HELLENIC ASSET MANAGEMENT: Οι επενδυτικές ευκαιρίες εντός και εκτός Ελλάδος

Δημοσιεύτηκε στις 01/11/2019 18:19

HELLENIC ASSET MANAGEMENT: Οι επενδυτικές ευκαιρίες εντός και εκτός Ελλάδος

Για τις επενδυτικές ευκαιρίες τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο κ. Βασίλειος Κοσμάς,  ο οποίος εργάζεται στην εταιρία HELLENIC ASSET MANAGEMENT, στο χρηματοοικονομικό κλάδο, σε θέσεις με ευθύνη τη διαμόρφωση επενδυτικής στρατηγικής και τη διαχείριση Θεσμικών και Ιδιωτικών χαρτοφυλακίων.

Ο κ. Κοσμάς μίλησε στον Politica 89.8 για το πώς θα κλείσει το 2019 όσον αφορά την διεθνή οικονομία λέγοντας: «Έχω την αισιοδοξία ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καλοί και αυτό το βασίζω στην ελπίδα και την προσδοκία ότι οι δυσκολίες που είδαμε σε εθνικό επίπεδο, δυσκολίες από πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν βαίνουν προς μια αποκλιμάκωση. Έχουμε δει, ενδείξεις ότι αυτά που ταλαιπώρησαν την οικονομία και τις αγορές το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου και το πρώτο τρίμηνο του 2019 είναι προφανώς τα πιο δύσκολα και είναι πίσω μας. Αναφέρομαι στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Κίνας, ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες στον πλανήτη αλλά και σε διάφορα άλλα μέτωπα όπως είναι πχ το Brexit και όπως είναι η επιβράδυνση η οποία είναι σαφής τα τελευταία 4 με 5 τρίμηνα σε όλες τις μεγάλες οικονομίες».

Ανήσυχος για το κίνδυνο μίας νέας παγκόσμιας ύφεσης εμφανίστηκε χθες ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, λέγοντας ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος από μόνη της. Σε αυτό απάντησε ο κ. Κοσμάς, λέγοντας: «Τις ανησυχίες αυτές τις συμμερίζομαι και εγώ και η ομάδα μου. Αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ότι τα, περίπου, 9 με 10 καλά χρόνια που προηγήθηκαν αυτή τη στιγμή είναι ένας ώριμος κύκλος που κλείνει διότι έχει ολοκληρωθεί η μεγάλη ρευστότητα που χορηγήθηκε από τις κεντρικές τράπεζες από την μεγάλη ευνοϊκή μεταρρύθμιση και στήριξε την κερδοφορία των επιχειρήσεων στην Αμερική δίνοντας ώθηση στις μετοχές. Και πράγματι αυτή τη στιγμή οι οικονομίες είναι αυξημένες, το στοίχημα είναι ότι αφενός οι κεντρικές τράπεζες έχουν κάνει μια στροφή επί τόπου στα τέλη του προηγούμενου χρόνου και αναφέρομαι στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής η οποία ενώ μέχρι πέρσι τέτοια εποχή ήταν σε μια διαδικασία εξομάλυνσης των επιτοκίων, στα τέλη του 2018 έκανε στροφή και αντιλαμβανόμενοι τα ρίσκα που ήδη από την αρχή της χρονιάς εκκολάπτονται, διαμήνυσε ότι ξεκινάει ένας κύκλος ο οποίος τερματίστηκε με την προχθεσινή απόφαση. Αυτό ήταν κάτι που άλλαξε τα δεδομένα του 2019, το στοίχημα λοιπόν είναι ότι αυτή η μεταστροφή των τραπεζών όπως είδαμε σε όλα τα παραδείγματα, θα υπάρξει λογική ανάμεσα στην αντιπαλότητα των δύο μεγάλων δυνάμεων διότι θα αισθανθούν μεγάλη την πίεση, να καταλήξουν σε μια ανούσια, εκτεταμένη και διαρκή συμφωνία σε μια εμπορική ανακωχή που θα επιστρέψει στους αγοραστές να βρουν την αισιοδοξία τους και έτσι οι ανησυχίες που έχουμε τώρα πιστεύω ότι θα διαψευστούν. Έχουμε ενδείξεις ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα».

Για τις έντονες τοποθετήσεις κρατών στην αγορά του χρυσού, μίλησε ο κ. Κοσμάς λέγοντας: «Αυτό το οποίο νομίζω ότι έχει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον των κεντρικών τραπεζών για το χρυσό, είναι μια αναθεώρηση της τάξης των μεγάλων οικονομιών απέναντι στο δολάριο. Όλες τις προηγούμενες δεκαετίες το βασικό ήταν το δολάριο, για συναλλαγές ακόμη και μεταξύ οικονομιών που έχουν διαφορετικά νούμερα, αυτό ουσιαστικά έχει αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο – εργαλείο εποπτείας των αγορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Γιατί όλες οι συναλλαγές που διενεργούνται στο αμερικάνικο νόμισμα καταγράφονται, εποπτεύονται και απορρίπτονται από την τράπεζα των ΗΠΑ. Ένας τρόπος για να διαφοροποιήσεις τα συναλλαγματικά σου διαθέσιμα είναι το να τα αυξήσεις σε χρυσό, ο δεύτερος είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια ο χρυσός είχε χάσει την λάμψη του και την ιδιότητα του σαν ασφαλές καταφύγιο, διότι οι αποδόσεις των αμερικάνικων ομόλογων ήταν αυξανόμενες. Λόγω των αμερικάνικων επιτοκίων και υπήρχε ένα υψηλό κόστος ευκαιρίας το να έχεις χρυσό. Όταν πέρσι τέτοια εποχή αγοράζοντας ένα αμερικάνικο ομόλογο, θα σκεφτόσουν «γιατί να αναζητήσω την ασφάλεια στο χρυσό αλλά να το κάνω σε ένα αμερικάνικο ομόλογο που θα με πληρώσει 3%;».  Όμως από τα τέλη του ’18 που ξεκίνησε η πτώση των επιτοκίων έγινε όλο και μικρότερο το κόστος ευκαιρίας του να έχεις χρυσό. Εμείς είμαστε θετικοί για το χρυσό, έχουμε θέσεις σε χρυσό στα χαρτοφυλάκια, αναλόγως το επενδυτικό προφίλ. Είμαστε θετικοί για το χρυσό σαν τοποθέτηση τόσο για τον ρόλο που παίζει σε ένα χαρτοφυλάκιο αλλά και γιατί προσφέρουμε μια κίνηση προς τα υψηλότερα επίπεδα».

Για το προφίλ του κάθε επενδυτή, τοποθετήθηκε ο κ. Κοσμάς λέγοντας: «Εδώ πρέπει να κάνω μια παρένθεση και να πω ότι εμείς περνάμε πολύ χρόνο στο να προσπαθήσουμε όχι μόνο εμείς να καταλάβουμε το προφίλ των πελατών αλλά να το καταλάβουν και οι ίδιοι να αποκτήσουν μια επενδυτική καλλιέργεια γιατί από την εικόνα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια για την απόφαση των ελληνικών τοποθετήσεων δημιουργεί μια προδιάθεση να περιμένουμε ψηλές αποδόσεις με χαμηλό ρίσκο οπότε αν περάσει κάποιος την πόρτα μας θα αυτοπροσδιοριστεί ως κάποιος ο οποίος περιμένει μια απόδοση του 4 με 5% και εμείς τον βοηθάμε να αντιληφθεί τα δεδομένα των αγορών. Προσπαθούμε να κάνουμε λίγο πιο ρεαλιστικές τις προσδοκίες των επενδυτών και να καταλάβουν ότι η απόδοση έρχεται με το ρίσκο. Ο επενδυτής έχει μια αγάπη για τα ομόλογα τα οποία μέχρι και πριν από κάποιους μήνες είχαν δελεαστικές αποδόσεις, οπότε ο μέσος πελάτης θέλει κάτι το οποίο να έχει σίγουρο την επιστροφή των χρημάτων. Όσοι εξοικειώνονται με τις αγορές καταλαβαίνουν ότι χρειάζεται να κάνουμε πολύ διαφοροποιημένες επενδύσεις από αυτές που είχαμε στο μυαλό μας. Ούτως ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε μια αναμενόμενη απόδοση όπου θα είναι αξιόπιστη και μέσα σε ένα λογικό προφίλ του κάθε επενδυτή».

Στο ερώτημα πως έχει συμβάλει στο να ανοίξει ο Έλληνας επενδυτής ορίζοντες εκτός συνόρων η συμπίεση της κτηματαγοράς στην Ελλάδα ο κ. Κοσμάς απάντησε: «Χωρίς να έχω νούμερα θα έλεγα πως έχει συμβάλει πάρα πολύ διότι αυτό που οι προηγούμενες γενιές είχαν σαν Ευαγγέλιο διαψεύστηκε σαν επιβεβαίωση του κανόνα που ισχύει σε όλο τον πλανήτη δηλαδή η κτηματαγορά κάνει κύκλους με τα ακίνητα οι οποίοι περιορίζονται από τους πιστωτικούς κύκλους και όταν είναι εύκολη η πρόσβαση στα μετρητά τα ακίνητα πάνε πάνω. Αυτό το μάθημα το κατάλαβε πολύ καλά με βίαιο τρόπο και τον ώθησε στο ότι πρέπει να φύγει στο εξωτερικό σαν ανάγκη διαφοροποίησης στην επένδυση».

Ακούστε όλη την συνέντευξη του κ. Κοσμά εδώ: 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook