Η ¨τρομοκρατία¨ των Μ.Μ.Ε αυτή τη φορά είναι σωτήρια

Δημοσιεύτηκε στις 16/03/2020 11:14

Η ¨τρομοκρατία¨ των Μ.Μ.Ε αυτή τη φορά είναι σωτήρια

Στο παρελθόν ακόμη και το πιο πρόσφατο μέσα ενημέρωσης , δημοσιογράφοι και μιντιάρχες έχουν κατηγορηθεί για τρομοκράτηση των πολιτών ,είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα. Η καταιγίδα ειδήσεων με αρνητικό πρόσημο ή υπερδιόγκωση γεγονότων προς χάριν του εντυπωσιασμού και κατ΄επέκταση της τηλεθέασης, της ακροματικότητας ,της αναγνωσιμότητας και των κλίκ, έχουν δυστυχώς κατά καιρούς αξιοποιηθεί από μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης.Ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που πέρα από την άγνοια ή τη συνειδητή προσπάθεια να ¨πουλήσει¨ κάποιος την είδηση, υπάρχει και το στοιχείο του ανθρώπινου λάθους. Αδιανόητο για την δημοσιογραφία και την αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών αλλά σε κάθε περίπτωση  λάθος, όπως μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε δουλειά.

  Και ερχόμαστε στο σήμερα.Στην εποχή που ήρθε με βίαιο, η αλήθεια, τρόπο να μας υπενθυμίσει οτι όσα γνωρίζαμε μέχρι ¨σήμερα¨ για την καθημερινότητα μας, δεν θα γίνεται να είναι τα ίδια ¨αύριο¨ και μέχρι να υπάρξουν σαφή σημάδια ανάσχεσης του κύματος του Κορωνοιού. Από τα μέσα Ιανουαρίου τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης άρχισαν να αναμεταδίδουν εικόνες από την Κίνα.Την αφετηρία του ιού.Οι εικόνες ήταν υπερβολικές οχι γιατί ήταν στημένες αλλά γιατί το ίδιο το γεγονός σε έκταση και δυναμική (χιλιάδες νεκροί, δεκάδες χιλιάδες κρούσματα) ήταν ασύμμετρα υπερβολικό για τα όσα μέχρι εκείνη τη περίοδο γνωρίζαμε.Ο ιός επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο και έφθασε και στην Ευρώπη.Το παράδειγμα της Ιταλίας πλέον το γνωρίζουμε όλοι.Αυτό που δεν γνωρίζουμε ή τουλάχιστον δεν έχει επισημανθεί, είναι ότι και τότε(δηλαδή μόλις πριν απο 20 ημέρες) οι Ιταλοί κατηγορούσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας τους για τρομοκρατία,εξυφαίνοντας και αυτή τη φορά συνομοσιωλογικά σενάρια. Και ύστερα ήρθε το κραχ. Σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.Εκατοντάδες νεκροί σε λιγότερο απο 15 ημέρες, χιλιάδες άνθρωποι φορείς του ιού.

Μια ολόκληρη χώρα σε καραντίνα.Γιατί; Mα γιατί ότι προειδοποιήσεις και να γίνονταν από τα μέσα ενημέρωσης, οι πολίτες αδιαφορούσαν είτε ως ιδιοσυγκρασία, είτε χρεώνοντας στα Μ.Μ.Ε υπερδιαστασιολόγηση των γεγονότων κατά τη συνήθη πρακτική τους, όπως χλευαστικά σημείωναν οι Ιταλοί . Και μετά την Ιταλία, ήρθε η σειρά της χώρας μας.Θα πρέπει δυστυχώς να αισθανόμαστε τυχεροί για το οτι προηγήθηκε η Ιταλία.Όμως δεν αποφύγαμε και εδώ , έστω και για μικρότερο χρονικό διάστημα , την ίδια αντιμετώπιση των μέσων απο μερίδα πολιτών. Απο το ¨Μη δίνετε σημασία, υπερβάλουν ως συνήθως¨ έως το ¨Σηκώνουν το θέμα για να καλύψουν κάτι άλλο ¨.

 Είναι προφανές οτι και σε αυτή την υπόθεση, η διαχείριση της απο τα ελληνικά μέσα, παρουσιάζει προβλήματα.Λάθη γίνονται και πολλές φορές ανεπίτρεπτα.Ωστόσο το γεγονός καθεαυτο είναι εκ της φύσεως του υπερβολικό.Τρομοκρατεί το γεγονός και όχι ο ¨φορέας¨ της επικοινωνίας του.Και όταν μιλάμε για τους φορείς της ενημέρωσης θα πρέπει να διακρίνουμε και να αξιολογούμε και εμείς ως τηλεθεατές, αναγνώστες,ακροατές και χρήστες, το έργο τους και να φιλτράρουμε τις ενημερωτικές επιλογές μας.

  Ξέρω, ξέρω. Όσοι  κάνατε τον κόπο να φθάσετε μέχρι αυτές τις γραμμές, πιθανότητα θα σκέφτεστε οτι επιχειρώ να αξιοποιήσω την κατάσταση για να υπερασπιστώ τον κλάδο μου.Δεν έχω άλλο επιχείρημα απο το να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είχα και δεν έχω τέτοια πρόθεση.Απλώς ταυτόχρονα σκεφτείτε πρώτα μέσα σας, τι θα συνέβαινε και πως εσείς οι ίδιοι θα συμπεριφερόσασταν αν δεν βιώνατε αυτόν τον ¨βομβαρδισμό¨ ειδήσεων. Πόσο σοβαρά θα παίρνατε ,το ¨εξαιρετικά σοβαρό¨ όπως οι ειδικοί υποστηρίζουν και ουχί, οι δημοσιογράφοι, Κορωνοιό. Η απάντηση σας ίσως δώσει και την απάντηση στον αμέσως προηγούμενο συλλογισμό. Καλή δύναμη σε όλους μας.Θα το περάσουμε και αυτό. Όλοι μαζί και ο καθένας χώρια.Και θα τολμήσω να το γράψω κόντρα στο πνεύμα των ημερών. Οχι μην κλείσετε τις τηλεοράσεις, ούτε να σταματήσετε να ενημερώνεστε από αξιόπιστες πηγές. Η ενημέρωση σώζει έστω κι αν τη βιώνετε ως ¨τρομοκρατία¨.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook