The Irishman: Η αποκάλυψη της πραγματικής ιστορίας

Δημοσιεύτηκε στις 09/12/2019 17:53

The Irishman: Η αποκάλυψη της πραγματικής ιστορίας

 

Ο 43χρονος τότε, Πέτρος Διάπουλας αποκάλυψε ότι δολοφόνησε το επί μιάμιση δεκαετία  αφεντικό του Τζόι Γκάλο ή «Τρελό – Τζοι» από τον αποκαλούμενο «Ιρλανδό», η ιστορία του οποίου έγινε γνωστή μέσα από την ταινία του Σκορτσέζε, «Irishman» με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ ντε Νίρο.

 

Η σχέση του με τον Τζόι Γκάλο

Η γνωριμία του Διάπουλα με τον Γκάλο ξεκινά από τα παιδικά τους χρόνια. Υπήρξαν φίλοι και συμμαθητές στο δημόσιο σχολείο «179» του Μπρούκλιν. Από μικρός, όπως περιγράφει ο Πητ στην συνέντευξη του, ενώ δήλωσε πως θυμάται τις επιθετικές τάσεις του.

«Ήταν εκρηκτικός. Είχαμε πάει μια φορά για ιππασία και το άλογο δεν ακολουθούσε τις εντολές του Τζόι. Εκείνος κατέβηκε και του έδωσε μια δυνατή γροθιά από τα νεύρα του». Ο Γκάλο χρόνια αργότερα διαγνώστηκε με παρανοϊκή σχιζοφρένεια, γι΄αυτό και έγινε γνωστός ως «Τρελό – Τζόι». Ο «Pete the Greek» περιγράφεται ως ένας ψηλός, σωματώδης άνδρας με διάπλαση που παραπέμπει σε πυγμάχο.

Πηγή φωτογραφίας: mixanitouxronou.gr

 

Η αυτοδικία

Ο  Τζόι δούλευε για λογαριασμό της οικογένειας Προφάτσι. Όταν ο αρχηγός τους πέθανε, την ηγεσία ανέλαβαν οι αδερφοί Κολόμπο, που όπως παραδέχεται ο Διάπουλας, δεν τηρούσαν τους «νόμους» της φαμίλιας. Αρχικά ο Γκάλο κατηγορήθηκε για τον φόνο του Άλμπερτ Αναστάζια, αλλά εξέτισε πολυετή κάθειρξη για εκβιασμό….

Όταν αποφυλακίστηκε τα δυο αδέρφια, σύμφωνα με τον «κανονισμό», έπρεπε να τον ενισχύσουν οικονομικά στο νέο του ξεκίνημα. Το ποσό που του έδωσαν ήταν μόλις 1000 δολάρια.

Η κίνηση αυτή προσέβαλε τον «στρατιώτη» ο οποίος σύντομα πήρε την εκδίκηση του, σκοτώνοντας τον έναν αδερφό, Τζόζεφ Κολόμπο. Ήταν η αρχή του τέλους. Ένα συμβόλαιο θανάτου με το όνομα του Τζοι Γκάλο εκκρεμούσε και σύμφωνα με μαρτυρίες είχε αναλάβει να το «διεκπεραιώσει» ο Ιρλανδός.

Το «εμπόλεμο» σκηνικό

Στις 7 Απριλίου 1972 ο Γκάλο θα γιόρταζε τα γενέθλια του. Κατά την διάρκεια της αφήγησης του στους New York Times, ο Διάπουλας λυγίζει όταν θυμάται τον τρόπο που έχασε τον παιδικό του φίλο. «Δεν είναι μόνο ότι σκότωσαν τον Τζόι αλλά και ο τρόπος που επέλεξαν. Μπροστά στην οικογένειά του.

Ο Πητ, εκείνο το βράδυ καθόταν δίπλα στο Τζόι, στο εστιατόριο Umberto’s όπου θα γιόρταζαν τα 43α γενέθλια του. Μαζί τους καθόταν η σύζυγος του Γκάλο, Σίνα, η κόρη, η αδερφή του Καρμέλα και η σύντροφος του Διάπουλα, Έντιθ Ρούσσο.

«Εκείνη τη στιγμή είδα να μπαίνει στο εστιατόριο ο Σόνι Πίντο. Έσκυψα και προειδοποίησα διακριτικά τον Τζόι. Πριν προλάβουμε να σκεφτούμε οτιδήποτε, ο Σόνι, άρχισε να πυροβολεί στον αέρα δημιουργώντας πανικό μέσα στο γεμάτο μαγαζί.

«Ενστικτωδώς πετάξαμε το τραπέζι στον αέρα, αλλά εγώ χτυπήθηκα από σφαίρα. Δεν θυμάμαι πόση ώρα μου πήρε για να συνέλθω, αλλά έτρεξα αμέσως έξω για να βρω τον Τζόι. Είδα δύο άντρες να τρέχουν. Τους πυροβόλησα και ανταπέδωσαν χωρίς να τραυματιστεί κανείς».

 

Πηγή φωτογραφίας: mixanitouxronou.gr

Δηλώσεις

«Μπήκα μέσα στο μαγαζί και είδα τον «Mάτυ το Άλογο» να κινείται προς την κουζίνα και να πλησιάζει τον Σόνι. Σκέφτηκα ότι εμπλέκεται. Έτσι κόλλησα το όπλο μου στο κεφάλι του και τον χρησιμοποίησα ως ανθρώπινη ασπίδα για να βγω από την άλλη πόρτα του μαγαζιού στον πίσω δρόμο. Τότε είδα τον Τζόι νεκρό, πεσμένο στην άσφαλτο» περιγράφει ο Διάπουλας. …

Ο μοναδικός που συνελήφθη εκείνο το βράδυ ήταν ο «Pete the Greek» για παράνομη οπλοκατοχή. Μέσα στο όπλο δεν βρέθηκαν σφαίρες. Στη δίκη κατονόμασε μόνο τον Σόνι Πίντο, λέγοντας ότι δεν πρόλαβε να δει κανέναν άλλο επειδή όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μετά την δολοφονία του Γκάλο ακολούθησαν άλλες 16 ως αντίποινα. Το σενάριο ότι ο Γκάλο δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον Φρανκ Σίραν γνωστό και ως «Ιρλανδό» αμφισβητείται μέχρι σήμερα. Χρόνια αργότερα ο Μπομπ Ντύλαν έγραψε το τραγούδι «Joey» εμπνευσμένο από την δολοφονία.

 

«Οι διαπραγματεύσεις»

«Όταν βγήκα από τη φυλακή, έμαθα πως ο αδερφός του Τζόι, που είχε αναλάβει πλέον τα ηνία, δεν είχε φανεί συνεπής απέναντι στην οικογένεια μου. Οι δικοί μας νόμοι όριζαν ότι όταν ένα μέλος φυλακίζεται, οι υπόλοιποι καλύπτουν τις οικονομικές ανάγκες και την προστασία της οικογένειας του.

Ο ‘Αλμπερτ όμως δεν έμοιαζε στον αδερφό του. Όσο ήμουν μέσα, μου είχε στείλει μια φορά 200 δολάρια και ακόμα σπανιότερα από 50. Αυτό ήταν για μένα το τέλος. Όταν αποφυλακίστηκα έπρεπε να δανειστώ λεφτά από τους συγγενείς για να ζήσω την οικογένεια μου».

Η ακριβής ημερομηνία γέννησης του Πέτρου Διάπουλα δεν έγινε ποτέ γνωστή. Μόνο η χρονολογία, που είναι το 1932 – ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν βρίσκεται εν ζωή. Αναγκάστηκε να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και να συνεργαστεί με τις αρχές, αφού πλέον η απόφαση του να φύγει από την παρανομία ήταν οριστική.

Ο Πέτρος Διάπουλας παραδέχτηκε ότι είχε βγάλει πολλά λεφτά από ληστείες, τζόγο και παράνομα στοιχήματα. «Υπάρχουν πολλά λεφτά στη μαφία. Αλλά δεν υπάρχει μέλλον αν δεν είσαι έξυπνος» είπε κλείνοντας.

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook