Πως φτάσαμε στο Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Δημοσιεύτηκε στις 21/04/2019 08:58

Πως φτάσαμε στο Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Η Ελλάδα προσπαθούσε να μαζέψει τα κομμάτια της εφόσον είχε προηγηθεί ένας παγκόσμιος κι ένας εμφύλιος πόλεμος.

Η πολιτική σκηνή της χώρας ήταν σε αδιέξοδο και προσπαθούσε να ορθοποδήσει. Ο Βασιλιάς είχε επιστρέψει και τα κόμματα της τότε εποχής είχαν επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση της χώρας παραγκωνίζοντας τον ισχυρό στρατό .

Στρατό που εξαιτίας του ψυχρού πολέμου που εξελισσόταν και εξαιτίας των όσων είχαν προηγηθεί με τους πολέμους τα προηγούμενα χρόνια είχε ισχυρές και δυναμικές προσωπικότητες.

Είχαν προκηρυχθεί εκλογές για την 28η Μαΐου 1967 τις οποίες όμως πρόλαβαν οι εξελίξεις  του πραξικοπήματος. Την εξουσία ασκούσε από τις 3 Απριλίου η ΕΡΕ, με πρωθυπουργό τον αρχηγό της Παναγιώτη Κανελλόπουλο, έχοντας τη συναίνεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γεωργίου Παπανδρέου και του Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Παπανδρέου και Βασιλίας ήταν στα μαχαίρια  αλλά υπήρχε αισιοδοξία για νίκη του Παπανδρέου μετά την αποστασία .

Την περίοδο αυτή της πολιτικής αστάθειας θέλησαν να εκμεταλλευτούν ο Βασιλιάς με μια μερίδα ισχυρών στρατιωτικών , κάποιων δεξιών πολιτικών και των Αμερικάνων για να παραγκωνίσουν την τότε αριστερά ΕΔΑ καθώς το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου.

Ωστόσο οι καίριες θέσεις των Παπαδόπουλου, Παττακού και Μακαρέζου, που φρόντισαν να τοποθετήσουν στις πιο νευραλγικές θέσεις του στρατεύματος άτομα εμπιστοσύνης τους  οδήγησε στο πραξικόπημα της 21η Απριλίου
Την πράξη τους, οι πραξικοπηματίες δικαιολόγησαν ως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί αναρχία την οποία σχεδίαζαν κεντροαριστερές ομάδες , υποστηρίζοντας ότι έχουν τρανταχτές αποδείξεις, τις οποίες όμως ποτέ δεν παρουσίασαν. Το δημοκρατικό πολίτευμα καταλύθηκε και στην χώρα επιβλήθηκε δικτατορία η οποία κράτησε για επτά χρόνια

Να σημειωθεί ότι Μόνο δύο πρωινές εφημερίδες πρόλαβαν να περιλάβουν στην ύλη τους την εκδήλωση του πραξικοπήματος. Η «Καθημερινή» στην πρώτη της σελίδα είχε ένα μονόστηλο με τίτλο «Την 2αν πρωινήν εξερράγη στρατιωτικόν κίνημα. Συνελήφθησαν πολιτικοί άνδρες», ενώ η «Αυγή» πάνω από τον τίτλο της έγραφε: «Συνελήφθησαν από στρατιωτικούς οι Μ. Γλέζος, Λ. Κύρκος, Α. Παπανδρέου. Ασυνήθιστες κινήσεις στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων».

Ηχητικό ντοκουμέντο από διάγγελμα για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook