
Πάμε τώρα να δούμε και να γνωρίσουμε τους ”Παλαιστίνιους” μέσα από τα δημοσκοπικά ευρήματα του Palestinian Policy and Research Centre τους οποίους στηρίζουν μικρές περιθωριακές μερίδες στην Ελλάδα.
Συνεπώς να γνωρίσουμε ποιους στηρίζουν και ας μας πουν μετά γιατί τους στηρίζουν.
Χονδρικά, περίπου 5,5 εκατομμύρια ”Παλαιστίνιοι”, δηλαδή Άραβες, μοιράζονται δια δύο στις δύο πλευρές.
—- Aυτοί στη Δυτ. Όχθη διοικούνται από τη Φατάχ, κοσμική οργάνωση με αρχηγό τον Αμπού Αμπάς που έχει κατσικωθεί στη θέση του αρχηγού της Παλαιστινιακής Αρχής από το 2005, όταν και εκλέχθηκε με 4-ετή θητεία. Έκτοτε δεν έχουν γίνει εκλογές. Το παλαιστινιακό εκτελεστικό συμβούλιο που στηρίζει τον αρχηγό έχει εκλεγεί το 2006. Ούτε και για αυτό έχουν γίνει εκλογές.
Στον Αμπάς υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση και στο εσωτερικό της Παλαιστινιακής Αρχής και από την Ισλαμική Τζιχάντ, έτερο παρακλάδι της Χαμάς στη Δυτ. όχθη και δημιούργημα επίσης των ”αδελφών μουσουλμάνων” στην Αίγυπτο.
Ο Αμπάς είναι εξασθενημένος και από θέματα υγείας, αλλά και πολιτικά. Έχει κατηγορηθεί πολλάκις για διαφθορά, νεποτισμό και αναποτελεσματικότητα. Ο Ghaith al-Omari εξέχον στέλεχος της ΠΑ τον κατηγόρησε προσφάτως λέγοντας, ότι ο Αμπάς συγκέντρωσε την εξουσία διαλύοντας το κοινοβούλιο, εδραιώνοντας τον έλεγχό του στη δικαιοσύνη, θεσπίζοντας νόμους μόνο με διατάγματα και εκκαθαρίζοντας τους πολιτικούς αντιπάλους του.
Το 2021, μπλόκαρε τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα ήταν οι πρώτες των Παλαιστινίων από το 2006.
Ο Αμπάς κατηγόρησε για την κίνηση αυτή τους ισραηλινούς περιορισμούς, αν και ο λόγος είναι ότι ο ίδιος και το κόμμα του φοβόταν ότι θα έχαναν από τη Χαμάς.
Ο διεθνής παρατηρητής δικαιωμάτων Freedom House κατατάσσει την Παλαιστινιακή Αρχή ως «αυταρχική» και τη Δυτική Όχθη ως «μη ελεύθερη» λόγω της κακής παλαιστινιακής διακυβέρνησης.
Η ΠΑ απασχολεί στη Δυτ. Όχθη 130.000 δημοσίους υπαλλήλους στις διοικητικές δομές της. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ότι δεν πληρώνονται. Είναι πλήρως εξαρτημένη από τις χρηματοδοτήσεις της Δύσης.
—- Στη Γάζα τα ηνία έχει η Χαμάς. Κάποια στιγμή θα αναλύσουμε το καταστατικό της και όλα όσα γράφονται εκεί μέσα. Ζητά χαλιφάτο με σύνταγμα το κοράνι και μέσον προς τον σκοπό θεωρεί το τζιχάντ. Τα γεωγραφικά όρια του χαλιφάτου περιλαμβάνουν και τα εδάφη της Κύπρου.
Χαρακτηριστικά τα δημοσκοπικά ευρήματα και η γνώμη των ”Παλαιστινίων”
Επιλεκτικά αναφέρω, τις λεπτομέρειες και τις μεταβολές θα δείτε στο επισυναπτόμενο
1. Αμέσως μετά την επίθεση στις 7.10/23 το 72% των Παλαιστινίων της Δυτ. Όχθης συμφωνούσαν με την επίθεση και 72% στο σύνολο των ”Παλαιστινίων” και στις δύο πλευρές.
2. Στην ερώτηση αν η Χαμάς διέπραξε φρικαλεότητες στις 7/10, η συντριπτική πλειοψηφία (87%) δήλωσε ότι δεν διέπραξε και μόνο το 9% δήλωσε ότι διέπραξε.
3. Το κύμα ενθουσιασμού για νίκη της Χαμάς επί του Ισραήλ ήταν χαρακτηριστικό κυρίως στους ”Παλαιστίνιους” της Δυτ. όχθης αμέσως μετά την επίθεση. 83% των Αράβων στη Δυτ. Οχθη πίστευαν σε νίκη της Χαμάς. Σήμερα αυτό το ποσοστό έχει περιοριστεί στο 59%, μεγαλύτερο όμως από αυτό των Αράβων της Γάζας, όπου μόνο το 23% πιστεύει πια σε νίκη της Χαμάς.
4. 14% στη Δυτική Όχθη, δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα τους τελευταίους δύο μήνες στη Λωρίδα της Γάζας με αίτημα να εγκαταλείψει η Χαμάς τον έλεγχο της Λωρίδας. Η αντίθεση στις διαδηλώσεις ανέρχεται σε 77% στη Δυτική Όχθη
5. Το 73% (82% στη Δυτική Όχθη και 60% στη Λωρίδα της Γάζας) διαφωνεί με τη δήλωση ότι αν η Χαμάς απελευθερώσει τους Ισραηλινούς κρατούμενους, ο πόλεμος θα τελειώσει και το Ισραήλ θα αποχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας.
6. Στην ερώτηση αν υποστηρίζει ή αντιτίθεται στον αφοπλισμό της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η συντριπτική πλειοψηφία (85% στη Δυτική Όχθη και 64% στη Λωρίδα της Γάζας) δήλωσε ότι είναι αντίθετη σε αυτό- μόνο το 18% υποστηρίζει τον αφοπλισμό της Χαμάς.
7. ικανοποίηση από το ρόλο που διαδραμάτισαν κατά τη διάρκεια του πολέμου διάφοροι παλαιστινιακοί, αραβικοί/περιφερειακοί και διεθνείς παράγοντες:
Η Χαμάς απολαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης.
Η ικανοποίηση από την επίδοση της Χαμάς είναι στο 57% (67% στη Δυτική Όχθη και 43% στη Λωρίδα της Γάζας), ακολουθούμενη από τη Φατάχ (24%- 19% στη Δυτική Όχθη και 31% στη Λωρίδα της Γάζας), την ΠΑ (23%- 28% στη Λωρίδα της Γάζας και 19% στη Δυτική Όχθη), τον πρόεδρο Αμπάς (15%- 13% στη Δυτική Όχθη και 19% στη Λωρίδα της Γάζας).
8. Εάν οι προεδρικές εκλογές ( για την παλαιστινιακή αρχή στη Δυτ. Όχθη) διεξάγονταν μεταξύ τριών υποψηφίων,
του Marwan Barghouti της Φατάχ,
του Mahmoud Abbas της Φατάχ και του
Khalid Mishal της Χαμάς,
η ψήφος για τον Marwan Barghouti ανέρχεται στο 50%, ακολουθούμενη από τον Khalid Mishal (35%) και τον Abbas (11).
Πριν από επτά μήνες, η υποστήριξη για τον Marwan Barghouti μεταξύ των ψηφοφόρων ανερχόταν σε 46%, ο υποψήφιος της Χαμάς σε 44% και ο Abbas σε 9%.
Για να καταλάβετε ποιος είναι ο Μαρουάν Μπαργκούτι. Καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για το ρόλο του στις θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ. Θεωρείται ο αρχηγός της Πρώτης και Δεύτερης Ιντιφάντα, ελέγχει σήμερα τον παραστρατιωτικό κλάδο της Φατάχ και υποστηρίζει τον ένοπλο αγώνα. Δεν κατατάσσεται δηλαδή στους ”μετριοπαθείς”.
9. Όταν ρωτήθηκαν ποιο πολιτικό κόμμα ή κίνημα υποστηρίζουν, το μεγαλύτερο ποσοστό (32%) δήλωσε ότι προτιμά τη Χαμάς, ακολουθούμενο από τη Φατάχ (21%).
10. όταν όμως ρωτήθηκαν, αν διεξάγονταν σήμερα νέες βουλευτικές εκλογές με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων που συμμετείχαν στις εκλογές του 2006, το 62% δηλώνει ότι θα συμμετείχε σε αυτές, το 43% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τη Χαμάς, το 28% τη Φατάχ, το 8% τρίτα κόμματα και το 19% δεν έχει ακόμη αποφασίσει.
11. Το 40% (σε σύγκριση με το 43% πριν από επτά μήνες) πιστεύει ότι η Χαμάς είναι η πιο άξια να εκπροσωπεί και να ηγείται του παλαιστινιακού λαού σήμερα, ενώ το 19% πιστεύει ότι η Φατάχ με επικεφαλής τον πρόεδρο Αμπάς είναι η πιο άξια.
12. 13% πιστεύει ότι ο πρώτος και πιο ζωτικός στόχος θα πρέπει να είναι η οικοδόμηση θρησκευτικής κοινωνίας, η οποία θα εφαρμόζει όλες τις ισλαμικές διδασκαλίες. 12% πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι η εγκαθίδρυση ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.
Περισσότερα και ενδιαφέροντα μπορείτε να διαβάσετε εδώ
https://pcpsr.org/en/node/997