Τα νέα φάρμακα αδυνατίσματος δείχνουν να περιορίζουν και την κατάχρηση αλκοόλ

Τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος μειώνουν δραστικά την κατανάλωση αλκοόλ ακόμα και σε όσους κάνουν κατάχρηση, διαπιστώνει νέα μελέτη. Τα ευρήματα έρχονται να ενισχύσουν τις υποψίες ότι οι νέες θεραπείες για την παχυσαρκία περιορίζουν και την όρεξη για ουσίες, εκτός από φαγητό.
Ασθενείς με παχυσαρκία που έλαβαν σεμαγλουτίδη ή λουραγλουτίδη, δύο από τα δημοφιλέστερα φάρμακα της κατηγορίας τους, περιόρισαν την κατανάλωση αλκοόλ κατά τα δύο τρίτα σε διάστημα τεσσάρων μηνών, δείχνει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetes, Obesity and Metabolism.
«Οι ασθενείς ανέφεραν ότι η επίδραση έρχεται χωρίς καμία προσπάθεια» δήλωσε ο Καρέλ λε Ρου, καθηγητής του University College του Δουβλίνου και επικεφαλής της μελέτης.
Η διαταραχή χρήσης αλκοόλ ευθύνεται σήμερα για 2,6 εκατομμύρια θανάτους, ή 4,7% του παγκόσμιου συνόλου, επισήμανε η ερευνητική ομάδα. Ακόμα και με φάρμακα ή ψυχοθεραπεία, το 70% των ασθενών υποτροπιάζει εντός ενός έτους.
Ορμόνη νηφαλιότητας
Η σεμαγλουτίδη και η λιραγλουτίδη ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων «αγωνιστών GLP-1», φαρμάκων που μιμούνται τη δράση της ορμόνης GLP-1, η οποία βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου, καθυστερεί την πέψη και μειώνει την όρεξη.
Ο Λε Ρου και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα για 262 παχύσαρκους εθελοντές, οι περισσότεροι γυναίκες, που προσήλθαν σε κλινική του Δουβλίνου και έλαβαν σεμαγλουτίδη ή λουραγλουτίδη. Περίπου το 12% δήλωσε ότι δεν έπινε ποτέ, το 20% ανέφερε μέτρια κατανάλωση έως 10 ποτών την εβδομάδα, ενώ 68% δήλωσε ότι έπινε συστηματικά πάνω από δέκα ποτά την εβδομάδα.
Από τους 262 εθελοντές, οι 188 παρακολουθήθηκαν για τέσσερις μήνες κατά μέσο όρο. Κανείς δεν ανέφερε αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ.
Αντίθετα, η μέση κατανάλωση είχε μειωθεί από τα 11,3 ποτά ανά εβδομάδα στα 4,3, μείωση σχεδόν κατά τα δύο τρίτα.
Μεταξύ όσων έπιναν συστηματικά, η μείωση στις τέσσερις εβδομάδες έφτασε το 68%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ποσοστό αυτό είναι συγκρίσιμο με αυτό που προσφέρει η ναλμεφένη, φάρμακο που χρησιμοποιείται στην Ευρώπη για την κατάχρηση αλκοόλ.
Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε δοκιμές σε ζώα και ανέκδοτες αναφορές χρηστών που υποδεικνύουν ότι οι αγωνιστές GLP-1, μπορεί να περιορίζουν τη χρήση όχι μόνο αλκοόλ αλλά και νικοτίνης, οπιοειδών ή κοκαΐνης.
Υποδοχείς της ορμόνης GLP-1 υπάρχουν εξάλλου και στον εγκέφαλο, μεταξύ άλλων σε περιοχές του συστήματος επιβράβευσης που εμπλέκεται στον εθισμό.
Όπως είπε ο Λε Ρου, «ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου τα ανάλογα GLP-1 περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ παραμένουν υπό διερεύνηση. Ο μηχανισμός πιστεύεται πάντως να αφορά τη μείωση της επιθυμίας για αλκοόλ που εμφανίζεται σε υποφλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες δεν υπόκεινται σε συνειδητό έλεγχο».
Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν τα ευρήματα υποσχόμενα, αναγνωρίζουν ωστόσο κάποιες αδυναμίες της μελέτης, όπως το σχετικά μικρό δείγμα ασθενών και η απουσία ομάδων ελέγχου.
Σε εξέλιξη βρίσκονται πάντως και άλλες ερευνητικές προσπάθειες.. Όπως είχε αναφέρει τον Σεπτέμβριο του 2023 το περιοδικό Science, τουλάχιστον εννέα κλινικές δομικές βρίσκονταν τότε σε εξέλιξη για τη δοκιμή αγωνιστών GLP-1 στην αντιμετώπιση των εθισμών.