Εμβολιασμός:Δικαίωμα σου να περιμένεις, δικαίωμα μου να προχωρήσω

Δημοσιεύτηκε στις 17/05/2021 10:36

Εμβολιασμός:Δικαίωμα σου να περιμένεις, δικαίωμα μου να προχωρήσω

Είναι κάτι παραπάνω απο προφανές οτι δεν μπορεί και δεν πρέπει να τους υποχρεώσει ο οποιοσδήποτε να κάνουν το εμβόλιο.Εξίσου προφανές είναι οτι έχουν κάθε δικαίωμα να περιμένουν για όσο χρονικό διάστημα θελήσουν για να κάνουν το εμβόλιο.Είναι δικαίωμα τους,τέλος! Όμως δικαίωμα και όλων των υπολοίπων είναι να συνεχίσουν τη ζωή τους. Γράφει ο Χρήστος Κώνστας

Καθημερινά εκτυλίσσονται χιλιάδες συζητήσεις γύρω απο τον εμβολιασμό.Σε κάθε σπίτι,γειτονιά,εργασιακό χώρο, καφέ , εστιατόριο,εσχάτως λόγω θέρους και στις παραλίες.Παντού κυριαρχεί ως ένα απο τα πρώτα θέματα συζήτησης που απασχολούν τους πολίτες.Απολύτως φυσιολογικό αν αναλογιστεί κανείς δυο παραμέτρους.Το άγνωστο-γνωστό και τη δημόσια υγεία.

Αφορμή λοιπόν για το παρόν άρθρο στάθηκε μια απο αυτές τις χιλιάδες συζητήσεις στην οποία αναπόφευκτα συμμετείχα.Καταρχάς να ξεκινήσουμε απο τα βασικά και δυστυχώς όχι αυτονόητα.Όλοι οι συνδαιτυμόνες αναγνώριζαν οτι ο Κορονοιός υφίσταται και είναι επικίνδυνος. Απο εκεί και πέρα όμως η συζήτηση κατέληξε στα “ναι μεν,αλλά…”.Ναι απαραίτητα τα εμβόλια αλλά επιβεβαιώνεται οτι έστω και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις υπάρχουν παρενέργειες με πιο πρόσφατη και ιδιαίτερα κοντινή σε εμάς στην Κρήτη,τον 35χρονο απο την Ιεράπετρα ο οποίος υπέστη δύο θρομβοεμβολικά επεισόδια  και τα οποία επισήμως πλέον συνδέθηκαν με τον εμβολιασμό του.

Αυτές οι σπάνιες περιπτώσεις έχουν δικαιολογημένα προκαλέσει ανησυχία και φόβο.Δεν έχει σημασία η ηλικία, η μόρφωση ή η κοινωνική καταβολή.Σημασία έχει οτι σε ενα τμήμα της κοινωνίας έχει εδραιωθεί η αναστολή γύρω απο τον εμβολιασμό.Μπορεί η πλειονότητα αυτού του τμήματος να μην  αμφισβητει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού αλλά με αφορμή τα εξαιρετικά σπάνια μεμονωμένα περιστατικά ανάμεσα στα εκατοντάδες εκατομμύρια του παγκόσμιου πληθυσμού που έχουν εμβολιαστεί ήδη με απόλυτη ασφάλεια,προτιμούν να περιμένουν.Δεν έχουν απαρνηθεί οριστικά το ενδεχόμενο του εμβολιασμού αλλά βρίσκονται στην διαδικασία της …¨ελεγκτικής αναμονής¨. Ελέγχουν με τα δικά τους (επαρκή ή οχι) αξιολογικά κριτήρια αν τελικά θα κάνουν το εμβόλιο ανάλογα με αυτά που ακούν ,διαβάζουν και συμβουλεύονται απο ειδικούς ή μη.

Ποιός αλήθεια δεν είχε ακούσει το : “άσε να κάνουν και άλλοι το εμβόλιο και θα δω τι θα κάνω και εγώ;”. Eίνα μια στάση που διαπερνά το σύνολο του πληθυσμού  ανεξαρτήτως των ηλικιακών κατηγοριών.Στη συζήτηση που συμμετείχα υπήρχε διάχυτο αυτό το κλίμα.Όμως οι ίδιοι άνθρωποι εξανίστανται όταν  προέκυπτε το ζήτημα για το ποια θα είναι η διαχείριση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Απο το  “Δεν μπορεί κανείς να με υποχρεώσει να κάνω το εμβόλιο” μέχρι το “Είναι ρατσιστικό να μας διαχωρίζουν και να μην μου επιτρέπουν να πάω ένα ταξίδι” οι…εν αναμονή και γεμάτοι σκεπτικισμό για τον  εμβολιασμό , φίλοι δεν ήθελαν να ακούσουν κουβέντα για οτι θεωρούν οτι πλήττει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα τους.

Είναι κάτι παραπάνω απο προφανές οτι δεν μπορεί και δεν πρέπει να τους υποχρεώσει ο οποιοσδήποτε να κάνουν το εμβόλιο.Εξίσου προφανές είναι οτι έχουν κάθε δικαίωμα να περιμένουν για όσο χρονικό διάστημα θελήσουν για να κάνουν το εμβόλιο.Είναι δικαίωμα τους,τέλος! Όμως δικαίωμα και όλων των υπολοίπων είναι να συνεχίσουν τη ζωή τους. Να μπορούν με ασφάλεια να επιστρέψουν στις κοινωνικές του δραστηριότητες.Να επιστρέψει η ¨ομαλότητα¨ στις ζωές τους.Αυτό δεν μπορεί να συμβεί πριν πειστεί τουλάχιστον ενα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού να εμβολιαστεί.Επομένως όσοι θέλουν μπορούν να περιμένουν.Έχουν άλλωστε όλο το δικαίωμα.Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν οτι ίσως απαιτηθεί μαζί με τον εμβολιασμό τους ,να περιμένουν και άλλα πράγματα στη ζωή τους.Ο καθένας άλλωστε είναι υπεύθυνος των επιλογών του και αντίστοιχα του κόστους.Οι εμβολιασμένοι με το όποιο ρίσκο.Οι ανεμβολίαστοι με την όποια αναμονή.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook