“Ο πολιτικός διχασμός κόστισε τον συνταγματικό εκσυγχρονισμό της χώρας μας”

Δημοσιεύτηκε στις 26/11/2019 16:10

“Ο πολιτικός διχασμός κόστισε τον συνταγματικό εκσυγχρονισμό της χώρας μας”

Το αποτύπωμα της χθεσινής συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά και τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού σε επίπεδο χώρας, σχολίασε μέσα από τον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης, εκφράζοντας την άποψη πως: “Ο πολιτικός διχασμός κόστισε τον συνταγματικό εκσυγχρονισμό της χώρας μας”.

Ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Κουτσομύτης

“Η τύχη της χώρας αποδεσμεύεται από την προεδρική εκλογή “

Ο κ. Κουτσομύτης θεωρεί ως επιτομή της αναθεώρησης συντάγματος την αναθεώρηση του άρθρου 32 Παρ 4 και την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. “Αποδεσμεύεται η τύχη της χώρας σε ότι αφορά την επιλογή του πρόεδρου της Δημοκρατίας, καθώς πολλοί τυχοδιώκτες αρχηγοί κόμματων επιθυμούσαν με αφορμή την προεδρική εκλογή να πηγαίνουν την χώρα σε εκλογές προκειμένου να αναλάβουν την πρωθυπουργία της χώρας, βασιζόμενοι και σε δημοσκοπήσεις που τους έδειχναν φαβορί για πρωθυπουργία.” 

Χρειαζόταν περισσότερη πολιτική βούληση για τροποποιήσεις σε δύο διατάξεις του συντάγματος

Δυο διατάξεις αίρουν υποψίες αυτοπροστασίας του πολιτικού συστήματος: ο περιορισμός του βουλευτικού ακαταδίωκτου και η κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας του άρθρου 86. “Το άρθρο 86 του συντάγματος έπρεπε να φέρει περισσότερες τροποποιήσεις, με την κυβέρνηση να μην έχει το απαιτούμενο θάρρος να το τροποποιήσει περαιτέρω. Δεν υπήρχε η πολιτική βούληση στο συγκεκριμένο κομμάτι. Το άρθρο περί της ευθύνης υπουργών, το ζήτημα της επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης χρήζει περαιτέρω τροποποιήσεις, χρειάζεται η εκάστοτε ηγεσία να εκλέγεται από ένα σώμα κι όχι από την εκάστοτε κυβέρνηση. Χρειάζεται ένα ευρύτερο σώμα εκλεκτόρων σε ότι αφορά την επιλογή ηγεσίας δικαιοσύνης,  η ψήφο από φορείς αυτοδιοίκησης, όχι απαραίτητα ψήφιση του μέσω του λαού. “

“Θετική η συνταγματική αναθεώρηση με δεδομένου του προϋπάρχοντα πολιτικό διχασμό”   

“Είναι μίας μικρής εμβέλειας συνταγματική αναθεώρηση, ήταν όμως η μόνη δυνατή, καθώς σαν χώρα βρισκόμαστε ακόμα σε ένα διχασμό. Το τοπίο για τις ευρύτερες συναινέσεις ήταν δύσκολο να υπάρξουν τα τελευταία χρόνια έπειτα από το δημοψήφισμα που είχε διεξάγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.  Στο τέλος της ημέρας όμως, το αποτύπωμα της αναθεώρησης είναι θετικό, επιλύοντας μια σειρά από χρονίζοντα κρίσιμα συνταγματικά ζητήματα και ρυθμίζοντας δυναμικά τη συνταγματική πραγματικότητα υπό το φως της εμπειρίας των τελευταίων ετών.”

Όχι ανεξέλεγκτες ροές σε μεταναστευτικό προσφυγικό

Με την εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο θα ξεκαθαρίζεται σε σύντομο χρονικό ποιος δικαιούται άσυλο και ποια ακριβώς είναι τα δικαιώματα αλλά και οι υποχρεώσεις όσων παραμείνουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα. “Οι κλειστές δομές χρειάζονται για να σταλεί ένα μήνυμα προς την Ευρώπη, πως η Ελλάδα, μπορεί να δεχτεί αφενός τους πρόσφυγες του πολέμου και να τους συντηρήσει, μέχρι να επαναπατριστούν η να μεταβούν σε χώρες της Ευρώπης, ωστόσο δεν μπορεί να δέχεται μεταναστευτικά κύματα ανεξέλεγκτα. Άλλωστε αν δέχεται η χώρα συνεχώς μεγάλες ροές δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει και να φιλοξενεί με ασφάλεια αυτούς τους ανθρώπους, με συνέπεια να δημιουργούνται νέες Μόριες.  Η Ελλάδα, πρέπει να δίνει άσυλο στους πρόσφυγες, αλλά δεν μπορεί να δέχεται συνεχώς μεγάλες ροές, χρειάζεται να αξιολογείται ο αριθμός των ροών που δέχεται, ώστε να μην αντιμετωπίσει και προβλήματα όπως αυτά που συνέβησαν στην Μόρια. Η κυβέρνηση κινείται θετικά στην διαχείριση του προσφυγικού, προσπαθώντας να δώσει μία τέτοια λύση.”

Ακούστε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του πολιτικού αναλυτή Γιάννη Κουτσομύτη στον Politica 89.8:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook