Διαδρομή Novartis: Απο την σκευωρία στη παραποίηση με… “πιλότο” τον Ανδρέα

Δημοσιεύτηκε στις 03/06/2022 11:46

Διαδρομή Novartis: Απο την σκευωρία στη παραποίηση με… “πιλότο” τον Ανδρέα

Toυ Χρήστου Κώνστα

Eiναι γεγονός οτι η υπόθεση της Νovartis που απασχολεί τη χώρα επι 6 συναπτά έτη έχει εξελιχθεί εν πολλοίς σε Λερναία Ύδρα.Βρίσκεις ενα προβληματικό “κεφάλι” το κόβεις και ξαφνικά εμφανίζεται ενα αλλο.Δεν έχει σημασία πως το λένε ή τι χρώμα έχει.Άλλωστε δεν έχει μεγάλη διαφορά.Σε αυτή την υπόθεση κατάφερε το σύνολο των κομμάτων που διαχειρίστηκαν εξουσία απο τη μεταπολίτευση και μετά να εμπλακούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έστω και για διαφορετικούς λόγους με το σκάνδαλο ,το οποίο κανείς δεν είναι σε θέση να αμφισβητήσει.Οτι δηλαδή η συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία είχε αποκτήσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά .

Το θέμα είναι αν το έχει επιτύχει με αθέμιτα μέσα, κοινώς δωροδοκία ή οχι.Και αυτό έχει επιβεβαιωθεί.Το επόμενο θέμα είναι ποιοί ήταν οι λήπτες της μιζας.Και εδω λίγο εως πολύ το νήμα –όπως ειναι ευνόητο -χάθηκε.Οπως φαίνεται οτι χάθηκαν και στη μετάφραση τα επίσημα έγγραφα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Η.Π.Α με τα οποία οχι απλά επιβεβαιώνεται η τέλεση της δωροδοκίας αλλα κατονομάζεται και τουλάχιστον ενας λήπτης. Ο πρώην υπουργός υγείας Ανδρέας Λοβέρδος σύμφωνα με το αμερικανικό έγγραφο φέρεται να έλαβε το ποσό των 20.000 ευρώ για να εγκρίνει την εισαγωγή δυο νέων φαρμάκων στην χώρα.

6 χρόνια μετά για πρώτη φορά μαθαίνουμε επιτέλους ενα όνομα και ενα επώνυμο πολιτικου, ο οποίος δεν ήταν ο οποιοσδήποτε αλλά εκείνος που καθορίζει τους όρους της φαρμακευτικής αγοράς,με την ιδιότητα τουΥπουργού Υγείας.

Γιατί όμως επι 6 χρόνια ενώ ήταν γνωστό το αμερικανικό έγγραφο δεν είχαμε γίνει κοινωνοι της ονομαστικης αναφοράς; Όσο κι αν επιδιώκεται να περιοριστεί η συζήτηση για το ποιος ευθύνεται για την ποιότητα της μετάφρασης δεν πρόκειται να ξεφύγει απο την πραγματικότητα.Γιατί το πρόβλημα δεν ήταν στη μετάφραση για την οποία εχει ξεκινήσει ήδη ενα πινγκ πονγκ ευθυνών με την εμπλοκή και του Υπουργείου Εξωτερικών που εχει και την τελική ευθύνη του ελέγχου της μετάφρασης.Η μετάφραση ορθώς έγινε όπως έγινε.Το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραποίηση του εγγράφου.Κάποιο ¨χέρι¨ αφαίρεσε το ονομα του Ανδρέα Λοβέρδου και ετσι μεταφράστηκε ότι υπήρχε ως περιεχόμενο στο εν λόγω έγγραφο.

Όπως έγινε γνωστό σε πρωτότυπο έγγραφο του FBI με σχετικές καταγγελίες αναγράφεται αφενός ότι «το 2010 ο Ανδρέας Λοβέρδος (Υπουργός Υγείας) εισήγαγε δύο νέα φάρμακα της Novartis» (in 2010, Andreas Loverdos, [ΜοΗ] ushered two new Novartis drugs) και αφετέρου ότι «η Novartis πλήρωσε 20.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο” (in 2012 NVG paid 20,000 Euros to Andreas Loverdos). Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, στην επίσημη μετάφραση της δικογραφίας δεν αναγράφεται το όνομα του κ. Λοβέρδου. Πιο συγκεκριμένα η πρώτη περίπτωση έχει μεταφραστεί ως «Το 2010 εισήχθησαν δύο νέα φάρμακα της Novartis» και η δεύτερη ως «το 2012 η NVG πλήρωσε 20.000 ευρώ ως δωροδοκία».

Ο κ.Λοβέρδος επιμένει και μετά απο αυτή την εξέλιξη οτι πρόκειται για τη συνήθη λάσπη.Το πρόβλημα για εκείνον είναι όμως οτι αυτή τη φορά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει οτι παραποιήθηκε το πρωτότυπο έγγραφο του Αμερικανικου Υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο τον εχει συμπεριλάβει ως παραλήπτη της μίζας.Και γι αυτό θα κληθεί σύντομα να δώσει εξηγήσεις.Άλλωστε οπως  ο ιδιος αρέσκεται να δηλώνει συχνά-πυκνά «έχω δώσει όρκο η υπόθεση της σκευωρίας της Νovartis να πάει μέχρι τέλους».’Οντως το τέλος δείχνει να πλησιάζει.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook