taz για ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρόβατα από Τεχνητή Νοημοσύνη και πελατειακός προσανατολισμός

Δημοσιεύτηκε στις 04/07/2025 00:43

taz για ΟΠΕΚΕΠΕ: Πρόβατα από Τεχνητή Νοημοσύνη και πελατειακός προσανατολισμός

Ακόμη μία φορά η Ελλάδα γίνεται στόχος κριτικής από ξένα ΜΜΕ. Στο επίκεντρο της γερμανικής taz, μετά τον νέο υπουργό Μετανάστευσης, Θάνο Πλεύρη, το σκάνδαλο διαφθοράς στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με αρκετή δόση δηκτικού χιούμορ, η taz μιλάει για «σκάνδαλο γεωργικών επιδοτήσεων» στο οποίο έχει «βυθιστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη», οδηγώντας σε παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη», γράφει αναφερόμενο σε ένα γράφημα που έδειχνε ότι αν η Κρήτη είχε 7.812.923 κατσίκια και πρόβατα, θα είχε καλυφθεί από τα ζωντανά από τις ακτές ως τις βουνοκορφές.

Και επισημαίνει ότι οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο, έλαβαν γενναιόδωρες επιδοτήσεις, πολλοί εκ των οποίων ψευδοαγρότες, χωρίς ζώα ή γεωργική γη. Στην Πίνδο, κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν ελαιώνες, ακόμη και σε υψόμετρα που δεν ευδοκιμούν τα ελαιόδεντρα. Και προσθέτει ότι παρουσίαστηκαν ως γεωργικές εκτάσεις προστατευόμενες περιοχές και εγκαταλειμμένα στρατιωτικά αεροδρόμια.

«Οι έντιμοι Έλληνες αγρότες έμειναν με άδεια χέρια», προσθέτει η εφημερίδα, που σημειώνει ότι αντί για ελέγχους, ο ΟΠΕΚΕΠΕ βοήθησε τρίτους να πλουτίσουν παράνομα.

Πελατειακές σχέσεις και «κόπρος του Αυγεία»

Επίσης τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό εξασφάλισαν ότι «το συντηρητικό κυβερνών κόμμα Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αγόρασε ψήφους μέσω απάτης στις επιδοτήσεις. Και μάλιστα με κονδύλια της ΕΕ».

Η taz επισημαίνει ότι αυτό «λειτούργησε άψογα στον παράδεισο των κατσικιών της Κρήτης: Στις πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνιο του 2023, η ΝΔ γιόρτασε μια εκλογική νίκη στην Κρήτη, που προηγουμένως ήταν προπύργιο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ».

Και σημειώνει ότι η λέξη-κλειδί για όλο αυτό είναι «πελατειακός προσανατολισμός».

Και συνεχίζει: «Αντί να καθαρίσει τον κόπρο στους στάβλους του Αυγεία της γεωργικής υπηρεσίας, η Αθήνα έλαβε σκληρά μέτρα εναντίον εκείνων που πήγαν να τους ξεβρομίσουν. Μόνο όταν παρενέβη η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ο Μητσοτάκης και οι συνάδελφοί του δέχτηκαν πιέσεις».

Επισημαίνει ότι το πρόστιμο των 415 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε στην Ελλάδα «καλύπτει κυρίως την περίοδο από το 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία κυβερνούσε μόνη της» τη χώρα. Επίσης ότι η δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας περιλαμβάνει πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων 10 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Η «μεταμέλεια» Μητσοτάκη

Η taz αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακοίνωσε την πρόθεσή της να καταργήσει τον γεμάτο σκάνδαλα ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι το τέλος του 2026 και το προσωπικό του να μεταφερθεί στην ΑΑΔΕ. Η οποία θα αναλάβει την κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων.

Και σημειώνει τη «μεταμέλεια» του πρωθυπουργού, που εμφανίζεται να «περνάει στην επίθεση».

Γράφει: «“Οι διάλογοι (σ.σ. υποκλαπέντα τηλεφωνήματα) προκαλούν οργή και θυμό. Ας είμαστε ειλικρινείς: Αποτύχαμε. Ήρθε η ώρα να σπάσουμε το (διεφθαρμένο) σύστημα”, είπε ο Μητσοτάκης. Δηλώνει αποφασισμένος να “κόψει τον γόρδιο δεσμό” στο γεωργικό σκάνδαλο».

Και καταλήγει η γερμανική εφημερίδα: «Είναι ο Μητσοτάκης ένας νέος Μέγας Αλέξανδρος; Για τους Έλληνες αυτό ακούγεται σαν κοροϊδία».

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook