«Η ανθεκτικότητα δεν είναι απλώς αρετή, είναι δεξιότητα ζωής» – Η Ελένη Μαράκη μιλά για το μεγάλωμα των παιδιών και το ρόλο των γονιών και του σχολείου

«Τα παιδιά μας δεν πρέπει να τα μεγαλώνουμε για τα δεδομένα, αλλά για αυτά που δεν γνωρίζουμε», επισημαίνει η Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Παιδείας, Ελένη Μαράκη, μιλώντας στην εκπομπή “Όμορφη Μέρα” με τον Νίκο Αγγελάκη, σε μια συνέντευξη που έγινε με αφορμή την επιτυχημένη εξέλιξη των Σχολών Γονέων που πραγματοποεί η Περιφέρεια στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου σε συνεργασία με τι Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (ΙΑΚΕ).
Η κυρία Μαράκη μιλά με ειλικρίνεια για τη σημασία των πρόσφατων συναντήσεων με γονείς σε Γάζι και Χερσόνησο, συναντήσεις «που ο κόσμος τις περίμενε, σαν να τις είχε σχεδιάσει ο ίδιος».
Οι δράσεις αυτές, όμως, δεν είναι απλές ομιλίες, όπως σημειώνει. «Οι γονείς δεν έρχονται μόνο να ακούσουν. Έρχονται να πουν πώς βιώνουν τον ρόλο τους. Θέλουν να δουν και πώς συμπεριφέρονται οι άλλοι γονείς. Είναι βιωματικό».
Στο κέντρο της συζήτησης βρίσκεται η καθημερινότητα: «Τα παιδιά στο σχολείο κοινωνικοποιούνται μέσα σε ομάδες, ανταγωνίζονται, θέλουν να γίνουν καλύτερα. Στο σπίτι όμως, η οικογένεια είναι πιο ανεκτική. Ο γονιός υποκύπτει πιο εύκολα, από αγάπη, από αδυναμία, από κούραση».
Και κάπως έτσι καταστρατηγούνται οι ρουτίνες. «Αν δεν θέλει να μαζέψει τα παιχνίδια του και τα μαζέψω εγώ, την άλλη μέρα θα κάνει το ίδιο. Ο γονιός πρέπει να είναι σταθερός, να βάζει κανόνες. Όπως στο σχολείο υπογράφουμε ένα άτυπο συμβόλαιο, έτσι και στο σπίτι πρέπει να συμφωνούμε στις ρουτίνες».
Η εμπειρία, όπως λέει, δείχνει πολλά: «Έχω δει παιδιά να σταυρώνουν τα χέρια και να είναι έτοιμα να κοιμηθούν στο θρανίο. Όταν ένα παιδί δεν τηρεί τη ρουτίνα του, την άλλη μέρα είναι εξαντλημένο».
Ηχηρά, άμεσα, βιωματικά και ειλικρινή τα λόγια που ακολουθούν στο ηχητικό απόσπασμα. Μια συζήτηση που μας αφορά όλους.