
Ήταν αναμενόμενο και απόλυτα δικαιολογημένο. Η UEFA ανακοίνωσε κυρώσεις εις βάρος της Τσέλσι λόγω παραβάσεων των κανόνων του νέου Οικονομικού Fair Play (Financial Fair Play – FFP), με τον αγγλικό σύλλογο να υπογράφει συμφωνία διακανονισμού (Settlement Agreement) με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Οι κυρώσεις θα ισχύσουν την τετραετία 2025–2029 και περιλαμβάνουν τόσο χρηματικά πρόστιμα όσο και περιορισμούς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο λόγος είναι η μη συμμόρφωση με τον κανόνα «Football Earnings», που αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας των συλλόγων.
Οι παραβάσεις της Τσέλσι
Σύμφωνα με την UEFA, η Τσέλσι παρουσίασε συσσωρευμένα ελλείμματα για τις οικονομικές χρήσεις που έληξαν το 2023 και το 2024, ενώ προβλέπεται και νέο έλλειμμα για το 2025. Το 2024 ξεκίνησε έρευνα από το Οικονομικό Όργανο Ελέγχου των Συλλόγων (CFCB), η οποία αποκάλυψε αμφιλεγόμενες λογιστικές πρακτικές, ειδικά σε μεταγραφές, ανταλλαγές παικτών και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (όπως ξενοδοχεία και η γυναικεία ομάδα) εντός του ίδιου επιχειρηματικού ομίλου.
Η UEFA δεν αναφέρει ονομαστικά τις παραβάσεις, αλλά σύμφωνα με αναλύσεις, περιλαμβάνουν:
-Ανταλλαγές παικτών με τη Στρασμπούρ, σύλλογο που ανήκει επίσης στην BlueCo (ιδιοκτήτρια της Τσέλσι), με χαρακτηριστικά παραδείγματα τους Μαμαντού Σαρ και Ντιέγκο Μορέιρα.
-Ανταλλαγές παικτών με την Άστον Βίλα, π.χ. για τον Ομάρι Κέλιμαν που δεν αγωνίστηκε ποτέ με την Τσέλσι.
-Πώληση δύο ξενοδοχείων και της γυναικείας ομάδας σε συγγενικές εταιρείες, ώστε να εμφανιστούν λογιστικά κέρδη που δεν γίνονται αποδεκτά από την UEFA ως έγκυρα για την τήρηση του FFP.
Η συμφωνία και οι κυρώσεις
Η συμφωνία που υπεγράφη στις 27 Ιουνίου 2025 προβλέπει:
Χρηματικές κυρώσεις:
-20 εκατομμύρια ευρώ άμεσο πρόστιμο.
-Έως 60 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον πρόστιμα, ανάλογα με το αν υπερβεί τους ετήσιους οικονομικούς στόχους: 20 εκατ. για κάθε έτος (2025–2027) αν ξεπεραστεί το όριο, με αναλογικό υπολογισμό εάν η απόκλιση είναι μικρότερη.
-Αγωνιστικές κυρώσεις:
-Για τις σεζόν 2025/26 και 2026/27, η Τσέλσι δεν θα μπορεί να δηλώσει νέους παίκτες στη λίστα UEFA A για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εκτός αν παρουσιάσει θετικό ισοζύγιο μεταγραφών (περισσότερες πωλήσεις από αγορές).
-Το ίδιο ισχύει για τις σεζόν 2027/28 και 2028/29 αν δεν επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι.
-Εάν η απόκλιση από τους στόχους είναι μεταξύ 10 και 20 εκατ. ευρώ, η Τσέλσι θα μπορεί να επανεπενδύσει μόνο το 50% των εσόδων από πωλήσεις.
Οικονομικοί στόχοι:
2025: Οικονομικό έλλειμμα εντός των ορίων του πλάνου.
2026: Μέγιστο έλλειμμα 5 εκατ. ευρώ (ή έως 60 εκατ. αν καλυφθεί με αύξηση κεφαλαίου).
2027: Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.
2028: Πλήρης συμμόρφωση με τον κανόνα Football Earnings.
Κίνδυνος αποκλεισμού από την Ευρώπη:
Αν ο σύλλογος υπερβεί τα όρια κατά περισσότερο από 20 εκατ., δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της συμφωνίας ή αποτύχει να πετύχει τον τελικό στόχο, κινδυνεύει με ανάκληση της συμφωνίας και αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για έως και τρεις σεζόν, ακόμη και αν έχει εξασφαλίσει την πρόκριση αγωνιστικά.