Πρέπει να λύσετε ένα πρόβλημα; Δοκιμάστε να πάρετε έναν ελαφρύ υπνάκο, προτείνει νέα μελέτη

Δημοσιεύτηκε στις 13/07/2025 19:45

Πρέπει να λύσετε ένα πρόβλημα; Δοκιμάστε να πάρετε έναν ελαφρύ υπνάκο, προτείνει νέα μελέτη

Νέα έρευνα δείχνει ότι ένας γρήγορος, βαθύς ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να οδηγηθείτε στη λύση οποιουδήποτε προβλήματος, όπως ανέφεραν επιστήμονες σε μελέτη που αναρτήθηκε στο περιοδικό PLOS Biology.

Για τη έρευνα, οι μελετητές επιστράτευσαν ενενήντα άτομα ηλικίας 18 έως 35 ετών. Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες, κανείς από τους οποίους δεν είχε διαταραχή ύπνου,  να ολοκληρώσουν μια εργασία που περιελάμβανε την παρακολούθηση μοτίβων από κουκκίδες που αναβοσβήνουν γρήγορα σε μια οθόνη και στη συνέχεια τη χρήση ενός πληκτρολογίου για να υποδείξουν την κατεύθυνση των κουκκίδων.

Οι ερευνητές δεν το είπαν στους συμμετέχοντες, αλλά στα μισά του έργου εισήγαγαν ένα τέχνασμα: άρχισαν να συνδέουν την κατεύθυνση των κουκκίδων με ένα συγκεκριμένο χρώμα. Δεκαπέντε συμμετέχοντες κατάλαβαν μόνοι τους αυτή την λύση και αποκλείστηκαν από το υπόλοιπο πείραμα.

Οι υπόλοιποι 75 συμμετέχοντες οδηγήθηκαν ο καθένας σε ένα σκοτεινό, ήσυχο δωμάτιο και συνδέθηκαν σε μια οθόνη ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG) που μετρούσε την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλό τους. Οι ερευνητές τους έδωσαν οδηγίες να προσπαθήσουν να αποκοιμηθούν για έναν σύντομο ύπνο.

Φωτογραφία: Ταινία «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού»

Η μελέτη και τα αποτελέσματα

Όπως γράφει στο περιοδικό Smithsonian η δημοσιογράφος Sarah Kuta, μόλις ξύπνησαν 20 λεπτά αργότερα, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν ξανά την εργασία στον υπολογιστή. Οι περισσότεροι -αλλά όχι όλοι- κατάλαβαν τη σύνδεση χρώματος-κατεύθυνσης μετά τον σύντομο ύπνο τους. Η ικανότητά τους να καταλάβουν τη διαδικασία φαίνεται να συνδέεται με το βάθος του ύπνου τους: το 85,7 % των ατόμων που έφτασαν στον ύπνο Ν2 το κατάλαβαν, σε σύγκριση με μόλις το 63,6 % εκείνων που έφτασαν στον ύπνο Ν1 και το 55,5 % εκείνων που δεν αποκοιμήθηκαν.

Οι N1 και N2 είναι η πρώτη από τις τρεις φάσεις του ύπνου. Η Ν1 είναι ένας τύπος ελαφρού ύπνου που συνήθως διαρκεί λιγότερο από δέκα λεπτά. Η επόμενη φάση, Ν2, είναι βαθύτερη και διαρκεί συνήθως 30 λεπτά έως μία ώρα- είναι πιο δύσκολο να ξυπνήσει κάποιος από τον ύπνο Ν2.

Οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως τις νευρικές διεργασίες που μεσολαβούν, δηλαδή πώς και γιατί ένας σύντομος υπνάκος φαίνεται να βοηθά τους ανθρώπους να λύνουν προβλήματα. Υποψιάζονται όμως ότι, μετά τον υπνάκο, ο εγκέφαλος είναι ‘πιο ελαστικός και δεκτικός σε νέες ιδέες’», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Anika Löwe, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου στη Γερμανία και στο Ινστιτούτο Max Planck για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, στην Constanza Cabrera της El País.

*Με πληροφορίες από: Smithsonian Magazine

 

© Πηγή: In.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook