Γιώργος Σισαμάκης: «Παλεύουμε με 20 μηχανικούς να στηρίξουμε μια ολόκληρη πόλη»

Ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα του Ηρακλείου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο λόγος για το μεγάλο Πάρκο της Οδού Ερυθραίας, στις Μεσαμπελιές. Έναν πνεύμονα πρασίνου 50 στρεμμάτων, που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά μια ολόκληρη αστική ζώνη.
«Ξεκίνησε ως ιδέα πριν από 20 χρόνια… Χρειάστηκαν δύο δεκαετίες για να γίνουν οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, να βρεθούν οι χρηματοδοτήσεις, να γίνουν οι μελέτες, να προκηρυχθεί το έργο και σήμερα να το βλέπουμε να εκτελείται», λέει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ηρακλείου, Γιώργος Σισαμάκης, οποίος μίλησε στην εκπομπή “Όμορφη Μέρα” με τον Νίκο Αγγελάκη, με αφορμή τη γνωστοποίηση από το Δήμο Ηρακλεςίου ότι το έργο του Πάρκου Ερυθραίας προχωρά.
Η σύνθεση των χρηματοδοτήσεων είναι εντυπωσιακή: Ταμείο Ανάκαμψης, «Αντώνης Τρίτσης», πρόγραμμα Life Green και ίδιοι πόροι του Δήμου. «Τέσσερις πηγές χρηματοδότησης για να ολοκληρωθεί ένα έργο που απαντά σ’ ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Τέταρτης Δημοτικής Κοινότητας – και όχι μόνο», αναφέρει.
Ο κύριος Σισαμάκης δεν ωραιοποιεί την κατάσταση. Αντιθέτως, περιγράφει με ρεαλισμό τις δυσκολίες: «Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών μπορεί να παρουσιαστούν χιλιάδες ζητήματα: θέματα με τα υλικά, το προσωπικό, τη ροή της χρηματοδότησης, τις αντιδικίες… Αλλά το έργο προχωρά καλά, εντός χρονοδιαγράμματος».
Ο ίδιος αναφέρεται με ικανοποίηση στη στάση των πολιτών: «Οι κάτοικοι εκεί είναι απόλυτα ικανοποιημένοι. Είναι δεκτικοί στις εργασίες και ήδη χαρούμενοι με αυτό που βλέπουν να διαμορφώνεται μπροστά τους. Να έχεις μπαλκόνι σε ένα πάρκο… είναι σαν να επεκτείνεται το σπίτι σου».
Αναδεικνύει όμως και το μεγαλύτερο στοίχημα: «Το μεγάλο πρόβλημα στην Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο να φτιάξεις νέα έργα, αλλά να τα συντηρήσεις. Δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις για τη συντήρηση. Όσο μεγαλώνει μια πόλη, τόσο αυξάνεται και το κόστος. Πρέπει να διεκδικήσουμε αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και αύξηση των πόρων».
Η περιγραφή για τη δραματική υποστελέχωση της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι αποκαλυπτική: «Το 2014 είχαμε 67 άτομα – σήμερα έχουμε 20. Με τόσα έργα, με τόσες ανάγκες, πώς να λειτουργήσει; Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 45 μηχανικούς για να λειτουργήσει σωστά η υπηρεσία».
Και στο ερώτημα αν ζούμε πραγματικά σε ένα μοντέλο Αυτοδιοίκησης, η απάντησή του είναι καυστική: «Δεν είναι Αυτοδιοίκηση αυτό. Είναι απόλυτα εξαρτημένη από το κεντρικό κράτος. Στην Ευρώπη το ποσοστό του ΑΕΠ που πηγαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι 6%. Στην Ελλάδα είναι λιγότερο από 1,5%».
Μια συζήτηση με περιεχόμενο, που δεν μένει στην επιφάνεια, αλλά εισχωρεί στις δομικές παθογένειες της Αυτοδιοίκησης, μιλώντας για τις πραγματικές ανάγκες των πόλεων, των πολιτών και των υπηρεσιών.
Ακούστε το ηχητικό αρχείο που ακολουθεί.