Δ. Βρύσαλης: “640 κενές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ”

Δημοσιεύτηκε στις 18/06/2019 15:41

Δ. Βρύσαλης: “640 κενές θέσεις στο ΠΑΓΝΗ”

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις προσωπικού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου καθώς ήδη υπάρχουν 640 κενές θέσεις με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο σε ιατρικό, νοσηλευτικό όσο και σε διοικητικό προσωπικό. Στην καταγγελία αυτή προέβη ο Πρόδερος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης μιλώντας στο Politica 89.8 και την εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη.

Αύριο στις 2 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα γραφεία του σωματείου καθώς περίπου 3οο άτομα που ήταν με σύμβαση ορισμένου χρόνου θα απολυθούν μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 202ο, μεταξύ αυτών  7 γιατροί ενώ θα φύγουν κι άλλοι.

Για το συγκεκριμένο θέμα το σωματείο εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση.

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της απόλυσης είναι οι 2.800 περίπου εργαζόμενοι μέσω ΟΑΕΔ, με την επικείμενη λήξη της σύμβασής τους τον Φεβρουάριο – Μάρτιο 2020, λόγω των επανειλημμένων αρνήσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για μονιμοποίησή τους.

Στο ΠαΓΝΗ είναι 60 εργαζόμενοι – ωφελούμενοι, ενώ τον κίνδυνο απόλυσης αντιμετωπίζουν και εκατοντάδες συμβασιούχοι άλλων ειδικοτήτων. Ήδη 25 εργαζόμενοι -νοσηλευτές, καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι- απολύονται τον ερχόμενο Αύγουστο-Σεπτέμβρη. Ταυτόχρονα, υπάρχουν συνάδελφοι μας σε γραμματείες (Χημειοθεραπεία, Καρδιολογική κ.α.) που δουλεύουν χρόνια μέσω του ΕΛΚΕ χωρίς οι διοικούντες να αναγνωρίζουν την ύπαρξη τους.

Οι εξελίξεις αυτές θα χειροτερέψουν τις ήδη μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες -σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης- δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία (επομένως δεν αντικαταστάθηκαν οι 1.500 περίπου υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν), ενώ και η προκήρυξη 2Κ/2019 των 1.116 θέσεων αφορά στην αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών συναδέλφων (δηλ. δεν προσθέτει ούτε έναν εργαζόμενο, ενώ μεγάλο ποσοστό από τους υπηρετούντες επικουρικούς θα απολυθεί).

Απαντώντας στο σχόλιο του Politica.gr για το τμήμα υποδοχής στα επείγοντα όπου αναφέρθηκε ότι οι υπάλληλοι δεν γνωρίζουν ξένες γλώσσες για να εξυπηρετήσουν πολίτες άλλων χωρών ο κύριος Βρύσαλης επεσήμανε ότι στο συγκεκριμένο τμήμα υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται προβλήματα στις βάρδιες. Παρόμοια ζητήματα αντιμετωπίζει και η ψυχιατρική κλινική και η Παιδοχειρουργική κλινική.

Η πρόσφατη επιστολή του διευθυντή της Παιδοχειρουργικής επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις καταγγελίες του σωματείου για την κατάσταση αυτής της κλινικής του νοσοκομείου μας, την οποία έχουμε επισημάνει, αναδείξει και καταγγείλει στο παρελθόν. 

Για το συγκεκριμένο θέμα της υποστελέχωσης της Παιδοχειρουργικής το σωματείο εργαζομένων εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση. 

H Παιδοχειρουργική κλινική του ΠαΓΝΗ είναι μια κλινική με αξιοσημείωτο έργο αφού είναι η μοναδική τριτοβάθμια στην Κρήτη και το νότιο Αιγαίο. Εφημερεύει 30 ημέρες το μήνα και λειτουργώντας από το 1990 έχει περιθάλψει χιλιάδες παιδιά και πραγματοποιεί περίπου 300 χειρουργικές επεμβάσεις το χρόνο. Οι κτιριακές υποδομές και ο εξοπλισμός της πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφαλούς νοσηλείας και θεραπείας παιδιών και βρεφών.

Όμως η υποστελέχωση του τμήματος σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αποτελεί πάγιο πρόβλημα των τελευταίων χρόνων. Ουσιαστική παρέμβαση αντιμετώπισης του προβλήματος ΔΕΝ έχει γίνει ούτε από τις διοικήσεις ούτε από το υπουργείο.

Η πραγματικότητα για άλλη μια φορά διαψεύδει τη διοίκηση.

Οι συνάδελφοι μας στην Παιδοχειρουργική, ιατροί και νοσηλευτές, παρόλη τη φιλότιμη και σκληρή προσπάθεια που καταβάλουν, ασκούν τα καθήκοντα τους σε συνθήκες απαράδεκτες, ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται σε φυσική, ψυχική και επαγγελματική εξουθένωση. Για τα σημαντικά λειτουργικά προβλήματα έχει ενημερωθεί πλήρως η διοίκηση του νοσοκομείου και από τους ιατρούς της κλινικής. Όπως αναφέρει ο διευθυντής της κλινικής σε επιστολή του προς τη διοίκηση, «οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί… Το χρονικό διάστημα το οποίο έχει απομείνει με τρεις ιατρούς η κλινική είναι 17 ολόκληροι μήνες».

Το ίδιο ισχύει και για το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο δουλεύει με ένα ρεπό την εβδομάδα για να μπορέσουν να δοθούν οι καλοκαιρινές άδειες. Οι ΔΕ νοσηλευτές που έχουν απομείνει είναι μόνο 3.

Η ασφυκτική πίεση που ασκείται σε αυτήν την κλινική οφείλεται βέβαια και στο γεγονός ότι καλείται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της Κρήτης και του νοτίου Αιγαίου με αποτέλεσμα ο πληθυσμός αναφοράς να υπερβαίνει τους 350.000 κατοίκους και την καλοκαιρινή περίοδο να αυξάνεται αλματωδώς εξαιτίας του τουρισμού. Είναι φανερό ότι οι ευθύνες του υπουργείου Υγείας, της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου είναι τεράστιες.

Είναι εύκολο στα λόγια να κατηγορούν το σωματείο εργαζομένων όταν διαμαρτύρεται για την άσχημη κατάσταση σε Υγεία-Πρόνοια, ότι κινδυνολογούν και υπερβάλουν, αλλά στη πράξη, προκειμένου να μείνουν πιστοί στην πολιτική που θέλει ιδιωτικοποιημένη την υγεία με μίνιμουμ παροχές, δεν κάνουν ούτε το αυτονόητο: να διορίσουν δηλαδή άμεσα και άλλους μόνιμους παιδοχειρουργούς ώστε να συνεχίσει αυτή η κλινική το τεράστιο έργο της και το ίδιο να γίνει και στο νοσοκομείο των Χανίων εφόσον υπάρχει ανάγκη.

Απαιτούμε:

  • Να προχωρήσει η άμεση στελέχωση της κλινικής με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών και η ασφαλής εφημέρευση της κλινικής σε καθημερινή βάση.
  • Να υπάρξει πλήρης και σαφής αναδιοργάνωση των υγειονομικών υπηρεσιών της 7ης ΥΠΕ με βάση τις πραγματικές ανάγκες για σύγχρονη Υγεία-Πρόνοια και να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις με μόνιμο προσωπικό ώστε να υλοποιηθούν το ταχύτερο.

 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook