Ευρωπαϊκή εταιρεία αναπτύσσει τον πρώτο μόνιμο σταθμό στη Σελήνη

Η γαλλο-ιταλική διαστημική εταιρεία Thales Alenia Space υπέγραψε συμβόλαιο με την ιταλική υπηρεσία Διαστήματος για την ανάπτυξη του πρώτου μόνιμου σταθμού στη Σελήνη, μιας αυτοκινούμενης κατασκευής με διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 ετών.
Ο σταθμός σχεδιάζεται να εκτοξευτεί το 2033 στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis της NASA, το οποίο έχει στόχο την εδραίωση μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη και την ανάπτυξη τεχνολογιών για ανθρώπινες αποστολές στον Άρη.
Η Ιταλία και η Ελλάδα είναι δύο από τις δεκάδες χώρες που έχουν υπογράψει τις λεγόμενες «Συμφωνίες Artemis» που συνέταξαν οι ΗΠΑ για τη διεθνή συνεργασία στο Διάστημα.
Η πρώτη προσσελήνωση αστροναυτών της NASA προγραμματίζεται για το 2027 το νωρίτερο.
Στην Ευρώπη, η Thales Alenia Space -κοινοπραξία της γαλλικής Thales με την ιταλική Leonardo- ανέλαβε να σχεδιάσει την «Πολυχρηστική Μονάδα Διαμονής» (MPH), στο οποίο θα φιλοξενεί αστροναύτες αλλά θα μπορεί να πραγματοποιεί αυτόνομα επιστημονικές μελέτες.
Θα είναι επίσης αυτοκινούμενο ώστε να εξερευνά διαφορετικές περιοχές της Σελήνης, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Καλλιτεχνική απεικόνιση που συνόδευε την ανακοίνωση της Thales Alenia Space
Η πρώτη φάση του προγράμματος θα εστιαστεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών που θα αντέχουν στο σκληρό σεληνιακό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας, ασθενή βαρύτητα και λεπτόκοκκη σκόνη που εισέρχεται στον εξοπλισμό.
«Η μελλοντική σεληνιακή μονάδα αποτελεί μέρος ενός μακροπρόθεσμου επενδυτικού οράματος που εφαρμόζει η Ιταλία, το οποίο θα επιτρέψει στη χώρα να παίξει ηγετικό ρόλο στη νέα διαστημική κούρσα» δήλωσε ο Τεοντόρο Βαλέντε, πρόεδρος της ιταλικής διαστημικής υπηρεσίας ASI.
Το πρόγραμμα θα προσφέρει «μια ασφαλή, άνετη πολυχρηστική μονάδα διαμονής για τους αστροναύτες, πλήρως συμβατή με άλλα συστήματα» πρόσθεσε, αναφερόμενος στις αποστολές της NASA.
Τον Φεβρουάριο, η Τhales Alenia Space εξασφάλισε συμβόλαιο της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, ύψους 900 εκατ. δολαρίων, για την ανάπτυξη της πρώτης ευρωπαϊκής σεληνακάτου με την ονομασία Argonaut. Το σκάφος, το οποίο δεν θα μεταφέρει ανθρώπους αλλά εξοπλισμό και προμήθειες, προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2031.
Η ESA είχε αναφέρει τότε ότι σχεδιάζει «τακτικές» αποστολές για τη μεταφορά προμηθειών, ρομποτικών οχημάτων, επιστημονικού εξοπλισμού, ακόμα και υλικών για την κατασκευή μόνιμων σεληνιακών σταθμών.
Τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι αμερικανικές αποστολές θα επικεντρωθούν στον νότιο πόλο της Σελήνης, όπου μεγάλες ποσότητες πάγου πιστεύεται ότι κρύβονται σε μόνιμα σκιασμένους κρατήρες.
Η Κίνα, η οποία σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους στην επιφάνεια του φεγγαριού το 2030, συνεργάζεται με τη Ρωσία για την ανάπτυξη σεληνιακού σταθμού.