«Από τη Χούντα στον Καραμανλή: Οι κρίσιμες ώρες του Ιουλίου ’74» – Τι λέει ο Ιστορικός, Γιώργος Ορφανός

Καθώς η Κύπρος δοκιμάζεται ξανά από τις φλόγες, η μνήμη επιστρέφει στο καλοκαίρι του 1974 — χρονιά-ορόσημο για την Κύπρο, την Ελλάδα και την ιστορική μετάβαση από τη χούντα στη Δημοκρατία. Ο Ιστορικός, Γιώργος Ορφανός, με σαφήνεια και προσωπικές αναφορές, ξετυλίγει τα γεγονότα της Μεταπολίτευσης, από την τουρκική εισβολή μέχρι την επιστροφή Καραμανλή και τις πρώτες μεγάλες θεσμικές τομές.
«Το ντόμινο που ξεκίνησε με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο έφερε αναστάτωση τόσο στην Κύπρο όσο και στην Αθήνα,» λέει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τον πανικό των στρατιωτικών «σαν τα ποντίκια που εγκαταλείπουν το καράβι».
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην επιστροφή Καραμανλή με το ειδικό αεροσκάφος του Ζισκάρ ντ’ Εστέν και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Εξηγεί πώς «η νομιμοποίηση του ΚΚΕ αποτέλεσε πολιτικό επίτευγμα που κατέβασε τους τόνους και άνοιξε τον δρόμο για μια αληθινά δημοκρατική περίοδο».
Το πολιτειακό, ο ρόλος του Παπαδόπουλου και το δημοψήφισμα του 1974 αναλύονται με ψυχραιμία και τεκμηρίωση: «Η Ελλάδα δεν έχει προεδρική αλλά προεδρευόμενη δημοκρατία — και αυτό είναι μια βασική διάκριση που πολλοί αγνοούν».
Αναφέρεται επίσης στις «πολλές κοινωνικές ζυμώσεις και τις πολιτικές προκλήσεις» της Μεταπολίτευσης, από την αποχώρηση απ’ το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ ως την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
«Προτιμώ να την ονομάζω μεταπολεμική δημοκρατική περίοδο και όχι απλώς Μεταπολίτευση», καταλήγει, δίνοντας και τον προσωπικό τόνο στην αφήγηση που ακολουθεί.