Πώς η Ελλάδα πέταξε στα «σκουπίδια» εκατοντάδες γιγαβατώρες από ΑΠΕ

Δημοσιεύτηκε στις 03/07/2025 16:22

Πώς η Ελλάδα πέταξε στα «σκουπίδια» εκατοντάδες γιγαβατώρες από ΑΠΕ

Ανοδικό… ράλι καταγράφεται στις περικοπές «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής  το πρώτο πεντάμηνο του 2025 επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που εκτιμούν ότι φέτος θα φτάσουν στο 10% επί του συνόλου της παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) όταν πέρυσι ήταν περίπου στο 3,5%.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση του «Green Tank» που δημοσιεύθηκε χθες, από τις αρχές του έτους έως και την 1 Ιουνίου απορρίφθηκαν συνολικά 975 GWh (γιγαβατώρες) ΑΠΕ ξεπερνώντας τις περικοπές για ολόκληρο το 2024 (899 GWh). Αθροιστικά το πρώτο πεντάμηνο του 2025, απορρίφθηκε το  8,9% της συνολικής παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές.

Οι περικοπές ΑΠΕ τον Μάιο και τον Ιούνιο

Μόνο τον Μάιο οι περικοπές έφτασαν τις 383 GWh, παρότι η συνολική εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε κατά 3,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με τους αναλυτές του  «Green Tank», αυτό σημαίνει ότι απορρίφθηκε το 14,7% της παραγωγής ΑΠΕ του φετινού Μαΐου. Για λόγους σύγκρισης, οι αντίστοιχες περικοπές τον Μάιο 2024 ήταν μόλις 127 GWh και αντιστοιχούσαν στο 6% της μηνιαίας παραγωγής ΑΠΕ.

Η εισαγωγή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας θα μπορούσε να ανακουφίσει  το πρόβλημα των περικοπών στην παραγωγή ΑΠΕ

Με σχετικά υψηλούς ρυθμούς συνεχίστηκε το «ψαλίδι» στις ΑΠΕ και τον Ιούνιο σε αντίθεση με προηγούμενα έτη που τα καλοκαίρια, λόγω της αυξημένης ενεργειακής ζήτησης, οι περικοπές μηδενίζονταν. Αιτία η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση «πράσινης» ενέργειας, κυρίως ηλιακής, στο ενεργειακό μείγμα. Αν μάλιστα η υπερπαραγωγή ΑΠΕ συνδυαστεί και με περιορισμένες εξαγωγές τότε ο «κόφτης» είναι δεδομένος.

Και τον Μάιο τόσο η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή όσο και οι εξαγωγές ήταν  αυξημένες. Ειδικότερα, η αύξηση των ΑΠΕ τον Μάιο τις έθεσε στην πρώτη θέση της ηλεκτροπαραγωγής   με 9.935 GWh (γιγαβατώρες) αθροιστικά για το πρώτο πεντάμηνο, ξεπερνώντας το φυσικό αέριο. Παράλληλα, τον ίδιο μήνα η Ελλάδα ήταν καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας με 565 GWh, σημειώνοντας υψηλό τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία.

Η αποθήκευση ενέργειας

Η εισαγωγή μονάδων αποθήκευσης ενέργειας θα μπορούσε να ανακουφίσει  το πρόβλημα των περικοπών στην παραγωγή ΑΠΕ που σήμερα γίνονται για λόγους ευστάθειας του συστήματος, έτσι ώστε αφενός να μην σπαταλάται ενέργεια μηδενικού κόστους  και αφετέρου να μην αποτελούν απειλή για  λειτουργούντα έργα στα οποία η απορριφθείσα ενέργεια δεν είχε ληφθεί υπόψη στα business plan τους όταν σχεδιάζονταν οι επενδύσεις.

«Καμπανάκι»  κρούει και η SolarPower Europe (εκπροσωπεί πάνω από 300 οργανισμούς που καλύπτουν όλο το φάσμα της ηλιακής ενέργειας) η οποία εγκαινιάζοντας την πλατφόρμα “Battery Storage Europe”  κάλεσε την ΕΕ να πολλαπλασιάσει τις υποδομές    αποθήκευσης ενέργειας έως το τέλος της δεκαετίας.  Η ΕΕ σήμερα διαθέτει περίπου 50 GWh συστημάτων μπαταριών και, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό οργανισμό,  θα πρέπει να φτάσει στις 500 GWh  με 780 GWh ώστε να εξυπηρετήσει τους στόχους που έχουν τεθεί για ανάπτυξη των ΑΠΕ έως το 2030.

Πηγή: OT.gr

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook