Βρετανίδα συμφωνεί να επιστρέψει κλεμμένο πίνακα σε μουσείο της Ιταλίας έπειτα από χρόνια διαμάχη

Ένας αναγεννησιακός πίνακας του 16ου αιώνα με την Παναγία και το Χριστό που κατέληξε σε μια γυναίκα από την Βρετανία, αφού είχε κλαπεί από ένα μουσείο στην Ιταλία πριν από μισό αιώνα, πρόκειται να επιστραφεί στον νόμιμο ιδιοκτήτη του.
Ο πίνακας που αποδίδεται στον Ιταλό ζωγράφο Αντόνιο Σολάριο, αφαιρέθηκε από το Civic Museum το 1973 κατά τη διάρκεια μιας ληστείας.
Σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα, το 2017, επανεμφανίστηκε στην αγορά, όταν η Μπάρμπαρα ντε Ντόζα, επιχείρησε να τον πουλήσει σε δημοπρασία. Ένας εμπειρογνώμονας τέχνης επισήμανε ότι το έργο περιλαμβάνεται στη βάση δεδομένων των κλεμμένων έργων τέχνης, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί η πώληση.
Σύμφωνα με την The Art Newspaper, η Ντε Ντόζα είχε κληρονομήσει τον πίνακα από τον εκλιπόντα σύζυγό της, ο οποίος πιστεύεται ότι τον αγόρασε από έναν Αυστριακό έμπορο τέχνης λίγο μετά την ληστεία.
«Δεν θα μπορούσε ποτέ να πωληθεί, να εκτεθεί ή ακόμη και να μεταφερθεί»
Όπως ανέφερε ο Guardian τον Μάρτιο, είχε αρνηθεί να επιστρέψει το έργο τέχνης, παρόλο που βρίσκεται στους καταλόγους των πλέον καταζητούμενων από διάφορες υπηρεσίες της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένης της Interpol και των Ιταλών καραμπινιέρων, επικαλούμενη τον νόμο περί παραγραφής του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος εμποδίζει την άσκηση νομικών αγωγών μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος.

Φωτογραφία: Art Recovery International
Το αδιέξοδο λύθηκε με την παρέμβαση του Κρίστοφερ Μαρινέλο, δικηγόρου και διευθύνοντος συμβούλου της Art Recovery International, ο οποίος έχει καταγωγή από το Μπελούνο και εργάστηκαν αφιλοκερδώς στην υπόθεση.
«Χρειάστηκε διαπραγμάτευση»
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Μαρινέλο απέρριψε το επιχείρημα της Ντε Ντόζα, υποστηρίζοντας: «Το γεγονός ότι ο πίνακας ήταν καταχωρημένος στις βάσεις δεδομένων της Interpol και της Καραμπινιέρων για τα κλεμμένα έργα τέχνης, σήμαινε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να πωληθεί, να εκτεθεί ή ακόμη και να μεταφερθεί χωρίς τον κίνδυνο να κατασχεθεί».
«Χρειάστηκε διαπραγμάτευση -και η διαπραγμάτευση δεν είναι κάτι που [καταφέρνει] η επιβολή του νόμου», δήλωσε ο δικηγόρος στην The Art Newspaper με αφορμή την επιστροφή του πίνακα.
Μετά από την συμφωνία που επετεύχθη, ο πίνακας μεταφέρθηκε από το Νόρφολκ στην ιταλική πρεσβεία στο Λονδίνο και επέστρεψε επίσημα στο Μπελούνο χθες.
Ο Κάρλο Καβάλι, επιμελητής του Civic Museum, χαρακτήρισε τον ρόλο του Μαρινέλο «καθοριστικό», όπως μεταδίδει η The Art Newspaper.
Από την πλευρά του, ο Μάρκο Περάλε, δημοτικός σύμβουλος του Μπελούνο, δήλωσε ότι η ανάκτηση του πίνακα είχε καθυστερήσει λόγω της γραφειοκρατίας που σχετίζεται με τον Covid και την αλλαγή της νομοθεσίας σε ότι αφορά την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών μετά το Brexit.
*Με πληροφορίες από: The Art Newspaper | Guardian | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Art Recovery International