Mειώνεται ο ΦΠΑ αλλά όχι οι τιμές

Δημοσιεύτηκε στις 01/06/2020 10:43

Mειώνεται ο ΦΠΑ αλλά όχι οι τιμές

Όπως είναι γνωστό από σήμερα και τουλάχιστον μέχρι τις 31 Οκτωβρίου μειώνεται ο ΦΠΑ απο 24% σε 13% σε όλα τα ροφήματα-πλην εκείνων που περιέχουν οποιασδήποτε περιεκτικότητας αλκοόλ-, στα εισιτήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και των Ακτοπλοϊκών γραμμών καθώς και στα σινεμά. Γράφει ο Χρήστος Κώνστας στο Politica.gr.

Η κυβέρνηση  αντιλαμβανόμενη ότι πρέπει να στηρίξει και να τονώσει την αγορά προχώρησε σε αυτή την απόφαση ανταποκρινόμενη στις ισχυρές πιέσεις για τη λήψη μέτρων προς αυτή τη κατεύθυνση.

Αλλά ,επειδή υπάρχει σχεδόν πάντα ένα “αλλά”, πόσοι επιχειρηματίες θα περάσουν τη μείωση στην κατανάλωση;  Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ,όπου ο καθένας κάνει ότι θέλει και όπως το θέλει, δεν διστάζουν δημοσίως ακόμη και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων να δηλώνουν οτι την μείωση του ΦΠΑ θα την κρατήσουν για την…πάρτη τους! Γιατί έτσι αποφάσισαν.Γιατί αυτό θέλουν.Γιατί αυτό θα κάνουν και δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν ή μάλλον…μόνο στους πελάτες τους με 24% ΦΠΑ.Τις υπόλοιπες 11 μονάδες θα τις κρατήσουν παρακαταθήκη για να αντλήσουν στήριξη για τις επιχειρήσεις τους.

Παραδοχή χωρίς περιστροφές.Χωρίς υπεκφυγές.Χωρίς αστερίσκους.Και η κυβέρνηση σε ρόλο θεατή αναμένει να δει πόσοι από τους επιχειρηματίες, κυρίως στον κλάδο της εστίασης, καφέ και αναψυκτηρίων θα έχουν την ευγενή καλοσύνη να περάσουν-ως οφειλουν- τη μείωση στη κατανάλωση, δηλαδή στους πελάτες, δηλαδή στους φορολογούμενους.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει αυτόν τον κρίκο της αγοράς, “χτενίζοντας”  τους τιμοκαταλόγους των επιχειρήσεων πριν τον Μάρτιο, για να επιβεβαιώσει ή όχι αν πέρασε η μείωση του ΦΠΑ, όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι ως επαγγελματίες ο καθένας από το δικό του μετερίζι γιατί να μην μπουν και εκείνοι με τη σειρά τους στη διαδικασία να φοροαποφύγουν; Άλλωστε το μήνυμα που λαμβάνουν είναι καθαρό.Όποιος φοροαποφύγει περισσότερο εις βάρος όλων των άλλων , έχει ελπίδες να επιβιώσει.

Κάπως έτσι με την ίδια λογική των καταστηματαρχών,θα πρέπει οι μέτοχοι της αστικής συγκοινωνίας, οι πλοιοκτήτες , καθώς και οι επιχειρηματίες των κινηματογράφων  να κρατήσουν τις 11 μονάδες του ΦΠΑ για τη τσέπη τους .

Δεν γνωρίζω πόσοι από τους καταστηματάρχες θα αρνηθούν να περάσουν τη μείωση του ΦΠΑ στη κατανάλωση.Είναι βέβαιο πάντως –κατά δήλωση τους- ότι θα υπάρξουν αρκετοί.Επομένως θα ήταν πιο δίκαιο για όλους τους φορολογούμενους η στήριξη να έρθει απευθείας.Πόσα είναι τα χρήματα που θα απολέσει ο κρατικός προυπολογισμός από την μείωση του ΦΠΑ,τόση να είναι και η απευθείας στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών.Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει, το μόνο που θα καταφέρει είναι να ρίχνει νερό στο μύλο των μπαταχτσήδων.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook