Έπιασε το όριο για το Τόκιο και υπερέβη το όριο…για το εμβόλιο

Δημοσιεύτηκε στις 16/02/2021 12:23

Έπιασε το όριο για το Τόκιο και υπερέβη το όριο…για το εμβόλιο

Του Χρήστου Κώνστα

Πρόκειται αναμφισβήτητα για τη μεγαλύτερη εν ενεργεία Ελληνίδα  αθλήτρια της χώρας μας.Η εθνική υπερηφάνεια για κάθε συμμετοχή της με το εθνόσημο,ανεξάρτητα αν κατακτά μετάλλιο ή όχι, περισσεύει και δικαίως.Δεν είναι λίγο για το αθλητικό μέγεθος της Ελλάδας, να αποτελείς παγκόσμια αθλητική προσωπικότητα.Και η Κατερίνα Στεφανίδη είναι όντως.Όχι μόνο για τα αθλητικά της επιτεύγματα.Ο χαρακτήρας που εκπέμπει κοσμεί τα στάδια και την αθλητική κοινότητα.Ταυτόχρονα η καλλιέργεια που δείχνει να διαθέτει σε συνδυασμό με τις σπουδές της, συνδυάζουν αυτό που ονομάζουμε ¨κοινωνική πληρότητα¨.Η ίδια εκτός από παγκόσμια πρωταθλήτρια είναι και πτυχιούχος Νευροψυχολογίας  στο πανεπιστήμιο του Στανφορντ ενώ  κατέχει διδακτορικό στο τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Κατερίνα Στεφανίδη έδωσε το ¨παρών¨ στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου και μετά το τέλος της αγωνιστικής της προσπάθειας παραχώρησε συνέντευξη στην ΕΡΤ. Αφού αναφέρθηκε στα αγωνιστικά της σχέδια, στο επίκεντρο βρέθηκε η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ,που θα διεξαχθούν σε πρωτόγνωρες συνθήκες ελέω COVID-19.Και εκεί άρχισαν τα πράγματα να περιπλέκονται αφού προηγουμένως είχε μπλεχτεί η αθλητική με την επιστημονική προσωπικότητα της κας. Στεφανίδη. Μεταξύ άλλων δήλωσε για το εμβόλιο και το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού των αθλητών για να συμμετάσχουν στην Ολυμπιάδα. «…από τη στιγμή που σου δίνει ανοσία μόνο για τρεις μήνες δεν είμαι σίγουρη πως έχει τόσο νόημα. Αν σου δίνει ανοσία για ένα – δύο χρόνια, είναι διαφορετικό. Με τον τρόπο που το λένε, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, από τη λίγη επιστήμη που έχω σπουδάσει, δεν μου βγάζει τόσο νόημα». Η νευροψυχολόγος άφησε για λίγο στην άκρη την αθλητική της ιδιότητα και επέμεινε στην επιχειρηματολογία της προσθέτοντας, «…Ο εμβολιασμός για εμένα δεν βγάζει κανένα νόημα, από τη στιγμή που όταν κάνεις το εμβόλιο, συνεχίζεις να είσαι μεταδοτικός, εκτός αν έχουμε 100% όλοι εμβολιαστεί κάτι που δεν είναι εφικτό. Δεν υπάρχει καμία ανοσία της αγέλης, στο Ολυμπιακό Χωριό, προστατεύεις μόνο τον εαυτό σου», κατέληξε. Η μεγάλη Ελληνίδα αθλήτρια έχοντας πλήρη αυτογνωσία και της θέσης αλλά και της επιρροής που έχει ,φρόντισε να επισημάνει οτι τα όσα υποστηρίζει δεν σχετίζονται με τον αν είναι υπέρ ή κατά του εμβολιασμού « …αυτό είναι άσχετο για το ποια είναι η γνώμη μου για το εμβόλιο. Αυτό είναι η γνώμη μου σε ότι έχει να κάνει με τη ΔΟΕ και το εμβόλιο».Όμως προηγουμένως μιλώντας ως επιστήμονας  και οχι ως αθλήτρια είχε φροντίσει να απαξιώσει πλήρως την αξία του εμβολιασμού διατυπώνοντας τη καινοφανή θεωρία οτι για να υπάρχει αποτελεσματικότητα θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 100% του πληθυσμού, κάτι το οποίο δεν έχουν υποστηρίξει ούτε οι πιο φανατικοί υποστηρικτές του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Αν δεν επρόκειτο για αυτού του βεληνεκούς προσωπικότητα,που ηθελημένα ή αθέλητα αποτελεί πρότυπο για χιλιάδες νέους ενώ χαίρει εκτίμησης από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών , η θέση της θα περνούσε απαρατήρητη ή έστω θα συγκαταλέγονταν σε εκείνους που αδυνατούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα και εξ΄αιτίας αυτού του γεγονότος προτιμούν να τη διαστρεβλώνουν.

Σύμφωνα με την θεωρία της κας. Στεφανίδη, η προσπάθεια της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας είναι μάταιη αφού από τη στιγμή που δεν θα καταφέρουν να εμβολιάσουν το 100% του πληθυσμού σε συνδυασμό με το γεγονός οτι το εμβόλιο προστατεύει μόνο για 2-3 μήνες(!), είναι δώρο άδωρο να δημιουργούνται συνθήκες αναγκαιότητας για τον εμβολιασμό.Αν αποδεχτούμε τον παραπάνω συλλογισμό, τότε κατά αντιστοιχία η αθλήτρια Κατερίνα Στεφανίδη δεν θα πρέπει να κυνηγά ρεκόρ και μετάλλια γιατί υπάρχουν κάποιες-σοβαρές- πιθανότητες να μην επιτύχει.Η διαφορά βέβαια είναι η εξής.Στην αθλητική διάσταση η αποτυχία αφορά την ίδια αποκλειστικά.Στην επιστημονική διάσταση η ανακοπή της προσπάθειας και κυρίως η ακύρωση της με αντιεπιστημονική επιχειρηματολογία, εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Αν οποιαδήποτε άλλη προσωπικότητα με αντίστοιχη επιρροή και αναγνωρισιμότητα είχε διολισθήσει σε αντίστοιχο ατόπημα(εξαιρετικά επιεικής ο όρος),θα είχε εκτεθεί ποικιλοτρόπως.Στη περίπτωση της κας. Στεφανίδη πέρα από την αναδημοσίευση των αποσπασμάτων των επικίνδυνων ισχυρισμών της , σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ απέφυγε οποιαδήποτε επιπλέον αναφορά ή σχολιασμό.Λες και συντονισμένα αναγνώρισαν στην κορυφαία μας πρωταθλήτρια το αλάθητο,επειδή απλώς και μόνο είναι όντως κορυφαία στο τομέα της.Κορυφαίος θεωρείται και ο Καθηγητής Ιωαννίδης αλλά αυτό δεν εμπόδισε τα μέσα ενημέρωσης να του ασκήσουν κριτική για τις θεωρίες του,οι οποίες έχουν διαψευστεί από την πραγματικότητα. Τι συνδέει τις δύο περιπτώσεις; Mα το πανεπιστήμιο Στανφορντ. Κι΄αν ο καθηγητής δικαιούται να ομιλεί,έστω κι΄αν κάνει λάθος,αναρωτιέμαι στη περίπτωση της αθλήτριας ,από που αντλεί την ώθηση να προβαίνει σε επιστημονικές κρίσεις για ένα τόσο σημαντικό και ταυτόχρονα ευαίσθητο ζήτημα, γνωρίζοντας οτι κάθε δημόσια δήλωση της επηρεάζει.Παλαιότερα η κατάκτηση  χρυσών μεταλλίων σε έχρηζε αυτομάτως αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων ή των σωμάτων ασφαλείας.Σήμερα στην εποχή του Κορονοϊού μπορεί να σε χρήσει μέχρι και επιδημιολόγο.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook