Τεχνητή νοημοσύνη: «Πληρώνομαι για να διορθώνω αυτά που προκαλεί η Τεχνητή Νοημοσύνη»

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μου αποφέρει επιπλέον χρήματα, λέει η Sarah Skidd, υπεύθυνη μάρκετινγκ προϊόντων που γράφει για εταιρείες τεχνολογίας και νεοσύστατες επιχειρήσεις.
Τον Μάιο, μια εταιρεία περιεχομένου προσέγγισε την Skidd για να αναδιαμορφώσει επειγόντως το κείμενο του ιστότοπου που είχε δημιουργηθεί μέσω γενετικής τεχνητής νοημοσύνης για έναν πελάτη στον τομέα της φιλοξενίας.
Αυτό που υποτίθεται ότι θα εξοικονομούσε χρήματα, αντίθετα, είχε προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα.
Η εμπειρία μιας κειμενογράφου με την Τεχνητή Νοημοσύνη
«Ήταν το είδος της αντιγραφής που βλέπεις συνήθως σε αντιγραφή με τεχνητή νοημοσύνη – απλώς πολύ βασικό. Δεν ήταν ενδιαφέρον», λέει η Skidd, στο BBC.
«Υποτίθεται ότι θα πουλούσε και θα σου κέντριζε το ενδιαφέρον, αλλά αντίθετα ήταν πολύ απλό.» Η Skidd αφιέρωσε περίπου 20 ώρες ξαναγράφοντας το κείμενο, χρεώνοντας 100 δολάρια (74 λίρες) την ώρα. Αντί να κάνει μικρές αλλαγές, «έπρεπε να το ξαναγράψει ολόκληρο».
Η Skidd, η οποία ζει στην Αριζόνα, δεν ανησυχεί για το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις στρέφονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως το ChatGPT, αντί να χρησιμοποιούν κειμενογράφους όπως η ίδια.
«Ίσως είμαι αφελής, αλλά νομίζω ότι αν είσαι πολύ καλός, δεν θα έχεις πρόβλημα», είπε. Προς το παρόν, ακούει για συγγραφείς των οποίων ο κύριος ρόλος είναι πλέον να διορθώνουν τα κείμενα που παράγονται από την Τεχνητή Νοημοσύνη.
«Κάποιος επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε ότι αυτό ήταν το 90% της δουλειάς του αυτή τη στιγμή. Δεν βγάζω λοιπόν μόνο εγώ χρήματα από τέτοια λάθη, υπάρχουν και άλλοι συγγραφείς εκεί έξω» ανέφερε.
Η Skidd σίγουρα δεν είναι κατά της Τεχνητής Νοημοσύνης και πιστεύει ότι μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική πηγή. «Ο σύζυγός μου και ο γιος μου είναι δυσλεξικοί και το γράψιμο για αυτούς είναι πολύ δύσκολο – οτιδήποτε για να βοηθήσει κάποιον να γράψει μπορεί να του αλλάξει τη ζωή», είπε
Τα τελευταία χρόνια, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI) έχει απογειωθεί και οι επιχειρήσεις στρέφονται σε συστήματα όπως το ChatGPT που αναπτύχθηκε από την OpenAI και το Google Gemini για να μετασχηματίσουν τις επιχειρηματικές πρακτικές και να μειώσουν χρόνο και χρήμα.
Περισσότερο από το ένα τρίτο (35%) των μικρών επιχειρήσεων σχεδιάζουν να επεκτείνουν τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης εντός δύο ετών, ποσοστό που αυξάνεται στο 60% μεταξύ εκείνων που στοχεύουν σε ταχεία αύξηση των πωλήσεων, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Μικρών Επιχειρήσεων.
Η εμπειρία μιας ιδιοκτήτριας εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ
Ωστόσο, ορισμένες επιχειρήσεις βιάζονται να δραστηριοποιηθούν και, όπως δείχνει η Skidd, αυτό μπορεί συχνά να δημιουργήσει περισσότερη εργασία και κόστος από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί.
Σίγουρα, αυτή είναι η εμπειρία της Sophie Warner, συνιδιοκτήτριας της Create Designs, μιας εταιρείας ψηφιακού μάρκετινγκ στο Χαμσάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Τους τελευταίους έξι με οκτώ μήνες, υπήρξε αύξηση στα αιτήματα για βοήθεια από πελάτες που έχουν στραφεί στην Τεχνητή Νοημοσύνη για μια γρήγορη λύση, αλλά έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα
«Παλιότερα, οι πελάτες μας έστελναν μήνυμα αν αντιμετώπιζαν προβλήματα με τον ιστότοπό τους ή ήθελαν να εισαγάγουν νέες λειτουργίες», λέει η Warner. «Τώρα χρησιμοποιούν πρώτα το ChatGPT».
Η Warner λέει ότι αυτό έχει οδηγήσει τους πελάτες να προσθέσουν κώδικα στον ιστότοπό τους που έχει προταθεί από το ChatGPT. Αυτό, λέει, έχει ως αποτέλεσμα οι ιστότοποι να καταρρέουν και οι πελάτες να γίνονται ευάλωτοι σε χάκερ.
Παραπέμπει σε έναν πελάτη ο οποίος, αντί να ενημερώσει χειροκίνητα τη σελίδα του συμβάντος, κάτι που, όπως λέει, θα διαρκούσε 15 λεπτά, στράφηκε στο ChatGPT για ευκολότερες οδηγίες.
Το σφάλμα τελικά «τους κόστισε περίπου 360 λίρες και η επιχείρησή τους παρέμεινε εκτός λειτουργίας για τρεις ημέρες».
Η Warner λέει ότι συμβαίνει και σε μεγαλύτερους πελάτες.
«Αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στην εκπαίδευση των πελατών σχετικά με τις συνέπειες (της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης)».
«Συχνά πρέπει να χρεώνουμε τέλος έρευνας για να μάθουμε τι έχει πάει στραβά, καθώς δεν θέλουν να το παραδεχτούν και η διαδικασία διόρθωσης αυτών των λαθών διαρκεί πολύ περισσότερο από ό,τι αν είχαν ζητηθεί συμβουλές από επαγγελματίες εξαρχής».
Υπερβολική αισιοδοξία
Ο καθηγητής Φενγκ Λι, αναπληρωτής κοσμήτορας έρευνας και καινοτομίας στο Bayes Business School, λέει ότι ορισμένες επιχειρήσεις είναι υπερβολικά αισιόδοξες για το τι μπορούν να κάνουν τα τρέχοντα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι γνωστό ότι δημιουργεί παραισθήσεις – δηλαδή δημιουργεί περιεχόμενο που είναι άσχετο, κατασκευασμένο ή ασυνεπές
«Η ανθρώπινη εποπτεία είναι απαραίτητη», λέει. «Έχουμε δει εταιρείες να δημιουργούν περιεχόμενο ιστοσελίδων χαμηλής ποιότητας ή να εφαρμόζουν ελαττωματικό κώδικα που καταστρέφει κρίσιμα συστήματα».
«Η κακή εφαρμογή μπορεί να οδηγήσει σε ζημία στη φήμη και σε απρόβλεπτα κόστη – ακόμη και σε σημαντικές υποχρεώσεις, που συχνά απαιτούν επανεπεξεργασία από επαγγελματίες». συμπληρώνει.
Στο Γκουτζαράτ, στη βορειοδυτική Ινδία, η κειμενογράφος Kashish Barot λέει ότι επεξεργάζεται περιεχόμενο που έχει γραφτεί από την Τεχνητή Νοημοσύνη για πελάτες με έδρα τις ΗΠΑ, ώστε να φαίνεται πιο ανθρώπινο και να αφαιρεί μοτίβα προτάσεων που το κάνουν να ακούγεται σαν Τεχνητή Νοημοσύνη.
Παρά την συχνά κακή ποιότητα του περιεχομένου, λέει ότι οι πελάτες συνηθίζουν την ταχύτητα της τεχνητής νοημοσύνης και αυτό δημιουργεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες.
«Η Τεχνητή Νοημοσύνη κάνει τους πάντες να πιστεύουν ότι χρειάζονται λίγα λεπτά για να δουλέψουν», λέει η Barot, η οποία λέει ότι οι πελάτες χρησιμοποιούν το ChatGPT της Open AI.
«Ωστόσο, η καλή επιμέλεια κειμένων, όπως και η συγγραφή, απαιτεί χρόνο επειδή πρέπει να σκέφτεσαι και όχι να επιμελείσαι όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία επίσης δεν κατανοεί καλά τις λεπτές αποχρώσεις επειδή επιμελείται τα δεδομένα» λέει.
Και αν η Τεχνητή Νοημοσύνη βελτιωθεί ραγδαία;
Ανησυχεί η Warner για τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης, εάν – όπως αναμένεται – βελτιωθεί ραγδαία;
«Ναι και όχι», λέει. «Ενώ φαίνεται σαν μια γρήγορη και οικονομική επιλογή, η Τεχνητή Νοημοσύνη σπάνια λαμβάνει υπόψη τη μοναδική ταυτότητα της επωνυμίας, τα δημογραφικά στοιχεία-στόχους ή τον σχεδιασμό που εστιάζει στις μετατροπές. Ως αποτέλεσμα, μεγάλο μέρος του αποτελέσματος φαίνεται γενικό και μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψει τη φήμη ή την αποτελεσματικότητα της επωνυμίας».
Προσθέτει: «Ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, απλώς δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αξία της ανθρώπινης εμπειρογνωμοσύνης και του πλαισίου στον κλάδο μας».