Κοροναϊός : Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Δημοσιεύτηκε στις 29/03/2020 08:31

Κοροναϊός : Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Με τον κοροναϊό να εξαπλώνεται -ευτυχώς όχι με ανησυχητικούς ρυθμούς- όλο και περισσότεροι αναρωτιούνται αν κάποια συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι ενδείξεις κοροναϊού ή κάτι πολύ πιο απλό.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας έδωσε την πιο έγκυρη απάντηση για το είδος των συμπτωμάτων που θα πρέπει να μας ανησυχήσουν.

Πού απευθυνόμαστε

Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση του Σαββάτου, ο Σωτήρης Τσιόδρας ρωτήθηκε:

«Ενα στενό συγγενικό μου πρόσωπο, ευτυχώς νεαρό σε ηλικία, που είχε συνεχόμενες ημέρες πυρετό και βήχα τηλεφώνησε στον ΕΟΔΥ για να την καθοδηγήσει. Ο ΕΟΔΥ της είπε να βρει έναν γιατρό για να την εξετάσει αλλά ο οικογενειακός γιατρός είχε κλείσει το ιατρείο του. Τηλεφώνησε σε άλλους δυο παθολόγους, αλλά δεν δέχτηκαν να την δουν. Τι συμβουλεύετε αυτή την ασθενή και εκατοντάδες άλλους που είναι στη θέση της οι οποίοι δεν έχουν ούτε οικογενειακό γιατρό, ούτε χρήματα για να κάνουν τεστ; Μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να επιτηρούν μόνοι την υγεία τους; Είναι επικίνδυνο για τη διασπορά του ιού και την υγεία του ασθενή να μην γνωρίζει τι έχει επειδή δεν μπορεί να κάνει το τεστ και δεν έχει γιατρό να τον παρακολουθεί;»

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση προκάλεσε τον εκνευρισμό του επικεφαλής λοιμωξιολόγου που απάντησε ως εξής:

«Διακρίνω μια αίσθηση, έτσι, να σκορπίσει τον φόβο η αγαπητή δημοσιογράφος, η οποία δεν μου αρέσει, να σας πω ειλικρινά. Μιλάει για ένα νέο άτομο που έχει αρκετές μέρες πυρετό και βήχα, δηλαδή, την τυπική πορεία της νόσου. Ένα άτομο που αν είναι της ηλικίας κάτω των 50 ετών η πιθανότητα να πάθει κάτι είναι 0,4%, με βάση τα διεθνή δεδομένα.

»Ένα άτομο που θα μπορούσε κάλλιστα να παρακολουθεί την υγεία του σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στο σπίτι.Ένα άτομο που δεν έχει καμία πρόσβαση σε κανένα σύστημα υγείας στην χώρα μας. Λάθος. Φυσικά και έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας της χώρας μας, αν ανησυχεί και αν δεν έχει γιατρό να απευθυνθεί.»

Ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ακολούθως, είπε ότι «υπάρχουν νοσοκομεία αναφοράς και άνθρωποι στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί ο οποιοσδήποτε πολίτης. Δεν ξέρω κάποιον που να θέλησε να απευθυνθεί σε νοσοκομείο, ακόμα και με ήπια συμπτώματα και να τον έδιωξαν. Φυσικά όταν κάποιος δεν έχει σοβαρά συμπτώματα της νόσου και πάει στο νοσοκομείο, όπως έχουμε πει, θα διασπείρει τον ιό του στους άλλους ή θα εκτεθεί ο ίδιος στον ιό αν δεν τον έχει» προσέθεσε.

Σε εκείνο το σημείο, ο κ. Τσιόδρας απαρίθμησε ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σημαίνουν «συναγερμό»:

«Δεν χρειάζεται διαγνωστικό τεστ σε αυτή την κατηγορία του νέου ασθενούς, ο οποίος δεν έχει ανησυχητικά συμπτώματα για την υγεία του και δεν είναι η παράταση του πυρετού και του βήχα ανησυχητικό σύμπτωμα.

»Το ανησυχητικό σύμπτωμα είναι ο πολύ υψηλός πυρετός, είναι η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, το να μην μπορώ να αναπνεύσω. Εκεί θα πρέπει, φυσικά γρήγορα, να ζητηθεί ιατρική βοήθεια. Και φυσικά είναι καλό να υπάρχει ενίσχυση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας. Μπορεί να μιλήσει ο υπουργός πολύ καλύτερα για αυτό από μένα, και να υπάρχει μια επαφή του καθενός μας με ένα προσωπικό γιατρό. Αυτός είναι και ο στόχος μας. Να βγούμε καλύτεροι από αυτή την πανδημία.»

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook