Μαρία Μαρή: “Το μνημείο στην Παπούρα θα αλλάξει ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την προϊστορία στον Αιγαιακό χώρο”

Δημοσιεύτηκε στις 16/07/2025 06:50

Μαρία Μαρή: “Το μνημείο στην Παπούρα θα αλλάξει ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την προϊστορία στον Αιγαιακό χώρο”

Πρόκειται για ένα μνημείο που,  «μόνο δέος μπορεί να αισθανθεί κανείς μπροστά του».Αυτό επισημαίνει χαρακτηριστικά  η Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Μαρία Μαρή, η οποία μιλάει στην εκπομπή “Όμορφη Μέρα” με τον Νίκο Αγγελάκη για την εντυπωσιακή ανακάλυψη του μινωικού μνημείου του υψώματος Παπούρα, το οποίο βρίσκεται εντός των ορίων του έργου του διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι του Δήμου Μινώα – Πεδιάδας  και ήρθε στο φως όταν η κατασκευάστρια εταιρία θέλησε να τοποθετήσει πάνω στο ύψωμα το ραντάρ προσέγγισης του αεροδρομίου. 

Μέχρι και σήμερα η εταιρία εξακολουθεί να θέλει να τοποθετήσει το ραντάρ στον πέριξ του μνημείου κάτι στο οποίο αντιτίθεται η πλειονότητα των αρχαιολόγων και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας. Μάλιστα, ο Δήμος θα προσφύγει δικαστικά στην απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το οποίο – παρά τις αντιρρήσεις – ενέκρινε την εγκατάσταση του ραντάρ!

Η κα Μαρή, αναφερόμενη στην κυκλική κατασκευή που ανασκάπτεται, τονίζει πως πρόκειται για ένα μοναδικό αρχιτεκτόνημα, με διάμετρο 50 μέτρων, που χρονολογείται από το 3000 π.Χ. και φτάνει έως και τον 7ο αιώνα π.Χ.

«Είναι ένα μνημείο που θα αλλάξει ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την προϊστορία στον Αιγαιακό χώρο», υπογραμμίζει με έμφαση, προσθέτοντας πως η αρχιτεκτονική σύλληψη και η δεδαλώδης μορφή του, προκαλούν συγκίνηση και επιστημονικό θαυμασμό.

Όμως, το μνημείο απειλείται. Όπως καταγγέλλει, μια ελλιπέστατη μελέτη προβλέπει την τοποθέτηση στρατιωτικών και πολιτικών εγκαταστάσεων (ραντάρ, πύργοι ελέγχου, κτίρια συνοδά) σε απόσταση μόλις 30 μέτρων. «Οι επεμβάσεις που σχεδιάζονται καλύπτουν έκταση 40 στρεμμάτων γύρω από το μνημείο. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάδειξη όταν παράλληλα το στερούμε από τον ζωτικό του χώρο», επισημαίνει.

Η διεθνής επιστημονική κοινότητα έχει ήδη αντιδράσει. Όπως μας πληροφορεί η κα Μαρή, η ανασκαφή έχει επιλεγεί ανάμεσα στις πέντε σημαντικότερες παγκοσμίως για βράβευση, ενώ το ICOMOS Ελλάδας έχει ταχθεί κατά της σχεδιαζόμενης επέμβασης.

Ας ακούσουμε παρακάτω τα όσα είπε.

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook