζαν τη Meta, και όχι μόνο για τις δικές τους εικόνες», λέει. «Θα πρέπει να σηκωθούν και να πουν, ‘Κατεβάστε τα πρόσωπά μας. Μην μας κάνετε συνένοχους στην κλοπή χρημάτων από ανθρώπους. Αλλά και, κατεβάστε τα πρόσωπα χιλιάδων απλών ανθρώπων που επίσης χρησιμοποιούνται’».

Πηγές της βιομηχανίας λένε ότι οι καλλιτέχνες ανησυχούν όλο και περισσότερο για το ζήτημα. «Υπάρχει μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση και μια αυξανόμενη ανησυχία για την αισθητή αύξηση του περιεχομένου τεχνητής νοημοσύνης που αφορά deep fake σταρ» λέει η Αλεξάνδρα Σάνον, επικεφαλής στρατηγικής ανάπτυξης στην CAA, η οποία εργάζεται σε ένα εργαλείο διαχείρισης ομοιότητας σε συνεργασία με το YouTube που οι εταιρείες σκοπεύουν να διαθέσουν για το ευρύ κοινό. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες και κανονισμοί για όλους».

Πολλαπλές πηγές ατζέντηδων και δημοσιογράφων αναφέρουν ότι δυσκολεύονται να πείσουν τη Meta να εκπληρώσει εγκαίρως τα αιτήματα απενεργοποίησης λογαριασμών για τους πελάτες τους.

Από την αρχή της δεύτερης θητεία Τραμπ, η Meta έχει κλίνει περισσότερο προς την ελευθερία της έκφρασης και μακριά από τον έλεγχο περιεχομένου, αλλά η εταιρεία λέει ότι συνεχίζει να καταπολεμά επιθετικά τις απάτες και δοκιμάζει τη χρήση τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για τον εντοπισμό και την πρόληψη των celebrity-bait στις πλατφόρμες της.

View this post on Instagram

A post shared by Hollywood Reporter (@hollywoodreporter)

Η X, λένε πηγές της βιομηχανίας, είναι σχεδόν άχρηστη όσον αφορά τα αιτήματα απενεργοποίησης λογαριασμών, αλλά επίσης έχει λιγότερη σημασία, υποτίθεται, επειδή πολλοί καταναλωτές την περιμένουν να είναι γεμάτη «σκουπίδια». Στο Facebook ή το Instagram, πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι οι εικόνες διασημοτήτων που βλέπουν είναι αληθινές.

Τον Μάιο, το Instagram αφαίρεσε ένα βίντεο που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη και απεικόνιζε την Τζέιμι Λι Κέρτις μόνο αφού εκείνη απηύθυνε δημόσια έκκληση απευθείας στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Η Κέρτις είπε ότι προσπαθούσε για εβδομάδες μέσω της επίσημης διαδικασίας αιτημάτων της Meta να πείσει το Instagram να κατεβάσει τη διαφήμιση, η οποία χειραγωγούσε πλάνα από μια συνέντευξη που είχε δώσει στο MSNBC σχετικά με τις πυρκαγιές στην περιοχή του Λος Άντζελες τον Ιανουάριο, ώστε να φανεί ότι υποστήριζε ένα οδοντιατρικό προϊόν. Αφού η διαφήμιση παρέμεινε ενεργή για τουλάχιστον έξι εβδομάδες, η Κέρτις έκανε tag τον Ζούκερμπεργκ σε μια ανάρτηση που έγραφε: «Έχω περάσει από όλα τα σωστά κανάλια για να ζητήσω από εσάς και την ομάδα σας να κατεβάσετε αυτή την εντελώς ψεύτικη διαφήμιση τεχνητής νοημοσύνης για κάποια ανοησία που δεν ενέκρινα… Μου ειπώθηκε ότι αν σας ζητήσω απευθείας, ίσως ενθαρρύνετε την ομάδα σας να το αφαιρέσει». Μέσα σε μια ημέρα, η ανάρτηση είχε κατεβεί.

Κυκλικός εφιάλτης

Περίπου την ίδια περίοδο που ξεκίνησε η ψεύτικη σχέση της Μάργκαρετ με τον «Κόστνερ», επικοινώνησε μαζί της κάποιος με τον οποίο είχε επικοινωνήσει μήνες νωρίτερα διαδικτυακά, ένας που έλεγε ότι ήταν ο Τζόναθαν Ρούμι, ο ηθοποιός που υποδύεται τον Ιησού στη σειρά The Chosen.

Η Μάργκαρετ γνώρισε αυτό το άτομο αφού σχολίασε μια ανάρτηση του Ρούμι στο Facebook. Είχε προσπαθήσει να του στείλει χρήματα κάποια στιγμή, αλλά η τράπεζά της σήμανε μια χρέωση ως πιθανή απάτη και την απέτρεψε. Μια έρευνε σε επικοινωνίες μέσω email μεταξύ των δύο, ο «Ρούμι» αποκαλεί τη Μάργκαρετ «γλύκα», τη ρωτάει πώς κοιμήθηκε και αν έχει αγοράσει τις δωροκάρτες Apple που ζήτησε.

Η Μάργκαρετ πιστεύει ότι η σχέση της με τον «Ρούμι» ανθίζει. Και έχει πει στην Κάρολ ότι δεν της επιτρέπεται να της μιλήσει γι’ αυτό, ότι η ομάδα διαχείρισης του «Ρούμι» θέλει να παραμείνει μυστικό, «επειδή παίζει τον Ιησού».

Δεδομένου ότι η Κάρολ παροτρύνει τη Μάργκαρετ να αποδεχθεί ότι τα άτομα με τα οποία επικοινωνεί δεν είναι αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι, οι αδελφές έχουν απομακρυνθεί. Άλλα μέλη της οικογένειας είτε ζουν μακριά είτε επιλέγουν να αποφύγουν τις συγκρούσεις και δεν αναφέρουν το περίεργο διαδικτυακό θέμα του διάσημου φίλου.

«Ήταν πάντα η μεγάλη μου αδελφή, τη θαύμαζα», λέει η Κάρολ. «Εχει απομονωθεί τώρα, είμαι σίγουρη ότι αυτός είναι ο σκοπός». Αυτό το καλοκαίρι, το διαζύγιο της Μάργκαρετ θα οριστικοποιηθεί. Στη συμφωνία διαζυγίου, σκοπεύει να παραδώσει το σπίτι της και αρκετά στρέμματα γης που ανήκαν στην γιαγιά της στον πρώην σύζυγό της με αντάλλαγμα μετρητά.

Η Μάργκαρετ θέλει ρευστό, λέει ότι το έχει ανάγκη.

Εικονογράφηση @ The Hollywood Reporter

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook