Διακοπές χωρίς απρόοπτα για όσους πάσχουν από διαβήτη

Δημοσιεύτηκε στις 15/07/2019 17:20

Διακοπές χωρίς απρόοπτα για όσους πάσχουν από διαβήτη

Η τακτική μέτρηση και το ρυθμισμένο σάκχαρο αποτελούν βασικούς παράγοντες για ξέγνοιαστες διακοπές για τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας Διαβήτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Χαλβατσιώτη.

Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο επίκουρος καθηγητής δίνει χρήσιμες συμβουλές στους «γλυκούληδες» για ταξίδια χωρίς απρόοπτα.

Στο αεροπλάνο

Στα αεροπορικά ταξίδια οι διαβητικοί πρέπει να έχουν τα φάρμακα, τις ταινίες μέτρησης και τα μηχανάκια μαζί τους στην καμπίνα, στις χειραποσκευές. Και μάλιστα σε διπλάσιες ποσότητες απ’ ό,τι συνήθως χρειάζονται, για το διάστημα που θα λείψουν, αναφέρει ο καθηγητής.

«Επίσης, θα πρέπει να έχουν και μία γνωμάτευση από τον θεράποντα γιατρό, στην οποία θα αναφέρεται ότι πρέπει να έχουν μαζί τους τις βελόνες και τις συσκευές, γιατί θα περάσουν από έλεγχο για αιχμηρά αντικείμενα. Αν το ταξίδι είναι πολύωρο, οι αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν ειδικά γεύματα για διαβητικούς, φτάνει να γίνεται ενημέρωση, τη στιγμή της κράτησης».

Πρέπει, αν δεν έχουν άνθρωπο μαζί τους, να ενημερώσουν το προσωπικό του αεροσκάφους ότι έχουν διαβήτη, προκειμένου να έχουν προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση σε πιθανή υπογλυκαιμία. Καλό είναι να έχουν κι ένα μικρογεύμα μαζί τους. Σε περίπτωση υπερατλαντικού ταξιδιού, που αλλάζουν οι ώρες ζώνης και χάνεται μισή μέρα ή κερδίζεται μισή νύχτα, πρέπει, μετά από συνεννόηση με το γιατρό τους, να προσαρμόσουν τη δόση. Όσον αφορά τους ινσουλινοεξαρτώμενους, σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, διευκρινίζει ο κ. Χαλβατσιώτης, οι συσκευασίες των φαρμάκων στη δοσολογία δεν είναι ίδιες με την Ελλάδα, και καλό είναι να το γνωρίζουν πριν φύγουν.

Με αυτοκίνητο

Όταν κάποιος οδηγεί, πρέπει να είναι σίγουρος ότι το σάκχαρό του είναι καλό και δεν οδηγείται σε υπογλυκαιμία, για λόγους ασφαλείας, τονίζει ο καθηγητής.

Διατροφικές συμβουλές

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα τρόφιμα και στο νερό, γιατί, όπως επισημαίνει ο κ. Χαλβατσιώτης, η διάρροια μπορεί να απορρυθμίσει το ζάχαρο. «Επειδή συνήθως στις διακοπές τα γεύματα γίνονται έξω, καλό είναι να γνωρίζουν οι διαβητικοί πώς παρασκευάστηκαν και να ρωτούν στα εστιατόρια, μήπως έχει χρησιμοποιηθεί κάτι απαγορευμένο, το οποίο δεν φαίνεται, και μπορεί να ανεβάσει το σάκχαρο. Επίσης, και οι χυμοί που ενίοτε περιέχουν ζάχαρη είναι επικίνδυνοι, όπως και τα αλκοολούχα ποτά, γιατί οδηγούν σε υπογλυκαιμίες».

Σε περίπτωση που παρουσιαστεί λοίμωξη, σύμφωνα με τον καθηγητή, πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως για να μην απορρυθμιστεί πλήρως το σάκχαρο και χαλάσουν οι διακοπές. Όσον αφορά τα παγωτά, καλά και ασφαλή είναι τα 0% συν 0%, δηλαδή τα μηδέν όσον αφορά τους υδατάνθρακες και μηδέν όσον αφορά τα λίπη.

Η γυμναστική είναι κομμάτι της θεραπείας

Κανένα είδος γυμναστικής δεν απαγορεύεται, απλώς χρειάζονται οι κατάλληλες προφυλάξεις, αναφέρει ο κ. Χαλβατσιώτης. Η αυξημένη φυσική δραστηριότητα είναι απαιτούμενη στο διαβήτη, γιατί είναι ένα κομμάτι θεραπείας.

«Ως εκ τούτου, καλό είναι να κολυμπούν, να περπατούν, να συμμετέχουν στα σπορ της αρεσκείας τους. Όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν τα επίπεδα του σακχάρου τους πριν την δραστηριότητα. Εάν η άσκηση είναι επίπονη, να κάνουν μέτρηση και κατά τη διάρκεια. Οι διαβητικοί τύπου 1, αν μετρηθούν πριν την άσκηση, και το σάκχαρό τους είναι πάνω από 250, απαγορεύεται να γυμναστούν. Πρέπει πρώτα να κάνουν ινσουλίνη και να ρυθμιστούν».

Λίγο υψηλότερο το σάκχαρο για καταδύσεις

Όσον αφορά το scuba diving, επιτρέπεται να το κάνουν οι διαβητικοί, απλώς πρέπει το σάκχαρό τους να είναι λίγο πιο υψηλό από το μέσο όρο, γιατί η διούρηση και η πίεση του νερού μπορεί να οδηγήσουν σε πτώση τιμών σακχάρου, λέει ο κ. Χαλβατσιώτης, και προσθέτει: ο διαβητικός πρέπει να συνοδεύεται πάντα από κάποιον άλλο δύτη, και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν ακολουθήσει τις οδηγίες του εκπαιδευτή του και προσέχει τα επίπεδα του σακχάρου, πριν κολυμπήσει σε βάθος.

Πολύ νερό στην ορειβασία

Αν του αρέσουν τα βουνά, στην ορειβασία για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα με την αφυδάτωση, γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνει αρκετά λίτρα νερού. Στα μεγάλα υψόμετρα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει και η νόσος των μεγάλων υψομέτρων και μπορεί να ζαλιστεί, λόγω του ότι το οξυγόνο είναι αραιό. Προσοχή θέλει και η ηλιακή ακτινοβολία, είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα, για τους γνωστούς λόγους που αφορούν όλους μας.

Ποτέ ξυπόλυτοι

Όσον αφορά τις ειδικές προφυλάξεις, για τους διαβητικούς είναι η προστασία των άκρων, σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη.

«Ένα από τα προβλήματα που έχει η ασθένεια είναι το διαβητικό πόδι που γίνονται οι πληγές στα πόδια, δεν αντιμετωπίζονται εύκολα και μπορεί να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμούς. Άρα, επειδή υπάρχουν κρυμμένα γυαλιά ή αγκάθια οπουδήποτε, ο διαβητικός δεν πρέπει να φορά ούτε σαγιονάρες ούτε σανδάλια, αλλά κλειστά παπούτσια και κάλτσες, που οφείλει να αλλάζει συχνά, γιατί ο ιδρώτας μπορεί να προκαλέσει τη γέννηση μυκήτων».

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook