Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο: Ποιες χώρες του κόσμου έχουν περισσότερο χιούμορ;

Μια παγκόσμια μελέτη που εξέτασε το χιούμορ και την αντίληψή του σε διεθνές επίπεδο, αποκάλυψε μια σειρά από απρόσμενα αλλά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Το γέλιο ως παγκόσμια γλώσσα
Η μελέτη διεξήχθη από την εταιρεία Remitly και βασίστηκε σε δεδομένα από 6.000 συμμετέχοντες σε 30 χώρες.
Σύμφωνα με την Daily Mail, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ψυχολογικό εργαλείο με τίτλο «Ερωτηματολόγιο Στυλ Χιούμορ», το οποίο αξιολογεί πώς οι άνθρωποι χρησιμοποιούν διαφορετικά είδη χιούμορ στην καθημερινότητά τους.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε δηλώσεις όπως:
«Μερικές φορές σκέφτομαι κάτι τόσο αστείο που δεν μπορώ να σταματήσω να το πω, ακόμα κι αν δεν είναι κατάλληλο για την περίσταση».
«Αν κάποιος κάνει ένα λάθος, τον πειράζω γι’ αυτό».
«Δεν χρειάζεται να προσπαθώ πολύ για να κάνω τους άλλους να γελάσουν – φαίνεται ότι είμαι φυσικά χιουμοριστικό άτομο».
Η κάθε χώρα έλαβε μια συνολική βαθμολογία με ανώτατο δυνατό σκορ το 112.
Η Τσεχική Δημοκρατία: Σαρκασμός, αυτοσαρκασμός και ειρωνεία
Η Τσεχία κατέκτησε την πρώτη θέση με μέσο σκορ 72,3. Το χιούμορ των Τσέχων χαρακτηρίζεται από λεπτή ειρωνεία, σαρκασμό και έναν βαθύ αυτοσαρκασμό. Σύμφωνα με τον Ryan Riley από την Remitly, το τσεχικό χιούμορ είναι «έξυπνο, ξηρό και σε πιάνει απροετοίμαστο».
Πέρα από την ψυχαγωγική του διάσταση, η κατανόηση του τσεχικού χιούμορ είναι δείγμα κοινωνικής οξυδέρκειας. Είναι χαρακτηριστικό ενός πολιτισμού που, παρά τις προκλήσεις της ιστορίας του, διατηρεί τη διάθεση να γελάει – ακόμη και με τον εαυτό του.
Πορτογαλία και Ιρλανδία: Ζεστασιά και αφήγηση
Η Πορτογαλία (2η θέση) ξεχωρίζει για το κοινωνικά έξυπνο χιούμορ της. Οι Πορτογάλοι διαθέτουν μια ιδιαίτερη ικανότητα να χρησιμοποιούν το χιούμορ για να αποφορτίσουν εντάσεις, να γοητεύσουν ή απλώς να δημιουργήσουν μια άνετη ατμόσφαιρα. Η μέση βαθμολογία τους ήταν 71,4.
Η Ιρλανδία, στην τρίτη θέση με 71,2, επιβεβαιώνει τη φήμη της για αφήγηση και συναισθηματική νοημοσύνη. Τα ιρλανδικά αστεία έχουν έντονο το στοιχείο της αυτοβελτίωσης και προάγει τις ανθρώπινες σχέσεις, κάτι που το καθιστά βαθιά συνδεδεμένο με την καθημερινή κουλτούρα της χώρας.
Η Ελλάδα στην κορυφαία εξάδα
Η Ελλάδα ισοβαθμεί στην έκτη θέση με τη Χιλή και το Βέλγιο (71,1). Οι Έλληνες ξεχωρίζουν για το πνεύμα και τη ζεστασιά τους, σε συνδυασμό με τη μεσογειακή κλίση προς τον αυτοσαρκασμό. Η χιουμοριστική προσέγγιση της καθημερινότητας αποτελεί κομμάτι της ταυτότητας και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ελληνικό χιούμορ είναι τόσο εξωστρεφές όσο και αυτοκριτικό, λειτουργώντας ως μέσο σύνδεσης αλλά και αποφόρτισης στις καθημερινές δυσκολίες.
Η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ
Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ταυτιστεί πολιτισμικά με το «ξηρό χιούμορ» και τον αυτοσαρκασμό, κατατάσσεται μόλις στη 18η θέση. Παρ’ όλα αυτά, βρίσκεται πάνω από τη Γερμανία (27η) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (29η). Οι Βρετανοί σημείωσαν μέση βαθμολογία 69,5, παραμένοντας ωστόσο πίσω από χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία και ο Καναδάς.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ έλαβαν βαθμολογία 67,8, δείγμα ότι το αμερικανικό χιούμορ –το οποίο συχνά βασίζεται στην υπερβολή και την αυτοβελτίωση– δεν εκλαμβάνεται το ίδιο θετικά από άλλες κουλτούρες.
Οι 30 πιο αστείες χώρες του κόσμου (σε κλίμακα 112)
1 Τσεχική Δημοκρατία 72,3
2 Πορτογαλία 71,4
3 Ιρλανδία 71,2
4 Βέλγιο 71,1
5 Χιλή 71,1
6 Ελλάδα 71,1
7 Αυστραλία 71
8 Πολωνία 70,8
9 Δανία 70,6
10 Ουγγαρία 70,5
11 Ελβετία 70,3
12 Ολλανδία 70,1
13 Γαλλία 70,1
14 Μεξικό 70
15 Αυστρία 69,8
16 Εσθονία 69,5
17 Καναδάς 69,5
18 Ηνωμένο Βασίλειο 69,5
19 Νότια Αφρική 69,3
20 Νορβηγία 69,1
21 Φινλανδία 69
22 Σουηδία 68,8
23 Ισπανία 68,6
24 Βραζιλία 68,6
25 Νέα Ζηλανδία 68,4
26 Ιαπωνία 68,2
27 Γερμανία 68,2
28 Ιταλία 67,9
29 ΗΠΑ 67,8
30 Φιλιππίνες 67
Άνδρες και γυναίκες γελούν με διαφορετικά πράγματα
Σε παλαιότερη μελέτη με 3.380 άτομα, διαπιστώθηκε πως τα δύο φύλα εκτιμούν διαφορετικά είδη χιούμορ. Οι άνδρες προτιμούν το οπτικό χιούμορ και τις σωματικές φάρσες, ενώ οι γυναίκες δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση σε αστεία που σχετίζονται με την οικογένεια ή την πολιτική.
Αυτό αποκαλύπτει ότι το χιούμορ είναι στενά συνδεδεμένο όχι μόνο με την κουλτούρα, αλλά και με το φύλο, το κοινωνικό υπόβαθρο και την προσωπική εμπειρία.
Το χιούμορ ως γέφυρα επικοινωνίας
Ο Ryan Riley τονίζει πως «το χιούμορ είναι η πρώτη γέφυρα μεταξύ των ανθρώπων, ειδικά όταν εξερευνάς μια νέα χώρα ή κουλτούρα». Από ένα ανέκδοτο στην καφετέρια μέχρι ένα σχόλιο σε μια διεθνή συνάντηση, το χιούμορ μπορεί να χτίσει εμπιστοσύνη, να σπάσει τον πάγο και να ενισχύσει τις ανθρώπινες σχέσεις.
Σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, η ικανότητα κατανόησης διαφορετικών μορφών χιούμορ δεν είναι απλώς αστεία – είναι πολιτισμική δεξιότητα.