Συντεχνίες -Δήμος Ηρακλείου: Ποιος διοικεί αυτήν την πόλη ;

Αυτό το ερώτημα δεν έχει προκύψει ¨σήμερα¨, ούτε καν ¨χθες¨.
Είναι ένα ερώτημα που διαπερνά το Ηράκλειο τουλάχιστον τις τελευταίες δυο με τρεις δεκαετίες. Αυτό το απλοϊκό αλλά γεμάτο ουσία ερώτημα.¨ Ποιος κάνει κουμάντο σε αυτή την πόλη;¨. Δεν πρόκειται για έναν προβληματισμό κάποιων εκατοντάδων, άντε μερικών χιλιάδων Ηρακλειωτών ,οι οποίοι κατά την διαχείριση-αντιμετώπιση ζητημάτων της καθημερινότητας τους …αναγκάστηκαν να αναρωτηθούν. Πρόκειται για το πνεύμα που διαπερνά το σύνολο της πόλης επί σειρά ετών.
Ών ουκ έστιν αριθμός παραδειγμάτων. Μικρά ή μεγάλα. Σε κεντρικά ή πιο απομακρυσμένα σημεία της πόλης. Για να μην ¨χαθούμε¨ ,θα σταθώ μόνο σε ένα από τα σημεία που θεωρώ ότι συνδυάζει και τις 7 πληγές της πόλης. Την αναρχία. Την ανομία. Την ασυνεννοησία. Το μικροσυμφέρον. Την αδιαφορία. Την εκμετάλλευση και εν τέλει την ταλαιπωρία όλης της πόλης.
Πλατεία 18 Άγγλων. Είναι ίσως το πιο ¨επισκέψιμο¨ σημείο της πόλης. Είτε ως πεζοί, είτε ως εποχούμενοι. Αποτελεί την μοναδική κυκλοφοριακή αρτηρία στο βόρειο μέτωπο συνδέοντας τις δυτικές με τις ανατολικές συνοικίες ενώ αποτελεί από τα δυτικά την πρόσβαση προς το Λιμάνι του Ηρακλείου. Ταυτόχρονα είναι ο σημαντικότερος κόμβος και για τους πεζούς. Αυτό το σημείο θα χρειαστεί να διασχίσουν όσοι θέλουν να επισκεφθούν το Ενετικό Φρούριο του Κούλε,να περπατήσουν στον Λιμενοβραχίονα ή να κάνουν την βόλτα τους στο Ενετικό Λιμάνι και την παραλιακή.
Γίνεται εύκολα κατανοητό λοιπόν πόσο σημαντική είναι η λειτουργικότητα του κυκλικού κόμβου της πλατείας 18 Άγγλων. Αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό ας υπενθυμίσουμε και κάτι ακόμη ,το οποίο είναι απαραίτητο πριν συνεχίσουμε. Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων επί κυκλικού κόμβου και σίγουρα δεν επιτρέπονται όταν διαπιστώνεται παρακώλυση της κυκλοφορίας.
Πως ¨φύτεψαν¨ τα τουριστικά λεωφορεία ¨hop on-hop off¨ στη πλατεία 18 Άγγλων
Ας περάσουμε τώρα στην ¨ταμπακιέρα¨. Την άνοιξη του 2024 λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας-τότε- δημοτικής αρχής είχαμε απευθύνει ερώτημα προς την αρμόδια αντιδημαρχία για το ποιος και υπό ποιες προϋποθέσεις έδωσε την άδεια στα ανοικτά τουριστικά λεωφορεία τύπου ¨hop on-hop off¨ να εγκαταστήσουν επί του κυκλικού κόμβου (στο ύψος της εισόδου προς το ενετικό φρούριο του Κούλε) στάση για την επιβίβαση-αποβίβαση των τουριστών-πελατών τους ,ενώ ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές ότι ο κυκλικός κόμβος ήδη ασφυκτιούσε. Τότε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μας απάντησε ότι η χερσαία ζώνη είναι αρμοδιότητα του -τότε- κρατικού Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και ότι ο ΟΛΗ χορήγησε τη σχετική άδεια, καθώς ο Δήμος δεν είχε αρμοδιότητα (θα επανέλθουμε στη συνέχεια στο πώς ο Δήμος επιτρέπει ακόμη και όταν έχει αρμοδιότητα να προκαλείται πρόβλημα σε ολόκληρη την πόλη με αποφάσεις τρίτων για την πόλη).
Ένα χρόνο μετά ,τα ίδια τουριστικά λεωφορεία χρησιμοποιούν την ίδια στάση και αναπτύσσουν την ίδια ακριβώς επιχειρηματική δραστηριότητα. Με μια διαφορά. Η χερσαία ζώνη έχει περάσει πλέον στην αρμοδιότητα του Δήμου Ηρακλείου. Είτε ο ΟΛΗ ως ιδιωτική πλέον εταιρία-μετά την πώληση του Λιμανιού-εξακολουθεί παράνομα να εκδίδει άδειες επί της χερσαίας ζώνης πλέον όπου όμως δεν έχει αρμοδιότητα, είτε ο Δήμος Ηρακλείου εξέδωσε την άδεια για φέτος, είτε δεν υπάρχει καν άδεια!
Πως “μεταφύτεψαν¨ τα ταξί από την οδό Μητσοτάκη στη πλατεία 18 Άγγλων
Επι Δημαρχίας Βασίλη Λαμπρινού ο τότε αρμόδιος αντιδήμαρχος είχε εισηγηθεί, και έτσι εγκρίθηκε, την οριοθέτηση θέσεων ταξί επι της οδού Μητσοτάκη ,λίγα μέτρα πριν την είσοδο στον κυκλικό κόμβο,για τις ανάγκες του μεταφορικού τους έργου.Τον πρώτο καιρό η ¨πιάτσα¨ λειτουργούσε ομαλά,ωστόσο οι επαγγελματίες φαίνεται οτι διαπίστωσαν οτι αν ¨έσπρωχναν¨την πιάτσα μέσα στον κόμβο θα είχαν μεγαλύτερη κίνηση αφού οι πεζοι-τουρίστες θα έπεφταν πάνω στα οχήματα τους.Κάπως έτσι υπο την ανοχή της τότε Δημοτικής αρχής και στη συνέχεια και της σημερινής,οι επαγγελματίες οδηγοί ουσιαστικά αυτοακύρωσαν την θεσμοθετημένη και εγκεκριμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου πιάτσα, την οποία ¨παρέδωσαν ¨για παράνομο παρκάρισμα ι.χ και μετακινήθηκαν μέσα στον κυκλικό κόμβο και αυτοί. Πώς; Xωρίς καμία νόμιμη απόφαση. Με το λόγο του αντιδημάρχου και της δημοτικής αρχής για άτυπη ( είναι ο νεολογισμός που δίνει νομότυπη επικάλυψη σε μη σύννομες αποφάσεις) παραχώρηση δυο θέσεων ταξί επί του κυκλικού κόμβου και άλλες δύο θέσεις στο μέτωπο της νησίδας πάνω στον κυκλικό κόμβο. Συνολικά σταθμεύουν, ανάλογα με την ώρα αιχμής τους καλοκαιρινούς μήνες, από 6 έως και 10 ταξί. Μιλάμε για απίστευτα πράγματα. Οχι Ελληνικά γενικώς. Ηρακλειώτικα ειδικώς.
Όποιος θέλει κάνει ό,τι θέλει και ταλαιπωρεί την ανυπεράσπιστη πόλη
Στον ίδιο κόμβο χωρίς καμιά κυκλοφοριακή νομιμοποίηση αναπτύσσονται επιπλέον οι εξής δραστηριότητες. Καταρχάς η ιχθυαγορά για το καθημερινό ψαράκι των Ηρακλειωτών που θα ψάξουν για κανένα δεκάλεπτο το καλό «κομμάτι» με τα αλάρμ αναμμένα. Περίπτερο με μερικές εκατοντάδες στάσεις καθημερινά, έτσι για «ένα πακέτο τσιγάρα». Επιχείρηση ενοικιαζομένων οχημάτων με 4-5 μόνιμες θέσεις στάθμευσης τετράτροχων και καμιά 10αρια ακόμη δικύκλων συν τα «πάρε-άφησε» των ενοικιαστών-πελατών. Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (2 εστιατόρια και 1 cafe) με στάθμευση πελατών, υπαλλήλων και ιδιοκτητών. Όλοι τους μέσα στον κόμβο.
Συνυπολογίστε σε αυτόν τον κυκλοφοριακό ¨αχταρμά¨ που προκαλεί έμφραγμα στην πόλη, τις μερικές χιλιάδες περιπατητών-επισκεπτών την ημέρα από και προς το ενετικό φρούριο του Κούλε, οι οποίοι πρέπει να διασχίσουν τον κόμβο. Την προσωρινή στάθμευση εκατοντάδων «διλεπτάκηδων» κατά τη διάρκεια του 24ωρου για πάσης φύσεως δουλειές που θέλουν να κάνουν αράζοντας στο τέλος της 25ης Αυγούστου. Και τέλος ( ; ) έτσι για το γούστο, επειδή υπάρχει άφθονος χώρος ,ανά τακτά διαστήματα κάνει την εμφάνιση του και κανένα τουριστικό τρενάκι για να πάρει πελάτες. ΟΛΑ αυτά σε μια διάμετρο το πολύ 30 μέτρων ,όπου αναπτύσσεται ο κυκλικός κόμβου. Τα χάος με τις εικόνες «Μπαγκλαντές» εκτείνεται για εκατοντάδες μέτρα επί της παραλιακής λεωφόρου και στις δυο κατευθύνσεις. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι προς τα δυτικά τόσο η λειτουργία των ουζερί στο «Μπεντενάκι» όπου οι υπάλληλοι των καταστημάτων για να σερβίρουν διακόπτουν αλλεπάλληλα την κυκλοφορία, όσο και το διατηρητέο κτήριο, γνωστό και ως 3/4 , καταλαμβάνει το ήμισυ του ρεύματος κυκλοφορίας επειδή ο ιδιοκτήτης αδιαφορεί επί σειρά ετών να το προστατεύσει από την κατάρρευση με κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και τον Δήμο να εμφανίζεται μεταξύ αμηχανίας και αδιαφορίας για το διαχειριστεί.
Δημοτική Αστυνομία, Λιμεναρχείο και ΕΛ.ΑΣ «κόβουν»…βόλτες αντί για πρόστιμα
Μέχρι και πέρυσι το Λιμεναρχείο,το οποίο είχε τον έλεγχο και την εποπτεία της παραλιακής λόγω του οτι η χερσαία ζώνη άνηκε στον δημόσιο-τότε-ΟΛΗ, περιορίζονταν να «κόβει» κλήσεις μόνο μπροστά από το μνημείο του Αγίου Πέτρου. Στον κυκλικό κόμβο «έκοβαν» μόνο βόλτες. Πλέον η αρμοδιότητα έχει περάσει σε Δήμο Ηρακλείου ,δηλαδή Δημοτική Αστυνομία και ΕΛ.ΑΣ ,ωστόσο πάλι βόλτες «κόβουν». Διασχίζουν το σημείο και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τίποτα. Σωρεία παρανομιών εκτυλίσσεται καθημερινά μπροστά στα μάτια των ανευθυνο-υπεύθυνων αρχών και δεν κουνιέται φύλλο.
Παρανομίες που ταλαιπωρούν μια ολόκληρη πόλη εγκλωβίζοντας καθημερινά χιλιάδες οδηγούς επι της παραλιακής λεωφόρου. Οι πολίτες νιώθουν ανυπεράσπιστοι. Το δυστύχημα είναι ότι γνωρίζουν και την απάντηση στο πολυετές ερώτημα ¨Τελικά ποιος διοικεί αυτήν την πόλη;¨. Σίγουρα όχι ο Δήμος.