Στ. Καρτέρης: ” Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερό φορολογικό σύστημα”

Δημοσιεύτηκε στις 24/06/2019 17:23

Στ. Καρτέρης: ” Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερό φορολογικό σύστημα”

Η χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αποκτήσει μια σοβαρή φορολογική πολιτική με ορίζοντα 10ετιας η οποία θα δεσμεύει ακόμα και συνταγματικά τις κυβερνήσεις υποστήριξε ο Πρόεδρος του οικονομικού  Επιμελητηρίου του τμήματος Ανατολικής Κρήτης Σταύρος Καρτέρης μιλώντας στον Politica 89.8 και την εκπομπή του Χρήστου Κώνστα.  

“Το διακύβευμα μετά από 3 μνημόνια και 10 χρόνια κρίσης είναι ότι μειώσαμε το ΑΕΠ κατά  25%, δεν έχει συμβεί αυτό ούτε μετά από πολέμους και το ζητούμενο είναι το πως αυτό θα αυξηθεί μετά την κρίση, κάτι που θα αποτελέσει και στόχο της επόμενης κυβέρνησης”, εκφράζοντας τον προβληματισμό του για την οικονομία της χώρας.

“Το ένα ζήτημα είναι να ρυθμιστεί το χρέος σε ένα βιώσιμο επίπεδο έως το 2032 ωστόσο διαπραγματευτήκαμε σκληρά το πρωτογενές πλεόνασμα και δεν έχει επιτευχθεί από καμία χώρα στον κόσμο έως τώρα, το 3,5 % έως το 2023 και το 2% έως το 2060 είναι δύσκολο να επιτευχθεί”, τοποθετήθηκε σχετικά με τα πλεονάσματα και την δυσκολία να επιτευχθούν ο κ. Καρτέρης

“Το πλεόνασμα που υπήρξε δόθηκε με την μορφή επιδομάτων, ωστόσο οι επενδύσεις βρίσκονται σε μηδενική βάση, ο στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός προγράμματος, με ορίζοντα δεκαετίας , το οποίο θα δεσμεύει στο βασικό πυρήνα του, οποιαδήποτε κυβέρνηση”, είπε σε συνέχεια των δηλώσεων ο Σταύρος Καρτέρης.

“Συζητείται Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων αφού  ΕΝΦΙΑ και  ΦΠΑ είναι υψηλοί και οι επιχειρηματίες χάνουν το 80% του εισοδήματος τους γι αυτό και υπάρχουν τόσες εισφορές απλήρωτες και ρυθμισμένες. Για να δούμε ανάπτυξη πρέπει να γίνει εκ νέου διαπραγμάτευση πλεονάσματος και αρχίζει κάτι τέτοιο να ακούγεται αλλά επειδή κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να συζητηθεί και πρέπει να υπάρξει ένα σωστό οικονομικό πλάνο για να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση. Όσο περνά ο καιρός μπαίνουν νέα εργαλεία ένα από αυτά είναι η επιτοκιακή πολιτική των τραπεζών που προτείνει ο κ. Ντράγκι και θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την αυριανή κυβέρνηση αν γίνει κάτι τέτοιο”. 

Αναφορικά με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο ο κ. Καρτέρης υπογράμμισε ότι “στεκόμαστε στα πόδια μας αλλά πάντα η επιτήρηση θα συνεχίζεται γι αυτό και συζητούνται τα μέτρα και οι επιπτώσεις της οικονομίας, στα χαρτιά είμαστε εκτός μνημονίου αλλά υπάρχει πάντα η επιτήρηση, η μείωση φόρων και τα επιδόματα και οι παροχές δεν φέρνουν πάντα ανάπτυξη. Δεν είναι αυτονόητα αυτά τα πράγματα στην οικονομία. Συζητάμε τις δομικές αλλαγές στην οικονομία γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα κόστη της αγοράς των προϊόντων την γραφειοκρατία και αυτά θα πρέπει να τα λύσει η νέα κυβέρνηση γιατί κανείς δεν έχει ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα έως τώρα. Το φορολογικό σύστημα αλλάζει συνέχεια, το κομμάτι της δικαιοσύνης ταλαιπωρεί κάτι που κάνει τις επενδύσεις δύσκολες”.

Για την λάθος εντύπωση του κράτους σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις έκανε λόγο ο κ. Καρτέρης σημειώνοντας ότι “στην Ελλάδα ο όρος  μεταρρύθμιση έγινε γνωστός στα χρόνια του μνημονίου, η μείωση των μισθών και  οι ελαστικές μορφές εργασίας ή η πολιτική του να μειώνω το εργατικό κόστος ή να αυξάνω τους φόρους δεν σημαίνει όπως θεωρεί  το κράτος ότι κάνω μεταρρυθμίσεις, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Πρέπει να πείσεις τον κόσμο για το πως θα εφαρμοστεί η αλλαγή”.

Την λύση του οικονομικού προβλήματος εξέφρασε ο κ. Καρτέρης ο οποίος σημείωσε ότι “πρέπει να στηριχθεί ένα ενιαίο φορολογικό σύστημα πρέπει να υπάρξει κάποιος αναπτυξιακός σχεδιασμός και πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος για το πως θα λειτουργήσει αυτό το οικονομικό πλάνο, υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας , η οποία φταίει που δεν υπάρχει ένα αναπτυξιακό πλάνο, χρειάζεται η ηγεσία, οι φορείς παραγωγής και οι πολίτες που θα πρέπει να στηρίξουν το οικονομικό μοντέλο για να υπάρξουν οικονομικό αποτέλεσμα. Πρέπει να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις για την οικονομική στρατηγική που θα χαράξουν γιατί αν δεν υπάρξει αυτό θα ξαναέχουμε τα ίδια προβλήματα στο μέλλον”.

Αναφορικά με την συμβουλευτική δράση του επιμελητηρίου ο κ. Καρτέρης εξέφρασε τα εξής: “Η φωνή του επιμελητηρίου δεν ακούγεται γιατί το θέλουν στο περιθώριο οι πολιτικοί, γίνονται δράσεις τα τελευταία χρόνια αντιδράσαμε στο ασφαλιστικό, έχουμε αναφερθεί στην σύνδεση ταμειακών μηχανών με το taxis έχει ψηφισθεί αυτό αλλά δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα, θέσαμε  την ρύθμιση των οφειλών αλλά έγινε σύνθετη η διαδικασία και δεν προχώρησε όμως, κάνουμε προτάσεις και ομιλίες και ασκούμε πίεση. Το να συζητάμε για τους φόρους είναι ένα κομμάτι αυτό που θα πρέπει να συζητηθεί είναι οι δομικές αλλαγές στην οικονομία η οποία αν εκφραστεί μόνο από ένα κόμμα θα αποτύχει, είναι εύκολο να το πω αλλά δύσκολο να το κάνω και το ζήτημα υπόκειται στο αν είναι έτοιμη η εκάστοτε κυβέρνηση να το κάνει”. 

“Η συζήτηση για την πολιτική ατζέντα εστιάζεται στα οικονομικά ζητήματα και όχι στα εθνικά ζητήματα, οι πολιτικές δυνάμεις διαχειρίζονται από κοινού τα εθνικά ζητήματα και είναι αισιόδοξο αυτό. Κυριαρχεί η λογική μέχρι αυτή την στιγμή του να μην ανεβαίνουν στην Ελλάδα τα εθνικιστικά κόμματα. Η Ευρωπαϊκή οικονομία πρέπει να αρχίσει να ανακάμπτει και όσο συμβαίνει αυτό τόσο θα περιορίζονται οι εθνικιστικές φωνές”, σχολίασε ο πρόεδρος του οικονομικού τμήματος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου για την ατζέντα των κομμάτων και τα ακροδεξιά κόμματα

“Το κίνητρο του πολίτη για ψήφο στις εκλογές είναι να κοιτάξει την συνολική οικονομία πως θα μεγαλώσει και όχι την δική του τσέπη προσωπικά, αν ψηφίσει με αυτή την προοπτική και αν αναλογιστεί την κοινωνική πολιτική τότε θα υπάρξει ένα μείγμα που θα δώσει αποτελέσματα στην οικονομία. Να σκεφτεί ο κάθε πολίτης την συνολική οικονομική κατάσταση είναι αυτό που επιθυμώ και προτείνω στον κόσμο”, δήλωσε κλείνοντας ο Σταύρος Καρτέρης

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook