Κατερίνα Ψαρουδάκη: «Η πλοήγηση των μικρών παιδιών στο διαδίκτυο, χωρίς γονική επίβλεψη, είναι επικίνδυνη»

«Το διαδίκτυο είναι ό,τι και η φυσική ζωή». Με αυτή τη φράση-κλειδί, η Κατερίνα Ψαρουδάκη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), μιλάει στην εκπομπή “Όμορφη Μέρα” με τον Νίκο Αγγελάκη και μας προσγειώνει στην πραγματικότητα της ψηφιακής εποχής για τα παιδιά και τους εφήβους.
Στη συζήτηση που ακολουθεί, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Κέντρο σε 2.500 μαθητές από 13 έως 18 ετών, παρουσιάζει τα σημαντικότερα ευρήματα έρευνας. Σε αυτή συμμετείχαν 2.500 μαθητές από πέντε μεγάλες πόλεις.
Με λόγο καθαρό και χωρίς υπεκφυγές, η Κατερίνα τονίζει ότι «η πλοήγηση των μικρών παιδιών χωρίς γονική επίβλεψη είναι επικίνδυνη» και ότι «το 71% των γονιών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν χρησιμοποιεί κανένα εργαλείο ελέγχου».
Παραβίαση ηλικιακών ορίων σε TikTok, Instagram, YouTube, ώρες ατελείωτης χρήσης, αποδοχή αιτημάτων από αγνώστους, ακόμα και συναντήσεις με αγνώστους – όλα αυτά καταγράφονται ανησυχητικά συχνά. Και οι ίδιοι οι έφηβοι δηλώνουν πως κάνουν «υπερβολική χρήση».
Από την άλλη, προτείνονται λύσεις: «υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία ελέγχου», λέει, «όμως αν δεν υπάρχει καλή σχέση με το παιδί, αν δεν του εξηγήσουμε γιατί, δεν θα αποδώσουν». Κι επιμένει: «Αν δούμε το παιδί με το τάμπλετ στον καναπέ και νιώθουμε ασφάλεια, είναι σαν να το βλέπουμε στη μέση ενός γηπέδου γεμάτου αγνώστους».
Η φωνή της Κατερίνας Ψαρουδάκη είναι ψύχραιμη και αποφασιστική. Προτρέπει σε συνεχή διάλογο, συμμετοχή, επίβλεψη και συνεννόηση. Γιατί το διαδίκτυο δεν είναι «αλλού» – είναι ήδη εδώ, στη ζωή μας.
Ακούστε την.