Προτάσεις για τη βαδισιμότητα του Ηρακλείου από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Δημοσιεύτηκε στις 07/05/2025 12:37

Προτάσεις για τη βαδισιμότητα του Ηρακλείου από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης, ως παράρτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και μοναδικός θεσμικός εκπρόσωπος των ατόμων με οπτική αναπηρία και των οικογενειών τους στην Κρήτη με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση που αφορά τη βαδισιμότητα στο Ηράκλειο, εκπροσωπούμενη από τον Πρόεδρό της υπέβαλε  εγγράφως τις προτάσεις της, όπως ζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή του δήμου Ηρακλείου.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Κρήτης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών κ. Μενέλαος Μαρκοδημητράκης μίλησε στην εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη στον politica 89.8 και αναφέρθηκε στην εισήγησή τους  που εστιάζει στους εξής βασικούς άξονες:

  1. Συμμετοχή της Υπηρεσίας Πρασίνου

Θεωρούμε επιβεβλημένη την παρουσία εκπροσώπου της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου στο πάνελ και στη διαβούλευση για την πεζή κινητικότητα. Εκτιμούμε ότι περίπου το 70% των προβλημάτων μη προσπελασιμότητας στα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους οφείλεται σε ακατάλληλες ή κακώς συντηρημένες φυτεύσεις που παρεμβάλλονται στις ελεύθερες ζώνες όδευσης πεζών.

  1. Τήρηση της Κείμενης Νομοθεσίας

Τα προβλήματα βαδισιμότητας σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την πλημμελή εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 6213/Β/2022 και της προγενέστερης 2621/Β/2009. Η νομοθεσία οφείλει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από μελετητές και τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, χωρίς αυτοσχεδιασμούς, και σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς όπως η Π.ΕΤ.Κ., των οποίων οι παρεμβάσεις αποσκοπούν στη συμπλήρωση κενών και διόρθωση αστοχιών του υφιστάμενου νομικού πλαισίου.

Βασικές Παραδοχές:

  1. Προτεραιότητα στον αστικό σχεδιασμό πρέπει να έχουν οι πολίτες και οι ανάγκες τους.
  2. Το περπάτημα αποτελεί βασικό στοιχείο για τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων.
  3. Η πεζή κινητικότητα έχει υποβαθμιστεί αισθητά στην πόλη του Ηρακλείου.
  4. Παρόλο που έχουν γίνει προσπάθειες για την προσβασιμότητα, παρατηρούνται πεζοδρόμια προσβάσιμα τυπικά, αλλά ουσιαστικά απροσπέλαστα.
  5. Οι ελεύθερες ζώνες όδευσης πεζών καταλαμβάνονται μονίμως από σταθερά εμπόδια (δέντρα, στάσεις, κολώνες, παγκάκια κ.ά.).
  6. Ο μέγιστος χρόνος ακτινικής διάσχισης της πόλης από το κέντρο δεν υπερβαίνει τη μία ώρα — χρόνος που συστήνεται και για καθημερινή βάδιση.
  7. Οι περισσότερες περιοχές εντός του Ηρακλείου βρίσκονται σε απόσταση έως 25 λεπτών περπατήματος από το κέντρο. Αν κατασκευαστούν ασφαλείς και προσβάσιμες διαδρομές, η εξάρτηση από το αυτοκίνητο θα μειωθεί σημαντικά.
  8. Δεν υπάρχουν ενιαίες και ελεύθερες ζώνες όδευσης πεζών ούτε συνδεσιμότητα μεταξύ συνοικιών και του κέντρου.
  9. Οι υποδομές οφείλουν να είναι πλήρως προσβάσιμες από όλους τους πολίτες.
  10. Πολλά νέα έργα κοινοχρήστων χώρων δεν είναι συμβατά με τις ανάγκες των ανθρώπων με οπτική αναπηρία.
  11. Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως σε κάθε πράξη ή παράλειψη ενυπάρχει πολιτική βούληση.

Συγκεκριμένες Προτάσεις:

  1. Οδηγοί Όδευσης Τυφλών: Η τοποθέτηση οδηγών όδευσης τυφλών πρέπει να γίνεται σωστά, στο κέντρο της ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών και στο ίδιο επίπεδο με το υπόλοιπο δάπεδο (εφόσον πρόκειται για πεζόδρομο η τοποθέτηση θα πρέπει να γίνεται στο κέντρο αυτού). Είναι επίσης αναγκαία η σύνδεση των επιμέρους οδηγών όδευσης τυφλών μεταξύ τους.
  2. Ηχητικά Συστήματα στους Σηματοδότες: Πρέπει να τοποθετηθούν σε όλους τους φωτεινούς σηματοδότες που χρησιμοποιούνται από άτομα με οπτική αναπηρία.
  3. Προστασία Ελεύθερων Ζωνών: Ο Δήμος οφείλει να προστατεύσει τις ελεύθερες ζώνες όδευσης πεζών με κιγκλιδώματα ή κολωνάκια, ελάχιστου ύψους 80 εκατοστών (και όχι έως 80εκ., όπως εσφαλμένα αναφέρει η ΚΎΑ).
  4. Απαλλαγή Πεζοδρομίων από Εμπόδια: Κατά την κατασκευή ή ανακατασκευή πεζοδρομίων, θα πρέπει να αποφεύγεται η τοποθέτηση εμποδίων εντός των ελεύθερων ζωνών.
  5. Ορθός Σχεδιασμός Φυτεύσεων: Οι νέες φυτεύσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΚΥΑ 6213/Β/2022, εκτός των ζωνών όδευσης ή εντός της ζώνης αστικού εξοπλισμού όπου αυτή υπάρχει.
  6. Κατάλληλα Δάπεδα: Στους πεζόδρομους και τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, να αποφεύγεται η χρήση υλικών με τραχιά επιφάνεια, καθώς δυσχεραίνουν την κίνηση ατόμων με οπτική αναπηρία και γενικότερα των πεζών.
  7. Κατασκευή Πεζοδρομίων σε Κρίσιμες Περιοχές: Είναι αναγκαία η δημιουργία πεζοδρομίων σε βασικούς οδικούς άξονες όπως η Λ. Κνωσού (στο ύψος του Μπεντεβή) και η Λ. Εθνικής Αντιστάσεως (στη συμβολή με Μίνωος και νοτιότερα).
  8. Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός Διαδρομών: Οι διαδρομές πεζών πρέπει να έχουν σαφές σημείο έναρξης, μέσης και τέλους, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη νομοθεσία.
  9. Αλλαγή Νοοτροπίας: Η πρακτική μετατροπής των πεζοδρομίων σε παρτέρια στερεί τον χώρο από τους πεζούς και ειδικά από τις ευάλωτες ομάδες.
  10. Εφαρμογή της Νομοθεσίας και Συνεργασία: Ζητούμε την πιστή εφαρμογή της ΚΥΑ 6213/Β/2022 και παράλληλα τη συνεργασία των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για τη διευκρίνιση των ασάφειών της και τη βελτίωση της βαδισιμότητας στην πράξη.

Ακούστε τι είπε:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook