Νέο εργαλείο ΑΙ εντοπίζει τον καρκίνο του πνεύμονα σε κάθε… ανάσα

Δημοσιεύτηκε στις 07/07/2025 11:50

Νέο εργαλείο ΑΙ εντοπίζει τον καρκίνο του πνεύμονα σε κάθε… ανάσα

Στην ακτινοθεραπεία η ακρίβεια σώζει ζωές. Οι ογκολόγοι πρέπει να χαρτογραφούν προσεκτικά το μέγεθος και την περιοχή όπου βρίσκεται ο κάθε όγκος προτού υποβάλουν τους ασθενείς σε υψηλής δόσης ακτινοθεραπεία με στόχο να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς ιστούς που τα περιβάλλουν. Ωστόσο αυτή η διαδικασία που ονομάζεται κατάτμηση όγκων, γίνεται σήμερα… με το χέρι, είναι χρονοβόρα και διαφέρει μεταξύ γιατρών. Το αποτέλεσμα; Υπάρχει περίπτωση σημαντικές περιοχές με καρκίνο να διαφύγουν την προσοχή των ειδικών.

Σημαντικός βοηθός εντοπισμού των «κρυμμένων» καρκινικών περιοχών

Τώρα μια ομάδα από το Northwestern Medicine (δημόσιο σύστημα υγείας του Ιλινόι συνδεδεμένο με το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν) ανέπτυξε ένα νέο εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) που ονομάζεται iSeg και το οποίο μπορεί να εντοπίσει καλύτερα από τους γιατρούς «κρυμμένες» περιοχές όπου υπάρχει καρκίνος, συμβάλλοντας σημαντικά στο έργο τους.

«Aκόμη και μικρά λάθη στη στόχευση μπορεί να επηρεάσουν τον έλεγχο των όγκων ή να προκαλέσουν ανεπιθύμητη τοξικότητα»

Ποιο είναι το πλεονέκτημα του iSeg σε σύγκριση με προηγούμενα ΑΙ εργαλεία που εντοπίζουν όγκους; Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Precision Oncology», σε αντίθεση με τα προηγούμενα αντίστοιχα εργαλεία που βασίζονταν σε στατικές εικόνες, το iSeg είναι το πρώτο 3D εργαλείο βαθιάς μηχανικής μάθησης το οποίο κάνει κατάτμηση των όγκων καθώς εκείνοι κινούνται με την κάθε ανάσα των ασθενών – ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιτυχία της ακτινοθεραπείας.

O δρ Τρόι Τέο, καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή Φάινμπεργκ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν, εκ των κύριων συγγραφέων της νέας μελέτης, δείχνει τις ικανότητες «ανάγνωσης» των απεικονιστικών εξετάσεων από το νέο εργαλείο ΑΙ (Northwestern Medical/Feinberg School of Medicine)

O δρ Τρόι Τέο, καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή Φάινμπεργκ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν, εκ των κύριων συγγραφέων της νέας μελέτης, δείχνει τις ικανότητες «ανάγνωσης» των απεικονιστικών εξετάσεων από το νέο εργαλείο ΑΙ (Northwestern Medical/Feinberg School of Medicine)

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε θεραπείες για τον καρκίνο οι οποίες θα είναι πολύ πιο ακριβείς από ό,τι φανταζόμασταν πριν από μόλις μια δεκαετία» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Μοχάμεντ Αμπαζίντ, καθηγητής Ακτινοθεραπείας στην Ιατρική Σχολή Φάινμπεργκ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν και προσέθεσε: «Στόχος αυτής της τεχνολογίας είναι να παράσχουμε στους γιατρούς μας καλύτερα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν στο έργο τους».

Η εκπαίδευση του iSeg

Η ερευνητική ομάδα εκπαίδευσε το iSeg χρησιμοποιώντας αξονικές τομογραφίες καθώς και τα περιγράμματα όγκων που είχαν κάνει με το χέρι οι γιατροί εκατοντάδων ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα οι οποίοι έλαβαν θεραπεία σε εννέα κλινικές του συστήματος Northwestern Medicine αλλά και της Κλινικής Cleveland.

Εντυπωσιακές ΑΙ επιδόσεις

Μετά την εκπαίδευσή του το ΑΙ εργαλείο δοκιμάστηκε σε απεικονίσεις ασθενών τις οποίες δεν είχε «δει» ποτέ πριν. Η κατάτμηση των όγκων που πραγματοποίησε το σύστημα ΑΙ συγκρίθηκε στη συνέχεια με εκείνη που είχαν κάνει χειροκίνητα οι γιατροί. Με βάση τα ευρήματα, το iSeg ήταν σε θέση να σκιαγραφεί εξίσου επιτυχημένα τα περιγράμματα των όγκων με τους γιατρούς. Την ίδια στιγμή όμως εντόπιζε επιπλέον καρκινικές περιοχές τις οποίες οι γιατροί δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν – αυτές οι περιοχές θα συνδέονταν με χειρότερη έκβαση των ασθενών αν δεν αντιμετωπίζονταν θεραπευτικά. Με απλά λόγια το iSeg ήταν ικανό να «συλλαμβάνει» υψηλού κινδύνου περιοχές του καρκίνου που διέφευγαν από το ανθρώπινο μάτι.

«Η ακριβής στόχευση του καρκίνου αποτελεί το θεμέλιο για ασφαλή και αποτελεσματική ακτινοθεραπεία στην οποία ακόμη και μικρά λάθη στη στόχευση μπορεί να επηρεάσουν τον έλεγχο των όγκων ή να προκαλέσουν ανεπιθύμητη τοξικότητα» σημείωσε ο δρ Αμπαζίντ.

Και για άλλες μορφές καρκίνου καθώς και για άλλου τύπου απεικονίσεις

Η ερευνητική ομάδα μελετά τώρα τη χρήση του iSeg σε διαφορετικά κλινικά περιβάλλοντα συγκρίνοντας τις επιδόσεις του με εκείνες των γιατρών σε πραγματικό χρόνο. Διερευνά επίσης την επέκταση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε άλλες μορφές όγκων όπως του ήπατος, του εγκεφάλου και του προστάτη. Επιπροσθέτως οι ερευνητές σχεδιάζουν να προσαρμόσουν το iSeg ώστε να «διαβάζει» με ακρίβεια τα αποτελέσματα και άλλων απεικονιστικών εξετάσεων όπως είναι οι μαγνητικές τομογραφίες καθώς και οι τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ).

Ευρεία κλινική εφαρμογή σε ένα με δύο έτη

«Οραματιζόμαστε αυτή την τεχνολογία ως ένα εργαλείο που θα βελτιώσει την ικανότητα στόχευσης των όγκων στην ακτινοθεραπευτική ογκολογία, ιδίως σε περιπτώσεις στις οποίες η πρόσβαση σε εξειδικευμένους επιστήμονες είναι περιορισμένη» τόνισε ο Τρόι Τέο, εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης, καθηγητής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στη Σχολή Φάινμπεργκ. Ο δρ Τέο συμπλήρωσε ότι εκτιμά πως σε ένα με δύο χρόνια η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να εφαρμοστεί ευρέως στην κλινική πράξη.

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook