Τρ. Καρατράντος: Με την δημιουργία Ευρωστρατού, η Ε.Ε. θα έχει έναν στιβαρό πυλώνα Άμυνας και Ασφάλειας

Δημοσιεύτηκε στις 24/03/2022 15:21

Τρ. Καρατράντος: Με την δημιουργία Ευρωστρατού, η Ε.Ε. θα έχει έναν στιβαρό πυλώνα Άμυνας και Ασφάλειας

Την πεποίθηση πως με την δημιουργία Ευρωστρατού, η Ε.Ε. θα έχει έναν στιβαρό πυλώνα Άμυνας και Ασφάλειας ο Διεθνολόγος και  Δρ. Ευρωπαϊκής ασφάλειας και νέων απειλών, Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ Τριαντάφυλλος Καρατράντος στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.

O κ. Καρατράντος

Ο κ. Καρατράντος, θεωρεί σημαντική την απόφαση δημιουργίας Ευρωστρατού, υποστηρίζοντας πως δείχνει ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να δημιουργήσει έναν στιβαρό πυλώνα Άμυνας και Ασφάλειας. Όπως είπε, με την δημιουργία του Ευρωστρατού, η Ε.Ε. θα είναι πιο ενεργή στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ασφάλειας καθ μπορεί να προστατέψει και το εσωτερικό της καλύτερα. Προβλέπεται πως, αν δεχτεί κάποιας μορφής επίθεση ένα κράτος μέλος, τα υπόλοιπα θα σπεύσουν για να το υποστηρίξουν.

Ιδιαίτερη σημασία, έχει για τον κ. Καρατράντο, κι η εκ νέου αναγνώριση του ΝΑΤΟ, από πλευράς Ε.Ε., καθώς όπως επεσήμανε ο ευρωστρατός, θα έρθει για να συμπληρώσει το ΝΑΤΟ.

Σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, υποστηρίζει ο κ. Καρατράντος πως: Δεν φαίνεται να εμπλακεί στρατιωτικά το ΝΑΤΟ για την ώρα στην Ουκρανία, αυτό που γίνεται και θα συνεχίσει είναι η τα κράτη της Ευρώπης είτε εντός είτε εκτός ΝΑΤΟ, να στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Ενώ για την ολοκλήρωση του πολέμου και την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας, ανέφερε πως: «Για να ολοκληρωθεί ο πόλεμος, χρειάζεται είτε να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις, είτε να κερδίσει η μία ή άλλη πλευρά. Τα αρχικά δεδομένα με την στρατιωτική υπεροχή των Ρώσων, έχουν ανατραπεί, καθώς, βλέπουμε μεγάλες απώλειες κι από Ρωσικής πλευράς. Η προέλαση της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν πηγαίνει με βάση το σχεδιασμό της, με εξαίρεση την ανατολική Ουκρανία. Δημιουργούνται συνθήκες για την επίτευξη ειρήνης αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και παράγοντες που μπορεί να την καθυστερήσουν. Από την μία ο Πούτιν, χρειάζεται ένα αφήγημα, για να παρουσιάσει ως νίκη, μετά την εισβολή του στην Ρωσία, ενώ από την άλλη κι ο πρόεδρος Ζελένσκι, δεν έχει λόγο να υποχωρήσει όσο ο Ουκρανικός στρατός μάχεται.»

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο χάσμα που δημιούργησε η Ρωσία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την δύση, το οποίο δύσκολα θα γεφυρωθεί ακόμα και μετά την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία.

Σε ότι αφορά, την επόμενη μέρα στην Ρωσία, ανέφερε ο κ. Καρατράντος πως: «Ερντογάν και Πούτιν, έχουν αρκετά κοινά σημεία αλλά και διαφορές. Γνωρίζουμε που είναι τα όρια του Ερντογάν και ξέρουμε ότι αν φύγει, υπάρχουν άνθρωποι που είτε θα ακολουθήσουν την ίδια πολιτική γραμμή είτε μια πιο αυστηρή αναθεωρητική πολιτική. Στην Ρωσία, αν αποχωρήσει ο Πούτιν τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Δεν σημαίνει πως αν αντικατασταθεί ο Πούτιν, θα αλλάξει η πολιτική της Ρωσίας. Δεν είναι μόνο ο Πούτιν, είναι όλο το σύστημα των εκλεκτών, των ολιγαρχών κι εκείνων που ελέγχουν όλο το δημόσιο σύστημα στην Ρωσία και που πρέπει να αλλάξει.»

Aκούστε τον κ. Καρατράντο:


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook